muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

El Govern acusa ara el Pacte d’haver anat contra el castellà

L’esquerra ho nega i denuncia que l’Executiu ofega el català amb una política “visceral”. El Parlament aprova els pressuposts entre crítiques a Bauzá perquè s’absentà del ple per rebre un premi del PP

Les paraules gruixudes, habituals en els debats de pressuposts, arribaren a poques hores que s'aprovassin i, com no, les provocà la política lingüística. L'esquerra acusà el Govern d'impulsar una política "d'ofegament" del català, "de combat , visceral i irracional", contra la llengua pròpia. Venia arran de la modificació de la llei de funció pública que impulsa el PP per fer que el català no sigui necessari per accedir a l'Administració. El conseller d'Administracions Públiques, Simó Gornés, defensà la reforma, acusà l'anterior Govern del Pacte d'executar polítiques lingüístiques de "coerció" i sentencià: "Nosaltres no anam contra el català, vostès anaven contra el castellà".

El debat, un dels més tensos, enfrontà el popular Gornés amb la socialista Pilar Costa i el nacionalista Nel Martí, qui negà que l'esquerra anàs en contra del castellà. "Qui vagi en contra d'una llengua fa el ridícul", li digué. Martí defensà que no hi haurà llibertat lingüística fins que no hi hagi llengües vives en tots els àmbits i advertí que, mentre el castellà és present pertot, el català no. Per tant, "la modificació de la llei va en contra de la llibertat d'ús de la llengua en tots els àmbits". El nacionalista acabà contraposant el seu model, que potencia la llengua pròpia, amb el del PP, "que la qüestiona".

També fou dura Costa, qui advertí que el PP convertirà la llengua pròpia en "residual". La socialista els acusà d'"irresponsables" per rompre el consens que permeté fa 25 anys la Llei de normalització lingüística, una llei que també s'acabarà rebaixant.

"Modificarem les lleis que faci falta per adaptar-nos als nous temps", respongué Gornés, qui, a més d'acusar el pacte d'aplicar la coerció -emprar una força constrictiva sobre la societat per obligar-la a actuar d'una manera-, advertí que "l'esquerra ha d'analitzar per què hi ha una majoria aclaparadora que demana un canvi, per què la política lingüística del Pacte genera crispació i rebuig. I d'aquelles tempestes, aquest fang".

L'enfrontament fou un dels darrers abans que la majoria absoluta del PP aprovàs uns pressuposts de 3.674 milions, els majors de la història a Balears, i que només incorporen vuit de les 521 esmenes de l'oposició: cinc del PSIB i tres del PSM, cap de transcendent.

Durant el darrer dia, l'esquerra criticà el president José Ramón Bauzá per haver-se absentat del debat el dia abans, quan partí a Madrid a recollir un premi del PP del districte de Salamanca.

El PSIB considerà "lamentable" que Bauzá deixàs el debat més important per anar a cercar un premi "del barri de Matas", afirmà el portaveu adjunt Vicenç Thomàs, en referència al de Salamanca. El PSM ho considerà una "falta de respecte" i el portaveu, Biel Barceló, anuncià que demanarà qui ha pagat aquest viatge.

El 2014 no hi haurà més deute
En els debats, el vicepresident econòmic, Pep Ignasi Aguiló, anuncià que Balears no recorrerà a l'endeutament en els pressuposts de 2014. Fou aleshores que el popular Óscar Fidalgo comparà les polítiques socialistes amb els bolquers, perquè "s'han de canviar pels mateixos motius".

En el d'agricultura, el PSM insinuà que el conseller Biel Company afavoreix una empresa del seu germà retirant un ajut per comprar llavors. Ell ho negà.

I en el debat de salut, el darrer, la consellera Carmen Castro acusà l'exconseller Thomàs de "prepotent", "irresponsable" i "mentider". Ell l'havia acusada d'aplicar el copagament fent pagar 10 euros per la targeta sanitària, li havia retret una pèrdua de qualitat assistencial i havia denunciat que l'Ib-salut està immers en una "esquizofrènia". La votació tancà el debat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Joan, fa mes de 9 anys

MIPOBE, i la "cultura mallorquina y en caso concreto balear" quina es, l'auto-odi potser?, la cultura mallorquina es la cultura castellana MIPOBE?

Valoració:5menosmas
Per MIPOBE, fa mes de 9 anys

YO DIK., - BON AÑ NOU - No bon añy nou. - Dik PAREVALL - No dik Arrux, esto es Francès y lo dicen los Nacionalistas y PSM - Que se vayan a Cataluña si no les gusta vivir y tener la cultura Mallorquina y en caso concreto Balear.

Valoració:1menosmas
Per Melisegeni, fa mes de 9 anys

Tanmateix no podran amb nosaltres...

Valoració:3menosmas
Per Deià, fa mes de 9 anys

Si no vaig errat, el senyor Pep Ignasi Aguiló en realitat nom José Ignacio Aguiló. Per què li canvieu el nom? Per què no li canvieu també al senyor Bauza posant-li Josep Ramon?

Valoració:1menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 9 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en espanyol. I si podem evitar de llegir-los, millor.

Valoració:37menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

emigrante, quant les dues llengües (la d'aqui i la forastera) estiguin legislades al mateix nivell, ja en parlarem; mentres no sigui així, seguirem en un estat de persecució continua contra la llengua catalana.

Valoració:5menosmas
Per emigrante, fa mes de 9 anys

Discriminación positiva?

Valoració:2menosmas
Per discriminat, fa mes de 9 anys

Cap discriminació és positiva !! I pot ser que qualcú no ha entès, encara, que els que han guanyat les eleccions ho han fet amb la promesa de posar atur a les suposades polítiques de "discriminació positiva" en el tema de la llengua precisament... I per cert, que els hipòcrites del PSIB xerrin a favor de les polítiques d'immersió és sagnant quan els seus votants, majoritariament castellanoparlants no són partidaris... Per sort pel PSIB, els seus votants ni tan sols se n'adonen de què voten ... Per començar les campanyes del PSIB es fan en castellà... I des PP no us preocupeu, no farà res del que ha promès...

Valoració:-6menosmas
Per Guillem Sagrera, fa mes de 9 anys

Aquesta gent espanyolista i gonella no és capaç de entendre què vol dir DISCRIMINACIÓ POSTIVIVA envers una llengua minoritzada com es català. Per a ells els minusvàlids, les dones, els homosexualsl, les colectius ètnics i les llengües minoritàries han d'estar sotmesos i competir amb els mes FORTS.

Valoració:4menosmas
Per jbm, fa mes de 9 anys

Es partits i es mitjans de comunicació de sa dreta estan fent servir d'una manera sistemàtica els 11 prioncipis de sa propaganda d'en Goebbels. Un d'ells és es d'acusar a s'enemic de fer lo que es qui ho estan fent són ells.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris