algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Anticorrupció conclou que Nueva Rumasa va captar 385 milions de 4 mil inversors

Els fiscals consideren provat el delicte d'estafa ja que destaquen que 8 de les 13 societats emissores "no han satisfet mai cap quantitat"

La Fiscalia Anticorrupció ha conclòs que la família Ruiz-Mateos va captar un total de 385,3 milions d'euros de 4.110 inversors mitjançant l'emissió de pagarés de 13 empreses del grup Nueva Rumasa, segons l'últim informe elaborat pel Ministeri Fiscal al qual ha tingut accés Europa Press.

Els fiscals consideren provat el delicte d'estafa contra els inversors comès pels Ruiz-Mateos, ja que destaquen que 8 de les 13 societats emissores "no han satisfet mai cap quantitat als seus inversors, per la qual cosa el 100% dels seus pagarés han resultat fallits". Aquestes 8 societats aglutinen 1.208 inversors, dels quals 1.026 tenen pagarés de Grup Dhul.

Fonts jurídiques consultades per Europa Press van explicar que aquests fets encaixen amb la jurisprudència establerta pel Tribunal Suprem en diverses sentències, que consideren que l'absència d'un primer pagament a l'inversor prova l'ànim d'estafa de l'imputat.

De l'import total captat per Nueva Rumasa, 337,3 milions d'euros corresponen a les inversions dipositades pels afectats i a 47,7 milions d'euros als interessos compromesos pels Ruiz-Mateos per retribuir els esmentats fons.

Tanmateix, els fiscals fixen en 289,1 milions d'euros el total que queda per abonar als inversors, ja que abans de la fallida Nueva Rumasa ja havia pagat 96,2 milions d'euros per devolució de principal i interessos, la qual cosa suposa alguna cosa menys del 25% de les obligacions.

Aquesta xifra, que suma els 88,8 milions d'euros de pagarés ja vençuts i 200,4 milions d'euros dels quals venceran en pròximes dates, serà el que, de moment, la Fiscalia reclami als Ruiz-Mateos en el procés penal que instrueix el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz contra ells per presumptes delictes d'estafa, insolvència punible i administració deslleial.

Finalment, Anticorrupció demana el jutge que sol·liciti als Ruiz-Mateos que informin" sobre els interessos amb què van retribuir els pagarés emesos per Clesa (l'emissió total del qual ascendeix a 4,43 milions d'euros), ja que en la informació rebuda figuren com "0,0 euros."

L'Audiència Nacional continua així amb les diligències d'investigació del procés en el qual hi ha imputats el fundador de Nueva Rumasa, José María Ruiz-Mateos, la seva dona, Teresa Rivero, els seus sis fills barons, i el seu nebot, Zoilo Pazos, per presumpta estafa als inversors. Tots ells van declarar davant del jutge a mitjan octubre. La causa continua sota secret de sumari.

El jutge investiga la destinació dels diners dipositats pels clients en societats domiciliades a Suïssa i paradisos fiscals com Belize o l'Antilles holandeses, entre d'altres. Els Ruiz-Mateos van emetre pagarés de Dhul, Clesa, Carcesa, Nueva Hotasa, Rumanova, Inversions Ruiz-Mateos i José María Ruiz-Mateos, entre altres, sota l'afirmació que anaven a destinar les inversions al creixement del negoci.

 

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris