algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Bauzá anuncia que la Llei General Turística s'exposarà públicament dilluns vinent

El president del Govern preveu que estigui aprovada per a l'inici de la pròxima temporada amb l'objectiu de millorar el posicionament de les Balears com a destinació

121852

Bauzá, a l'encontre amb representants d'empreses turístiques.

Ferran Aguiló(Grup Serra.)

El president del Govern, José Ramón Bauzá, ha anunciat que la futura Llei General Turística autonòmica sortirà a exposició pública el pròxim dilluns per poder iniciar la seva tramitació parlamentària a finals d'aquest any i estar aprovada per a l'inici de la pròxima temporada turística amb l'objectiu de millorar el posicionament de les Balears com a destinació turística de referència. Així ho ha assenyalat Bauzá durant la inauguració del Fòrum Preferent dels Arxipèlags 'Fortaleses i debilitats d'una indústria en canvi', que ha organitzat la revista Preferent amb el patrocini de Bakinter i Domus i que durant aquesta jornada reunirà a Palma a representants d'empreses capdavanteres en matèria turística. El president balear ha estat un dels encarregats d'iniciar la jornada de debat al costat del president del Govern de les Canàries, Paulino Rivero.

El president balear ha subratllat que la Llei General Turística prestarà "especial atenció" a l'oferta il·legal d'habitatges i apartaments turístics endurint les sancions i aplicant mecanismes per fiscalitzar de manera directa aquesta activitat irregular. A més, ha destacat que també persegueix flexibilitzar el principi de l'ús turístic exclusiu, regular figures d'explotació mixtes com els 'condhoteles', així com redefinir els instruments creats per la Llei General Turística, mentre inclourà la regulació de possibles canvis d'ús.

De manera paral·lela a l'aprovació de la Llei General Turística, Bauzá ha incidit en la necessitat d'impulsar un pla de millora de les zones turístiques amb actuacions pensades per al curt, mitjà i llarg termini. Així, ha apostat per reposicionar la destinació de les illes per elevar i diversificar la gamma de les seves propostes turístiques, mentre obrir-se a nous productes i mercats de potencials clients.

D'altra banda, ha assenyalat als assistents que el Govern balear ha posat en marxa la Comissió Interdepartamental del Turisme de les Balears per desenvolupar estratègies transversals que afecten les diferents àrees de l'Administració de les illes. Així mateix, s'ha creat la Taula d'Alcaldes pel Turisme per millorar la coordinació dels diferents municipis de les illes amb la indústria turística amb la intenció d'avançar cap a una millor destinació. El president balear ha recordat als assistents que la iniciativa privada pot trobar en el seu Executiu un "màxim col·laborador" per impulsar projectes i prendre decisions que és possible que "alguns ni s'havien plantejat".

Per la seva part, el president canari ha posat l'accent en dues estratègies bàsiques per millorar la competitivitat de les destinacions insulars, com són l'abaratiment de les taxes aeroportuàries i manteniment de les bonificacions, al temps que impulsar un pla refaci una novació per modernitzar l'oferta turística de les illes.

Així, ha evidenciat que el Govern central entrant ha d'apostar per consolidar algunes mesures que s'ha comprovat que contribueixen a la millora de la competitivitat de les destinacions turístiques insulars que depenen del transport aeri, amb referència a l'abaratiment del cost de les operacions aeroportuàries i, en concret, a les bonificacions de les taxes aeroportuàries. Rivero ha indicat que aquestes bonificacions són un "instrument molt potent" ja que els marges en el transport aeri són "molt estrets" i els operadors aeris "per poc marge són capaços de moure els turistes d'un costat per a un altre".

Així, en el cas de les Canàries aquestes bonificacions, que van obtenir el 2010, estan servint per diversificar els mercats emissors. En aquest sentit, ha apuntat que l'arxipèlag canari ja no és només centrat en els mercats tradicionals com el turisme britànic, alemany o peninsular, sinó que ha multiplicat l'arribada de turistes d'altres països emissors com França, Itàlia, Polònia i Rússia.

A més, ha demanat a les institucions públiques i privades la seva col·laboració per impulsar un Plan Renove per modernitzar les zones turístiques madures. Així mateix, ha destacat que aquestes actuacions poden suposar una porta oberta per a la generació d'ús de forma massiva, una mica a tenir en compte en una país amb cinc milions d'aturats, ha postil·lat.

En aquesta línia, ha indicat que de la mateixa manera que fa uns anys es va impulsar el Pla E per activar l'economia, ara caldria impulsar aquest Pla Renove turístic per millorar la qualitat del producte espanyol, mentre s'absorbeix mà d'obra de la indústria de la construcció. Així, ha destacat la importància del turisme com a motor de l'economia i ha recordat que més del 50 per cent del turisme espanyol té com a base les Balears i les Canàries. Rivero ha apuntat que a les Canàries s'està desenvolupant un pla d'aquestes característiques que afecta 19.700 llits i 40 centres comercials. També ha agregat que estan impulsant canvi de la normativa per corregir-ne algunes aspectes "millorables" de la legislació actual.

 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Formenterer, fa mes de 9 anys

Amb això tendrem més ocupació i més inversions, més prosperitat i, naturalment, la sortida de la crisi. Qui substituirà Bauzà?

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris