cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
17°

Els partits cobren 1,5 milions l’any de les institucions balears

25122

Façana del Parlament.

Les retallades que porten a terme les administracions i que afecten, en bona part, els funcionaris han obert el debat sobre la conveniència d’aplicar també la mateixa recepta sobre els polítics. Damunt la taula, a Balears, hi ha propostes del PP per retallar el nombre de diputats, del PSOE per rebaixar sous dels polítics i del PSM per eliminar les dietes que cobren els consellers per assistir al Parlament. Ningú no planteja, però, reduir l’assignació que reben els partits de les institucions. A les Illes, si només es tenen en compte les cinc principals institucions, les aportacions a les formacions superen el milió i mig d’euros a l’any. No cal dir que el Parlament és la institució que més aporta als grups polítics, amb 1.067.976 euros anuals, i que el PPés qui més rep: 833.730 euros a l’any.

Les principals institucions de les Illes (el Parlament, els tres consells i l’Ajuntament de Palma)atorguen una quantitat fixa als grups polítics i una quota variable en funció de la representació que tenen. Els doblers són, teòricament, per finançar les despeses  que ocasionen les tasques de funcionament ordinàries dels grups, però en part solen acabar en els partits polítics. El sou dels electes i el del personal que els permeten designar va a part.

El PP és el grup que més ingressa de les institucions perquè és, de llarg, el que té més representació. Obté 833.730 euros a l’any. El PSOEarreplega 504.337 euros anuals, i el PSM, 204.310 euros. De les cinc principals institucions, la que més doblers destina a les assignacions als grups és el Parlament (1.067.976 euros a l’any), seguida del Consell de Mallorca (203.201 euros), el de Menorca (104.076), el d’Eivissa (96.624) i l’Ajuntament de Palma (70.500).

Les retallades també han afectat aquestes partides, però no en totes les institucions. El Parlament, amb l’arribada del PP, reduí aquestes assignacions de manera considerable i passà dels 1.589.118 euros que concedia el 2010 als 1.067.976 actuals. La minva, del 33%, suposa un estalvi de 521.142 euros a l’any i s’explica també per la reducció de grups polítics. La desaparició d’UM ha provocat que aquesta legislatura hi hagi tres grups i no quatre.

El mateix passa al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Palma. Al Consell la reducció en aquest mandat ha estat del 17% i suposa un estalvi de 42.157 euros, bàsicament la mateixa quantitat que cobrava el grup d’UM, ara desaparegut. El Consell de Mallorca ja havia reduït aquestes partides un 15% en el mandat passat. A l’Ajuntament de Palma, on les assignacions són més modestes, la reducció ha estat de 9.000 euros (un 11%), quantitat similar a la que rebia la desapareguda UM.

En canvi, els consells de Menorca i d’Eivissa han mantingut la partida per aportacions als grups. En el cas de Menorca, a més, es manté una partida de 1.150 euros anuals addicionals per a despeses de representació i viatges de cada un dels consellers insulars, una partida que no se sol emprar.

Per tant, les assignacions s’han reduït en total respecte de la passada legislatura 572.299 euros  (un 27%). Val a dir que aquestes assignacions se solen aprovar a principi de mandat en cada institució i sol ser una de les poques qüestions que surt per unanimitat.

Aquests doblers estan destinats en principi a pagar despesa ordinària de funcionament dels grups. No poden servir ni per contractar personal ni per adquirir actius fixos de caràcter patrimonial. Normalment, s’empren per pagar despeses que tenen els representants polítics en l’exercici de les seves funcions (desplaçaments o compra de material, per exemple). No tenen res a veure ni amb els sous que cobren aquests representants, ni amb les dietes per assistència a actes, ni amb les convocatòries electorals, que van a part. Per exemple, aquestes mateixos partits, que obtingueren representació en les passades eleccions autonòmiques i insulars de 2011, cobraren fa pocs mesos 1.719.096 euros en subvencions.

Però, malgrat que en principi les assignacions no estan pensades per finançar les formacions, allò cert és que també s’usen per aquesta funció. De fet, el Parlament, en la darrera modificació del seu reglament, efectuada a principi de l’any passat, regularitza una situació que era habitual i coneguda. Abans, els grups havien de justificar amb factures a què dedicaven tots els doblers que feien servir. Ara, n’hi ha prou que certifiquin que els han aportats a les seves formacions corresponents.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Concís, fa mes de 8 anys

No està gens bé que cobrin. Que visquin dels afiliats.

Valoració:2menosmas
Per Un mallorqui, fa mes de 8 anys

Esta bé que cobrin, pero abans fasin sa feina. Crec que no han fet mai res per aquesta terra, que es la que les esta pagant es sou.
Lluitin per un port franc, seriem un gran atrctiu pel nostres futurs inversors.
Tenim ports deportius que no tenen ni un lloc d'amarrament buit, que esperam a tenir mes amarraments buits la gent que porta barcos si que te diners mes que els que van en tren.
Partits despertau, de no ser aixi no sabeu que vos espera, els vots seran tots en blanc, estam cansats de gent que no fa res pel poble.

Valoració:1menosmas
Per Bartolomé, fa mes de 8 anys

·De las instituciones baleares", o sea, de los ciudadanos españoles de todas clases.Los impuestos no conocen esas cosas raras de "las instituciones" de tal o cual sitio.

Valoració:-3menosmas
Per Maggy2, fa mes de 8 anys

I això no é "sopa boba" voleu dir? Així no és extrany que hi hagi gent que s'apunti a fer política, només per guanyar quatre (quatre???) diners.

Valoració:6menosmas
Per Na Rita sa Pentinadora, fa mes de 8 anys

@Uno del montón (sí, amb accent): Te'n fots de jo no? Et sona en Matas? Saps quants d'imputats per corrupció té el PP a les Illes? Quants d'anys ha governat el Pacte i quants el PP? La crisi local i mundial és responsabilitat del Pacte també? Dens preneu per idiotes. Aquesta cova de lladres peperos han buidat les arques durant 25 anys, han estat agents directes en la bombolla immobiliària (a les Illes i a Espanya, via els seus amiguets europeus i americans) i encara teniu la barra de responsabilitzar-ne els altres? Per favor! Que no tots ens creim el que diuen el Mundo i Intereconomia. N'hi ha que llegim premsa estrangera i tenim sentit crític.

Valoració:4menosmas
Per uno del monton, fa mes de 8 anys

¿Y esta nocitica aparecida ayer en el mundo: el Pacte "regó" con 21000 € a una entidad ligada al PSM para señalizar la Serra dels ´Paisos Catalans¨.
Esta no es una noticia economica que tiene importancia "@Na Rita sa Pentinadora. Si el pacte no hubierra dejado una deuda tan bestial, ni hubiera dejado factguras sin pargar, el dinero que el PP necesita para pagar esos gastos se utilizaria para otra cosa,no para recortar. La culpa de la situacióna ctual en Baleares es de la herencia que no ha legado el Pacte.

Valoració:-8menosmas
Per Germania, fa mes de 8 anys

Una demostració més que els actuals partits a les institucions de Mallorca fan la seva vida política apartats de la realitat del poble al qual diuen representar. Són maquinàries electorals per perpetuar-se en el poder. A mi no em representen ni em sent representat per ells. Crec que haurem de cercar altres organitzacions polítiques que no estiguin tan contaminades i que siguin realment populars (del Poble, vull dir).

Valoració:11menosmas
Per Jaume, fa mes de 8 anys

A UNO DEL MONTÓN:
Espanya és una puta xabola amb antena parabòlica. Un país amb les prioritats girades. En una situació de pànic econòmic com la que vivim i els espanyols motivant-se només amb el futbol. L'afecció per l'esport està molt bé, però ara mateix caldria canalitzar aquesta immensa energia demostrada pel futbol per tal de combatre la crisi. Aquest orgull espanyol futbolístic no és més que un narcòtic per desviar l'atenció en una altra direcció i no pensar en les animalades que ens estan fent els polítics i els poder econòmics mundials.

Valoració:10menosmas
Per Joémimare, fa mes de 8 anys

EZO, EZO... ER FUMBOR É LO MEJÓ... VIVA EPAÑA... QUE YA SACABA EL PARO

Valoració:11menosmas
Per Na Rita sa Pentinadora, fa mes de 8 anys

Idò que s'apliquin totes les mesures proposades. Ja està bé de no retallar a la resta de mortals.

@Uno del montón: De veres que us falta un bull. És més important un partit de futbol que l'economia? Tu menges de la victòria d'un equip? No, de fet el que hauria de ser notícia és que aquests jugadors cobraran primes de 300.000 euros lliures d'imposts cada un. Per no parlar del deute dels clubs amb l'estat. Tot això mentre es fan retallades en sanitat i educació. I saps com una incoherència tan brutal és possible? Perquè hi ha gent com tu. Si s'apugen les factures del gas, llum i l'IVA mentre es baten rècords d'atur, no passa res; si aviat la gent del carrer no podrà pagar estudis universitaris i l'ensenyament públic es va substituint pel privat, no passa res; si els treballadors es mor en llistes d'espera per un tractament o una operació que no arriba, és igual. Valia la pena perquè durant uns instants heu deixat de ser els patètics PIGS (Portugal, Italia, Grècia i Espanya) morts de fam, vagos i tercermundistes que el món sencer menysprea. Han estat doblers ben invertits...

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris