nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

“Ens carregarem la llengua amb tants enfrontaments”

La nova directora general de Cultura i Joventut, Isabel Cerdà (Pollença, 1966), tot i ser docent, els darrers vuit anys s'ha dedicat a la formació del professorat. Aquesta pollencina també ha estat regidora de Participació Ciutadana i Festes del seu poble. La seva Direcció General ha assumit ara les competències de Política Lingüística.

Quines actuacions de dinamització lingüística es duran a terme per fomentar l'ús de la nostra llengua?
S'intentarà continuar la tasca tant com sigui possible, encara que haurem de fer un esforç per reduir-ne la despesa. És important que s'ofereixin els cursos de català, com també tot el servei de normalització lingüística a disposició de qualsevol ciutadà de les Illes Balears. A més, es mantindrà tot el tema de fer sortir la nostra llengua a l'exterior i crec que és important juntar-lo amb el que és cultura. És un bon moment perquè la llengua i la cultura vagin lligades. Amb les manifestacions artístiques, hi va la part lingüística. Ens hem trobat que hi havia duplicitat d'accions que es feien des de Cultura i també des de Política Lingüística.

Un exemple?
Tot el que és promoció exterior.

Si s'elimina el requisit de català per accedir a l'Administració, com es garantiran els drets lingüístics dels ciutadans catalanoparlants?
És una competència que no és meva.

De Funció Pública; però com a responsable de vetlar pels drets dels catalanoparlants, hi deu tenir alguna cosa a dir...
Jo faré tot el que estigui a les meves mans per garantir el dret lingüístic de qualsevol parlant: pollencí, pobler, mallorquí, balear, català, espanyol... faré tot el que pugui per garantir els drets. Crec que hi són tots aquí dins i pens que ha de ser dins de la llibertat, mai exigint-ho ni imposant-ho.

Creis que existeix una llengua balear i, a part, la catalana, o ho posa tot al mateix sac?
Jo no ho pos tot al mateix sac. Jo som pollencina i aquest parlar pollencí que tenc l'estim moltíssim. Som professora d'anglès i de català també i, per tant, això ja ho tenc més que superat i crec que no cal parlar d'aquest tema. Crec que hauríem de començar a no utilitzar la llengua per enfrontaments, perquè l'estim i ens la carregarem si no anam alerta. De vegades els mitjans de comunicació ho potencien.

Quantes convocatòries de català preveis fer l'any 2012? Es complirà el que estableix el decret.
Consider que és excessiu per la despesa econòmica que suposa. Desconeixia el que costaven les proves: és un absurd i és excessiu. Crec que la despesa es podrà reduir si modificam aquest decret. Per exemple, quan es fan oposicions, de vegades només se'n fan unes a l'any i de vegades no se'n fan. Els espais on es fa també es podrien redefinir i fer a un altre lloc i així reduir despesa. Per què hi ha una normativa ja establerta no l'hem de fer canviar?

Els pressupostos del 2012 com es presenten a la vostra Drecció General?
Encara no els tenim, però s'hi està fent feina. Prioritzarem les necessitats que considerem oportunes. Hem de pensar que hem de portar endavant un programa electoral i serà la prioritat. És un programa electoral del PP que democràticament es votà.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per miquel rossello, fa mes de 9 anys

Es "graciós" veure com ens governen persones que quan parlen demostren que no estan a favor de sa tontada d'es "balear", que en certa manera es veu que tenen un cert apreci cap a sa nostra llengua, i que així i tot, per tal de figurar son capaços de vendre sa seva mare.

Valoració:-2menosmas
Per Rafa, fa mes de 9 anys

Cállate Martorell, que tu neurona solo te da para hace copy-pastes

Valoració:3menosmas
Per martorell, fa mes de 9 anys

quina llengua? quina?

Valoració:-4menosmas
Per toni, fa mes de 9 anys

Voltros vos carregareu la llengua. És el que voleu.

Valoració:5menosmas
Per Tomeugelat, fa mes de 9 anys

És cert que és mestre de llengua estrangera, però també és cert que en els seus anys de docent no feia Angles (tal volta pel seu desconeixament d'aquesta llengua?), també és cert que el seu fill estudia a Madrid, tal volta perque millor aprendre en castella...
Tot un personatge el servei de fer del Català una llengua residual.
Diu ens la carregarem la llengua, i no és això el que volen? doncs que no ens vulgui fer creure una altre cosa.

Valoració:3menosmas
Per pere, fa mes de 9 anys

I per eliminar les duplicitats, ens carregarem TOTA la projecció exterior. I que no és guapo, això? Déu meuet, entre el que han posat a l'IEB i aquesta, no en treuríem un cervell sencer.

Valoració:12menosmas
Per Barbut., fa mes de 9 anys

I que ningú es pensi que aquesta senyora hagi de baratar MAI el seu pollencí per el castellà. En faltaria d'altra!
I això val per a tots el municipis de les Illes.

Valoració:3menosmas
Per martorell, fa mes de 9 anys

No entrem en diàleg amb els qui envien comentaris en espanyol. Només volen mortificar i provocar; per tant, no hi ha pedagogia que hi valgui. No es mereixen que els facem gens de cas: ni manetes vermelles ni respostes, encara que costi d'aguantar-se; es desqualifiquen tots sols.

Valoració:7menosmas
Per Senceller, fa mes de 9 anys

Idò jo pens com ella, i mai pens votar al PP. Amb tants d'enfrontaments ens carregarem la llengua. Ha arribat un punt en que, si al teu parlar habitual li dius "mallorquí" ets un gonella. Si escrius en salat, ets un analfabet. En lloc de crear sinèrgies positives per al seu ús (cosa que ha de fer una llengua minoritzada com la nostra), ens dedicam a posar-ne el màxim de traves possibles per a fomentar el seu ús... i sabeu que acaba passant... que la gent acaba fent ús del castellà perquè així no es complica la vida.

Valoració:-17menosmas
Per martorell martorell, fa mes de 9 anys

i pens que ha de ser dins de la llibertat, mai exigint-ho ni imposant-ho.


mas claro agua. Y que nadie piense que esta señora vaya a cambiar su pollencín por el catalán. Idem de idem para muchos municipios más.

Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris