algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

El Govern prepara un projecte per accelerar la inversió privada

El vicepresident econòmic de Promoció Empresarial i Ocupació, Josep Ignasi Aguiló, aposta 'adequar els horaris comercials' i 'redefinir els períodes de rebaixes'

El vicepresident econòmic de Promoció Empresarial i Ocupació, Josep Ignasi Aguiló, ha revelat aquest dijous que el Govern està preparant un projecte per accelerar les inversions privades a la comunitat i que, d'aquesta forma, es doni una resposta ràpida" a totes les empreses que desitgin invertir en les Balears. Durant la Comissió d'Economia del Parlament, Aguiló ha remarcat la necessitat de "donar sortida" a tots els projectes que es desitgin dur a terme a les illes i, en aquest sentit, ha lamentat que hi hagin trobat prop de 900 projectes "esperant el vistiplau de l'administració", la major part d'ells relacionats amb el sector energètic.

D'altra banda, el vicepresident ha avançat que l'Executiu autonòmic té "pràcticament llista una normativa que "intentarà reduir l'estalvi energètic" de l'administració en un 10 per cent, el que suposarà un estalvi de 26 milions d'euros. En aquest sentit, ha lamentat que la comunitat no compti amb gestors energètics malgrat que l'energia és, després del del personal, la major despesa, que tenen l'administració. Així mateix, ha posat èmfasi en la necessitat d'avançar en la implantació de les energies renovables perquè "no podem perdre aquest tren".

En relació amb el sector del comerç, el vicepresident ha destacat que s'ha "de reduir significativament les subvencions directes" i millorar el finançament d'aquestes empreses.

Horaris comercials i rebaixes

Així mateix, ha advocat per millorar la imatge corporativa dels comerços, "adequar" els seus horaris, "redefinir els períodes de rebaixes" i centrar els esforços a les fires que tinguin repercussions econòmiques positives. Aguiló també s'ha referit al sector nàutic, així com a la internacionalització de les empreses de la comunitat. Així, ha entès que s'ha de col·laborar amb l'ICEX i amb les Cambres de Comerç per ajudar en l'exportació dels productes físics i immaterials.

Per la seva part, la diputada del PSIB Isabel Oliver ha lamentat que el vicepresident no hagi parlat amb major concreció de les mesures que es duran a terme per "saber què es farà i amb quins recursos". A més, ha considerat que el Govern hauria d'aprofitar les fires turístiques per vendre els productes de les illes que no siguin turístiques i viceversa.

Mentre, el portaveu del PSM-IV-ExM i Més per Menorca, Biel Barceló, ha assenyalat que molts dels projectes que el nou Govern diu que s'ha trobat paralitzats 'sobre la taula' ho estaven perquè els promotors no havien completat la informació i, en aquest sentit, ha indicat que si el projecte que s'està elaborant per accelerar la inversió és perquè els promotors puguin fer "el que els doni la gana" el seu grup "discreparà".

Així mateix, Barceló ha indicat que el REB és un assumpte "clau i bàsic per resoldre una vegada per sempre el tema del transport" i ha recordat que portar una mercaderia des de les Balears fins a la Península costa el mateix que fer-ho des de Barcelona a Shangay.

El portaveu de la coalició ha preguntat a Aguiló sobre el tancament de la central tèrmica és Murterar, encara que el vicepresident ha considerat que encara "cal donar molts passos abans" de calcular com aquest tancament es podria dur a terme. El 'popular' Francisco Mercadal ha considerat que el Govern de Bauzá "ha estimulat l'arribada d'inversió privada" a les illes i que les empreses tenen "ganes d'invertir" en la comunitat ja que "el clima de confiança es comença a palpar".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris