algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

El PSM-IV-ExM proposa una taxa turística i restringir els condotels

El grup parlamentari PSM-IV-ExM ha proposat, dins de les seves al·legacions a l'avantprojecte de la Llei General Turística, estudiar l'aplicació d'una taxa turística, restringir els condotels i els canvis d'ús, així com regular el tot inclòs.

El portaveu del grup, Biel Barceló, ha presentat avui les al·legacions a l'avantprojecte, del que ha afirmat, segons una nota de la coalició, que "introdueix l'urbanisme a la carta, genera inseguretat jurídica, està fet per satisfer interessos privats molt concrets i no preveu cap mesura per assegurar el futur i el benestar del sector".

El diputat nacionalista ha recordat que avui acaba el període d'al·legacions i s'ha manifestat "negativament sorprès" per aquesta primera versió de la norma, que ha titllat de "antidemocràtica", ja que "només està feta per satisfer uns interessos privats molt concrets, i no per assegurar el futur i el benestar del sector turístic" de les illes.

El portaveu de la coalició nacionalista i ecosocialista ha explicat que la llei "bàsicament se centra a dues coses: arreglar els problemes d'una sèrie d'hotels obsolets que volen tenir una sortida al mercat residencial i definir noves formes d'explotació hotelera, com puguin ser els condotels."

Això es fa, segons Barceló, "introduint l'urbanisme a la carta i generant inseguretat jurídica, ja que és una llei plena d'excepcions i estableix una total discrecionalitat perquè l'autoritat turística autonòmica pugui aprovar el que vulgui i on vulgui, envaint les competències urbanístiques i turístiques de consells i ajuntaments".

Per al portaveu del PSM-IV-ExM, les manques de l'avantprojecte són greus perquè que "no aposta per un turisme de qualitat, el turisme de naturalesa o el turisme gastronòmic, ni per un comerç de qualitat".

Quant a les propostes concretes, la coalició planteja que la normativa obligui l'Administració a impulsar un pacte social i econòmic per a la desestacionalización, ja que incideix que l'avantprojecte no inclou cap iniciativa en aquest sentit.

També reclama que s'adopti el concepte de "capacitat d'acollida turística" per no congestionar el territori els mesos de major afluència turística.

Proposa així mateix estudiar "la possibilitat de gravar de forma proporcionada els impactes ambientals que genera l'activitat turística amb una taxa turística per a estades", similar a la que pretén introduir la Generalitat de Catalunya, però de caràcter finalista.

Una altra de les propostes és regular el tot inclòs, una modalitat de la que denuncia que l'avantprojecte dóna "carta blanca".

El PSM-IV-ExM planteja també regular els condotels, preveient garanties que protegeixin els treballadors i limitant-los a nous projectes hotelers i de cinc estrelles.

Finalment, la coalició vol restringir el canvi d'usos turístics en residencials, ja que sosté que "la llei permet fer grans cops de pilota urbanístics, que no es poden permetre de cap manera."

Això es faria, per exemple, prohibint que un establiment pugui mantenir la mateixa altura i volum que tenia si aquests superen els previstos pel planejament municipal.

El PSM-IV-ExM sol·licita finalment que s'ampliï el període d'informació pública de l'avantprojecte de llei, que s'elevi també a informació pública la memòria econòmica i els estudis previs i que els documents estiguin disponibles en català.

 

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris