cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
23°

Milers de veus en contra del setge al català

L’Obra Cultural Balear quantificà en 50.000 les persones que es manifestaren ahir horabaixa pel centre de Palma. Segons fonts policials, no passaren de 20.000

La Rambla quedà petita per als milers de persones que clamaven per la dignitat de la llengua pròpia.

20-12-2016 | M.À.C.

Milers de veus s'alçaren ahir en contra del setge al català per part del Partit Popular a les Illes. L'Obra Cultural Balear (OCB) quantificà en 50.000 les persones que es manifestaren, encara que, segons fonts policials, no passaren de 20.000.

El president de l'OCB, Jaume Mateu, qualificà de "clam històric a favor de la nostra llengua" la marxa, però ni la Policia Local ni la Nacional no volgueren quantificar la protesta. Pel que fa a la Delegació del Govern, fou impossible contactar-hi.

La marxa partí passades les sis i mitja de la plaça d'Espanya, mitja hora tard a causa de la quantitat de gent que s'aplegà a l'inici. Una pancarta que deia "Sí a la nostra llengua" i que era portada per cares conegudes i un grup de xeremiers obriren el camí a milers de manifestants que es dirigiren cap al Consolat de Mar.

La manifestació baixà en direcció al carrer dels Oms, la Rambla, el carrer de la Riera, el carrer de la Unió, el Born, el carrer d'Antoni Maura i el passeig Sagrera. Un cop al Consolat, la cantant Maria del Mar Bonet i l'actor Simó Andreu llegiren dues vegades el manifest Sí a la nostra llengua, perquè la majoria d'assistents poguessin escoltar-lo. Cada vegada que dins el text apareixia la paraula "Bauzá", la cantant i l'actor havien d'interrompre'n la lectura pels crits dels participants que exigien la dimissió del president. Quan s'inicià la primera lectura del text, encara hi havia gent que partia de la plaça d'Espanya. I és que fins i tot el passeig marítim s'hagué de tallar.
Divendres es confirmà que el president de l'Executiu, José Ramón Bauzá, no rebria els manifestants a la seu del Govern i fou per això que Mateu va fer una crida in situ al cap de l'Executiu, perquè "ens rebi en pocs dies per lliurar-li tant el manifest com per transmetre-li la potència de la vostra veu". A parer seu, ha ignorat les més de 12.000 al·legacions a la proposta de modificació de la Llei de la funció pública, però "no podrà ignorar aquesta històrica resposta a les seves escomeses contra la nostra llengua".

El president de l'OCB, després de la protesta, també tingué unes paraules de record cap a Jaume Bonet: "No podem oblidar que fa vint-i-cinc dies que està en vaga de fam per defensar la nostra noble causa. No cal dir que tots som Jaume i que n'assumim el patiment". Afegí que "mai no podrem retornar-te, Jaume, el que estàs oferint per nosaltres. Per això som nosaltres els que compartim amb tu l'estima infinita per la nostra terra i per la nostra gent, els que et demanam que no posis en risc la teva vida, que et necessitam per continuar exigint amb la determinació dels indomables la dignitat que ens volen segrestar".

Lemes

"L'escola, en català ara i sempre" i "Ni Palma ni Mallorca amb Bauzá serà Madrid" varen ser els lemes d'algunes de les pancartes que es pogueren llegir durant una marxa de caire molt familiar i tranquil.

La protesta, convocada per l'OCB, rebé, a més, el suport del Consell de la Societat Civil de Mallorca (agrupa més de 50 entitats) i de la Comissió Organitzadora (formada per l'Associació de Premsa Forana, Federació de Música i Ball de Mallorca, Federació d'associacions de veïns, Joves de Mallorca per la Llengua, Associació Cultural Albopàs, GDEM, Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, Escoltes de Mallorca, Santuari de Lluc, FAPA-Mallorca, Moviment per la Llengua, Moviment d'Escoles Mallorquines, Unió de Pagesos, CCOO, STEI-i, UGT, CGT i GOB), per poder fer efectiva la multitudinària manifestació.

A més a més, 160 intel·lectuals de l'àmbit artístic i cultural donaren suport a aquesta protesta històrica contra el Govern. Un d'ells ha estat el músic Victorí Planells, del grup eivissenc UC, que mostrà el suport cedint la cançó Llengua per a l'amor, basada en un poema de Marià Villangómez com a símbol musical.

Paral·lelament a la marxa ciutadana pel centre de Palma, les xarxes socials també foren un punt de trobada per a la majoria dels que participaren en l'acte. A Facebook "Vaga de fam per la llengua" i "Gran Manifestació . Sí a la nostra llengua" foren les que més comentaris aplegaren, i al Twitter els hashtags #25MSIALALLENGUA, #Solidaritat25M, #JaumeBonet i #VagaDeFamPerLaLlengua.

 

Un llarg rosari de cares molt conegudes

La multitudinària manifestació congregà ahir moltes cares conegudes. Entre els assistents hi havia, portant la pancarta que encapçalava la marxa, la cantant Maria del Mar Bonet; el periodista Miquel Calçada, Mikimoto; l'escriptora Maria de la Pau Janer; Jaume Mateu, president de l'OCB; Antoni Torrens, promotor cultural; Antònia Vicens, presidenta del PEN Català; l'escriptor Biel Janer Manila; Biel Caldentey i Margalida Estelrich, en representació de l'STEI-i; l'escriptor Biel Mesquida; Joana Mora, de Premsa Forana; Isabel Rodríguez, de la Federació d'Associacions de Veïns; Magdalena Ribas, del GOB; l'actor Simó Andreu, i Anna Arqué, portaveu de la Coordinadora de Consultes per la Independència.

La representació política anà a càrrec de Francina Armengol, secretària general dels socialistes balears, acompanyada de Sílvia Cano, secretària general de la Federació Socialista de Mallorca; del diputat Vicenç Thomàs; de la cap de l'oposició de l'Ajuntament de Palma, Aina Calvo, i del regidor Andreu Alcover.

A més, hi eren Biel Barceló, secretari general del PSM; Antoni Verger i Antoni Noguera, regidors al Consistori de Ciutat; l'exconseller de Mobilitat Biel Vicens; el diputat, Antoni Alorda; l'exsenador Pere Sampol; l'exregidora Nanda Ramon; les diputades Fina Santiago i Joana Luïsa Mascaró i Miquel Ensenyat, batle d'Esporles. Tampoc no hi faltaren l'històric dirigent Miquel Rosselló ni la seva dona, Lila Tomàs; Joan Font, conseller del consell de Mallorca; Jaume Font, president de la Lliga Regionalista, ni el batle de Porreres, Bernat Bauzà.

En representació d'Esquerra, Joan Lladó, president d'Esquerra-Mallorca, i Oriol Junqueras, president d'Esquerra Republicana.

Així mateix, hi eren Josep Melià, president de Convergència per les Illes; Jaume Sansó, exbatle de Vilafranca i dirigent d'Entesa per Mallorca; Manel Carmona, màxim responsable d'Esquerra Unida; l'expresident del PP Tòfol Soler, qui apuntà que era a la marxa "per dignitat"; l'exbatle d'Alcúdia Miquel Ferrer, i l'exbatlessa de Llubí Margalida Miquel.

El món cultural estigué representat pels escriptors Miquel Bezares, Sebastià Alzamora, Joan Guasp, Àngel Terron, Gabriel de la S. T. Sampol, Joan Perelló, Llorenç Capellà, Miquel Mas, Antoni Serra, Miquel López Crespí, Antoni Tugores, Guillem Frontera, Rafel Crespí; el músic Miquel Brunet; l'editor Francesc Moll; Miquel Ferrer, president del gremi d'Editors; el professor de la UIB i expert en cultura popular, Felip Munar; Bonet de ses Pipes; els professors de la Universitat Joan Mir, Antoni Artigues, Jaume Corbera, Damià Pons, Sebastià Serra, Biel Majoral, Joan Alegret, Joan Mas, Gabriel Bibiloni i Xesc Bujosa. A més, hi havia els fundadors del Grup Blanquerna, el matrimoni Magrinyà; l'editor Lleonard Muntaner, l'advocat Pep de Luis; Bernat Vicens i Aina Calafat, de Drets Humans per Mallorca; Andreu Ramis, Fundació Sa Nostra; Joan Carrero, de la Fundació Olivar; Mateu Morro, professor; Joana Domenge, de la Federació de Música i Balls de Mallorca; els actors Miquel Llonovoy i Carles Molinet; el director d'Iguana, Pere Fullana; els líders de CCOO i UGT, Katiana Vicens i Lorenzo Bravo; Maria Antònia Oliver, de Memòria Històrica; Cecili Buele; Ferran Aguiló, escultor; el metge i divulgador Joan Corbella i Bernat Fiol, de GADMA, entre molts d'altres.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 26
Siguiente
Per Mostar, fa mes de 7 anys

«Siempre nos unirá como hermanos»
Zeljana Zovko, ex embajadora bosnia en España, actual asesora del primer ministro Nermin Niksic y natural de Mostar, explica a ABC la suerte que tuvo la población de su ciudad de tener entre las fuerzas de paz a los españoles: «Rápidamente se integraron entre la población. Se mezclaron,ayudando con su raciones de comida cuando no habia suficiente para la poblacion. Construyeron las pasarelas ya que el puente fue destruido. Nos ayudaron a reencontrarnos con nuestras familias y amigos separados en la otra mitad de la ciudad. Los españoles demostraron una especial empatía, más de la habitual en fuerzas internacionales».

¿Por qué una Plaza España? «La poblacion de Mostar aprecia el sacrificio, esfuerzo y respeto que los soldados españoles demostraron durante la época más dura que vivimos. Por ello todos nos pusimos de acuerdo, justo después del conflicto para poner el nombre de "Plaza España" a ese lugar de conflicto. Es la plaza más bonita y la plaza mayor de Mostar. Algo que siempre nos unirá como hermanos, a los ciudadanos de Mostar y a España y Bosnia y Herzegovina».

Valoración:2menosmas
Per MJ, fa mes de 7 anys

Xareca tu país esta un poco mas arriba , cuando lo entenderás?

Valoración:2menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 7 anys

@A Mallorca, a la soll hauries de tornar tu.

Valoración:-8menosmas
Per A Mallorca, fa mes de 7 anys

A l'escola heu de tornar per aprendre a escriure guarda d'ignorants que no heu acabat ni s'EGB que no sou capaços ni d'escriure es vostro nom be. Que sou uns ignorants cazurros ( en Castella per que vos sigui mes facil llegir-lo ara que tampoc vos servira ja que ni tan sols sabeu llegir i escriure se vostre estimada Lengua)

Valoración:-1menosmas
Per Mai Catalans,,, fa mes de 7 anys

El pitjor enemic de la llengua son els qui la volen imposar per collons. Acció-reaccio.
La veritat els hi agradi o no es que en Bauça no va mentir i aplica el seu programa guanyador a les eleccions.

Sa gent veu que el que els desespera es perdre subvencions, privilegis i favors i que molta gent vivía a costa de la llengua per això s´han fet odiar per gran part del poble.

Valoración:-8menosmas
Per Xareca, fa mes de 7 anys

Estic orgullosa del meu País i avergonyida de la meva nació.

Valoración:-14menosmas
Per Vicente, fa mes de 7 anys

Buenísima la prueba del 9
Debería enterarse España entera de lo que aquí sucede.

Valoración:1menosmas
Per Vicente, fa mes de 7 anys

Joan Pau no digas memeces. La manifestación mas grande de la historia en palma fue el famoso 11 M, o no fuiste a clase ese dia?
Y lo de rectificar quieran o no no te lo crees ni tu, suena un poco impositivo.
Y que pasa con los miles y miles que no apoyaron esa manifestación?
Solo ves tu tejado.

Valoración:17menosmas
Per joan pau, fa mes de 7 anys

Després d'haver estat partícep de la manifestació més multitudinària de l'història de les illes balears, tots els cometaris en contra de la nostra llengua fan més que rialles a dia d'avui. Hem donat una lliçó de dignitat als que volen debilitar la nostra identitat com a poble per imposar la seva. Poden dir el que vulguin, hauràn de rectificar tard o d'hora i tornar a un consens que mai s'hauria d'haver trencat, tant si els agrada com sinó

Valoración:-1menosmas
Per Solleric, fa mes de 7 anys

Fill meu no eren 15000 eren una vintena, aquest és el suport que té la vostra política anti-llengua mallorqui renegat.

Valoración:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 26
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris