nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
13°

Salut retalla un 32,7% el cost de la campanya de vacunació contra la grip

Això ha estat possible gràcies a un preu més baix per cada dosi i perquè s'ha 'ajustat' el nombre de comandes

128156

Carendell, Castro i Sbert han presentat la nova campanya en roda de premsa.

Ferran Aguiló(I.M.)

La Conselleria de Salut, Família i Benestar Social ha destinat un 32,7% menys doblers a la campanya de vacunació contra la grip estacional 2011-12, amb 590.112 euros, en part per un acord per a la compra de vacunes que ha reduït el seu cost i també perquè ha ajustat el nombre de dosis adquirides.

La consellera Carmen Castro; el director general de Salut Pública i Consum, Federico Sbert, i la coordinadora de campanya de grip, Eugenia Carendell, han presentat avui horabaixa en una roda de premsa la campanya de vacunació contra la grip, que es desenvoluparà del 14 d'octubre al 30 de novembre.

Castro ha explicat que la Conselleria ha gastat menys aquest any en la compra de les vacunes, gràcies a un acord d'adquisició entre diverses administracions (Ministeri de Sanitat, Ministeri de Defensa, comunitats autònomes, Institut Nacional de Gestió Sanitària i Secretaria General d'Institucions Penitenciàries), que ha permès baixar el preu de 5,77 euros cada una a 3,93 euros.

La consellera ha destacat que es tracta d'"un estalvi significatiu en les circumstàncies actuals".

Menys dosis

La coordinadora de la campanya, Eugenia Carendell, ha detallat que aquest any s'han adquirit 147.800 vacunes per a totes les illes, quantitat que es pot ampliar un 20% més en cas de necessitat i que suposa "una xifra una mica menor que l'any passat perquè s'ha anat ajustant a la xifra al consum real". L'any passat se'n van adquirir 184.800, un 20% més.

Castro ha detallat que la campanya cobrirà tots els col·lectius de risc i la vacunació és gratuïta per a majors de 65, i per a infants i adults amb malalties cròniques (pulmonars, renals o cardíaques, inmunodeprimits i diabètics), així com obesos mòrbids, malalts amb deteriorament cognitiu, embarassades i personal dels serveis essencials de la comunitat.

També es distribuiran vacunes a les institucions penitenciàries, geriàtrics, llars d'ancians i discapacitats i mútues de treballadors.

Castro ha animat la gent gran a acudir a vacunar-se, "més del que ho fan", perquè la vacuna cobreix perfectament tots els virus de grip que estan circulant i redueix fins un 30% les hospitalitzacions en aquest col·lectiu.

Carendell ha subratllat que encara que la grip, que es preveu que sigui principalment el virus AH1N1 com ha ocorregut en l'hemisferi sud on ara acaba la temporada de grip, afecta sobretot a infants i nins d'entre 5 i 14 anys que és el tram d'edat on hi ha més casos, les majors taxes de complicació succeeixen en la gent gran.

Ha assenyalat que les embarassades són també un dels principals grups de vacunació perquè se sap que tenen més risc de complicacions quan apareix un virus nou, tant per a elles com per als fetus, i a més "s'ha demostrat que vacunar les mares protegeix els nounats", una cosa important tenint en compte que els nadons no es poden vacunar abans dels 6 mesos.

Castro ha indicat que un altre dels grups de vacunació és el de serveis essencials, que inclou metges i personal de residències geriàtriques i assistents de grups de risc, "a qui es recomana la vacunació, sobretot per protegir les persones que cuiden".

Sbert també ha subratllat la importància que els majors i malalts crònics que creguin tenir símptomes de grip acudeixin als centres de salut i PAC i no als serveis d'urgències.

Ha recordat que la simptomatologia del quadre gripal es caracteritza per febre, malestar i molèsties musculars que poden durar entre 5 i 7 dies i ha indicat que en persones sanes es cura amb repòs, consum de líquids i antitèrmics.

Sbert ha detallat que la campanya de difusió d'aquest any ha inclòs, a més de la distribució de cartells i informació a professionals sanitaris, també la tramesa de 80.000 missatges a mòbil a la població de risc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris