L'expresidenta del Parlament i del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, ha posat de manifest que no es troba en condicions de salut per prestar declaració davant del jutge en el marc de la peça 13 del cas Voltor i, per tant, s'ha acollit al seu dret a no declarar, segons han informat fonts jurídiques. Concretament, Munar ha entrat a la sala de Vistes als Jutjats de Via Alemanya a les 09.30 hores i ha sortit a les 10.05 hores al mig d'una gran expectació mediàtica. Així, quan sortia, hi ha hagut un moment en què ha entrat als passadissos dels Jutjats, on s'ha assegut en un banc per descansar.
Munar ha arribar als Jutjats a les 9.20 hores, malgrat que divendres passat l'imputada va sol·licitar, mitjançant un escrit presentat pel seu procurador, la suspensió de la seva compareixença d'acord amb el seu delicat estat de salut i del tractament mèdic a què està sotmesa. Aquell mateix dia la magistrada va dictar una providència per rebutjar la petició de l'exdirigent històrica d'UM, per a qui manté la seva compareixença.
Altres declarants
Així mateix, la magistrada interrogarà al llarg d'aquesta setmana l'expresident de l'extinta Unió Mallorquina, Miquel Àngel Flaquer, a l'exconseller de Joventut i Esports del Govern, Mateu Cañellas, l'excandidata d'UM a la batlia de Calvià María José Rodríguez i a l'exdirector insular de Relacions Institucionals, Josep Lliteres, en el marc del mateix serrell de la causa, que indaga la contractació presumptivament irregular de militants d'UM a través del Consorci d'Informàtica Local de Mallorca (Cilma), dependent del Consell. En concret, aquest dilluns també està citat el propietari del bar Can Lluc, presumptivament vinculat a UM, mentre que aquest dimarts està fixada la declaració de Rodríguez i Lliteres; el dimecres de Flaquer i Cañellas i dijous la del també encausat Pedro Mir.
Les investigacions d'aquesta peça apunten que, malgrat estar a sou de l'empresa dependent del Consell, els militants d'UM no van arribar a acudir al seu lloc de treball sinó que s'haurien limitat a treballar per al partit nacionalista. És més, les indagacions indaguen si ex alts càrrecs insulars, entre ells el seu exvicepresident, Miquel Nadal, van afavorir la contractació irregular d'aquests militants 'uemitas' amb motiu de la posada en marxa dels projectes Infomallorca, EIEL i Mallorca Digital, que haurien servit per camuflar la seva col·locació.
La jutgessa ja va interrogar a diversos d'aquests empleats 'fantasma' a petició del fiscal anticorrupció Miguel Angel Subirán després que l'exgerent del Cilma, Eugenio Losada, aportàs a la magistrada un llistat i diversos correus electrònics en els quals figurava el nom d'aquests treballadors presumptivament col·locats a instàncies dels ex alts càrrecs d'UM.
En total, segons la documentació lliurada per Losada -també imputat-, un total de 34 empleats van ser contractats per treballar en les tres iniciatives el cost de les quals, amb càrrec a les arques del Cilma, oscil·lava entre els 110.000 i els 190.000 euros anuals. En concret, els fons públics destinats a Infomallorca eren 190.000 euros fins a 2005, any a partir del qual la quantitat es va situar en els 167.000 euros anuals fins a 2007. Per la seva part, el cost d'Eiel el 2007 va ser de 110.000 euros mentre que el de Mallorcadigital, l'únic dels tres que ja no funciona, va ser de 160.000.
Precisament, l'exsecretària tècnica de Nadal, Eugenia Cañellas, també va ser interrogada per aquests fets i va afirmar que es va encarregar de gestionar la contractació de diverses persones afins a UM en el Cilma a instàncies tant de la secretària personal de Nadal, Antònia Vidal, com, en una de les ocasions, del llavors director insular de Projectes, Mateu Cañellas, i del batle de Pollença, Joan Cerdà.
Eugenia Cañellas ja havia prestat declaració com imputada dins d'una altra causa de presumpta corrupció, el cas Maquillatge, on va revelar que no solament Cilma sinó també l'empresa d'informàtica Minser i la productora Vídeo U van pagar, amb diners públics procedents del Consell, a uns 40 assessors i agents electorals d'UM durant la campanya prèvia als comicis de 2007, malgrat que aquests empleats no van arribar mai a treballar per a aquests llocs públics.
Al contrari, tant Nadal com la seva secretària personal i la de l'exconseller insular de Presidència, Francesc Buils, es van acollir al seu dret de no declarar davant de la jutgessa del cas Voltor quan anaven a ser interrogats per aquests fets en qualitat d'imputats. Altres causes, com a Pícnic i Ossifar, també centren les seves investigacions en la contractació de persones afins a UM a través de diferents departaments municipals malgrat que realment es dedicaven a captar vots per al partit nacionalista.
Per una part em referia a això, Miquel Rosselló. El que s'ha aconseguit és donar la majoria absoluta al PP, poca cosa més.
Coco, si ha hecho algo de lo que se le imputa que pague, faltaría más: ella y cualquiera. Pero que yo sepa aquí no es que no haya habido condena, es que ni tan siquiera ha habido ningun juicio. Un poco de prudencia y respeto no viene nunca mal. Prejuzgar, y sobre todo hacerlo sobre rumores y noticias de prensa, siempre conlleva una dosis de injusticia