nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín:

Àlvaro Gijón eliminarà 8.000 llits a la Platja de Palma

El Consorci centra la reconversió de la Platja de Palma en la millora dels establiments, tot i que també fomentarà la rehabilitació d'habitatges i d'espais de la trama urbana

128174

Recreació virtual de la Platja de Palma, dividida en les zones que la componen amb actuacions de reforma diferenciades.

Àlvaro Gijón, gerent del Consorci de la Platja de Palma, confirmà ahir que la reconversió global de la zona quedarà reduïda a un projecte d'impacte molt menor. El gerent explicà ahir les línies mestres del nou PRI (Pla de Reforma Integral), que no es presentarà abans de desembre de 2012. Gijón centrarà el PRI en la millora de la qualitat dels hotels. De fet, Gijón vol que només hi hagi hotels de 3, 4 i 5 estrelles a la zona. Actualment, el 5% dels hotels de la Platja de Palma només tenen una estrella, mentre que el 12% en tenen dues. Tots aquests centres hauran de renovar-se, idò, per pujar la categoria. No debades, Gijón assegurà ahir que " la Platja de Palma ha de ser una zona turística de qualitat". Així mateix, els hotels de 3 estrelles hauran de fer reformes i augmentar de categoria, segons el full de ruta que maneja Gijón. L'objectiu del popular és que hi hagi al voltant del 20% de complexos de 3 estrelles, el 60% de 4 estrelles i un altre 20% de 5 estrelles.

A més a més, Gijón explicà que el Consorci de Palma també preveu eliminar entre 7.000 i 8.000 places hoteleres. Es tracta d'una xifra molt inferior a la proposada per Margarita Nájera, que en volia suprimir 20.000 de les 40.000 existents en l'actualitat. El Consorci vol que els hotels tornin superiors, tant en termes de serveis com d'estètica i sostenibilitat ambiental. Pel que fa a la renovació d'habitatges, Gijón anuncià que sufragaran el 50% del cost de les rehabilitacions. Aquest paquet de subvencions, però, no serà accessible a totes les comunitats de veïns que ho demanin, sinó a les més deteriorades.

Segons assegurà ahir Àlvaro Gijón, un pic finalitzat el procés de rehabilitació, "els nous edificis podran assolir fins a un 50% d'estalvi d'energia, que repercutirà directament en l'estalvi econòmic dels veïns". Actualment, només està previst l'inici de la rehabilitació de tres edificis: un a Can Pastilla, un a l'Arenal i un altre a Llucmajor. No debades, l'assignació és mínima: 3 milions d'euros. Qaunt a les grans actuacions previstes en el pla Nájera, la majoria desapareixen. Segons Gijón, "el nou projecte és més realista, ja que no es basarà exclusivament en expropiacions ni en les grans 'catedrals". Gijón també avançà que "la compra de sòl i l'execució d'obres majors estaran lligades a les inversions que en el futur puguin arribar des de l'àmbit públic, especialment de Madrid".

De 3.404 milions d'€ a només 403

El nou projecte de reforma de la Platja de Palma dóna el sus amb 403 milions d'euros. D'aquests, 301,5 milions provenen de la inversió privada, mentre que només 101,5 milions seran aportats per l'Administració pública. El Consorci preveu gastar aquests doblers entre 2012 i 2015. Després, començaria la següent fase de la reconversió, amb un nou pressupost.

Aquesta full de ruta econòmic és substancialment diferent al presentat per Margarita Nájera, anterior gerent del Consorci. La socialista hi preveia una inversió de 660 milions d'euros fins a 2015; o sigui, 260 milions més que les xifres oferides ahir. També feia comptes que en el termini dels propers 10 anys la inversió s'elevàs fins als 3.404,9 milions d'euros. Concretament, entre el 2015 i el 2020 era prevista la continuació de la inversió amb 850 milions d'euros més; era per tant el tram quinquennal de més cost econòmic.

Despesa pública

Pel que fa als 101,5 milions d'euros prevists fins al 2015, 50 milions seran adreçats a la compra de solars, especialment a la zona de les Pedreres. Així mateix, 30 milions d'euros seran invertits en el capítol d'infraestructures. Es tracta de la millora d'asfalt, de la iluminació i fanals, a més d'obres de nous accessos a les barriades i la millora de la planta d'aigües residuals anomenada EDAR. 20 milions d'euros del sector públic s'empraran en la reforma del model turístic, entès com el projecte global, inclosa l'hostaleria.

Particulars

Finalment, es preveuen 1,15 milions per a la rehabilitació d'habitatges. Els veïns particulars dels tres edificis que iniciaran la rehabilitació també aportaran 1,15 milions d'euros en total; o sigui, un 50% de l'operació. Els tres edificis es troben a Can Pastilla, l'Arenal i Llucmajor. Pel que fa als inversors privats, els hotelers hauran de sufragar la major part de les rehabilitacions d'edificis. Ja hi han compromès 300 milions d'euros. I els veïns particulars també aportaran 1,15 milions d'euros, en total, per iniciar la reforma de tres edificis a la Platja de Palma. El Consorci, així mateix, planteja incentius fiscals a les comunitats de veïns particulars que s'animin a iniciar rehabilitacions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris