algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

El PSIB diu que la llei de Delgado és per fer favors

En demana la retirada i en qüestiona la constitucionalitat. Diu que està feta per a uns pocs, els grans hotelers, i que permetrà al conseller fer el que vulgui

28868

AppleMark

Ferran Aguiló

El PSIB també ha posat el crit al cel per la llei general turística que impulsa la Conselleria de Carlos Delgado (PP). Els socialistes en demanaren ahir la retirada i que es torni a fer amb consens de tot el sector i dels agents socials i polítics. Però també posaren en dubte la constitucionalitat dels preceptes més polèmics, com el del canvi d'ús, perquè usurpa competències urbanístiques d'ajuntaments i consells i suposarà la pèrdua de llocs de feina. Pel grup de l'oposició, la llei "oblida l'interès general, prioritza interessos molt particulars d'uns pocs i permet que Delgado faci favors a qui vulgui".

Així ho va dir ahir la portaveu socialista, Francina Armengol, qui comparegué amb dels diputats i exconsellers Joana Barceló i Jaume Carbonero. Segons el PSIB, la nova llei suposa un retorn a la ‘balearització' i una aposta per l'especulació urbanística, i no per l'economia productiva. Consideren que respon només als interessos de les grans cadenes hoteleres i entenen que, amb ella, serà més fàcil tancar un hotel per convertir-lo en habitatges que renovar-lo, cosa que provocarà més atur.

Un dels elements de la llei més qüestionats pels socialistes és el que permet el canvi d'ús de turístic a residencial. Així, amb la llei, la Conselleria de Turisme podrà permetre que un hotel obsolet de primera línia es converteixi en un bloc de pisos; que aquest, fins i tot, sigui esbucat i tornat a alçar amb les mateixes altures. Itot això, independentment de si el planejament municipal fixa que hauria de ser zona verda i al marge d'allò que digui l'Ajuntament pertinent.

A parer del PSIB, "que una administració turística doni llicències per a habitatges al marge del planejament municipal té difícil encaix jurídic", advertí Barceló, qui també sentencià que això hipoteca futures reconversions. En l'àmbit urbanístic, els socialistes també criticaren que es permeti que els projectes hotelers signats per arquitectes de prestigi es puguin fer fora dels paràmetres que s'exigeixen a la resta; que es rebaixi la parcel·la mínima per construir hotels rurals o agroturismes en rústic o que per fer-los ja no sigui necessària la declaració d'interès general.

Així nateix, l'encaix jurídic es qüestiona perquè no es preveu la recuperació de plusvàlues en les operacions de canvi d'ús i perquè es donen dispenses al Govern a l'hora de suspendre competències en matèria urbanística que ja han exercit els consells.

De fet, el nivell de discrecionalitat que la llei dóna al Govern i la "desregulació" que suposa és un altre dels eixos de les crítiques del PSIB. "Permetrà que el conseller Delgado faci el que vulgui amb qui vulgui", advertí Armengol. "Alguns articles semblen fets a mida, a la carta, per resoldre problemes personals d'alguns", afegí Carbonero.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Biel, fa mes de 9 anys

Jaajajaja... un bon favor farien a Balears aquests nefastos del PSOE si anassin a sembrar patates en lloc de dedicar-se a la política. Vaja una tropa!

Valoració:3menosmas
Per joan, fa mes de 9 anys

"El PSIB diu que la llei de Delgado és per fer favors"

No me fotis...!!!

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris