cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
24°

El Govern promet saldar el deute amb el Consell, però no diu què pagarà ni quan

El vicepresident Aguiló no vol dir si deu els 240 milions que reclama Salom. Només admet que la quantitat és “important” i avança que l'abonarà quan pugui i mai tota de cop

33120

Aguiló confia amb l'acord amb les entitats financeres.

S. AMENGUAL

El Govern balear es comprometé ahir a pagar el deute que té amb el Consell de Mallorca, però evità xifrar-ne la quantitat i no concretà si la seva estimació coincideix amb la de la institució insular, que l'ha situat en 240 milions. L'Executiu tampoc no especificà quan es farà efectiva la transferència ni com es duran a terme els pagaments. L'únic que va quedar clar és que no l'abonarà immediatament ni tot de cop.

El vicepresident econòmic del Govern, Pep Ignasi Aguiló, es reuní ahir al Consell amb la presidenta de la institució, la també popular Maria Salom, qui acceptà les promeses inconcretes del responsable autonòmic, no mostrà cap to reivindicatiu i optà per tornar a culpar els anteriors gestors del Pacte per l'herència rebuda.

Aguiló va admetre que el Govern deu al Consell "una quantitat important", però no la va voler concretar, tot i que se li demanà de manera insistent. Assegurà que "s'anirà pagant" quan es pugui, perquè "és un deute reconegut i assumit que s'ha d'afrontar". Recordà que l'Administració autonòmica "té problemes de tresoreria" i el deute, que "no es podrà pagar tot de cop", s'afrontarà un pic el Govern hagi resolt els problemes.

Malgrat que no va voler vincular el pagament a la contractació dels crèdits prevists, sí que va admetre que l'obtenció dels préstecs servirà per reduir el dèficit que té la Comunitat i serà la reducció del dèficit la que permetrà pagar. El vicepresident tampoc no va voler facilitar quina serà la quantitat de doblers que es demanarà a les entitats financeres, perquè encara s'està negociant, i es limità a dir que es tracta d'una quantitat "important, que d'alguna manera ens podrà donar aire per poder arribar a final d'any". El responsable espera que a principi de setembre pugui tancar un acord "complet" amb els bancs.

Pel que fa al deute amb el Consell, insistí que no s'havien fixat dates per pagar-lo i recalcà que, "administrant millor, amb més cura i menys despesa", es podran fer els pagaments. "La situació és molt complicada i n'hem de sortir plegats. Allò que no hi pot haver és descoordinació, duplicitats o malbarataments de doblers", recalcà.
Així mateix, insistí en el compromís de cooperació entre ambdues administracions per "reajustar" els comptes públics, com a "primera passa per a la recuperació econòmica". Segons va dir, l'equilibri pressupostari permetrà reactivar l'economia i "que el sector públic deixi més espai al privat".

Quan li demanaren què havia fet l'Executiu a banda de lamentar-se de l'herència rebuda, esmentà la reducció d'alts càrrecs; que el conseller d'Hisenda i el vicepresident siguin la mateixa persona: ell; la creació de l'oficina de control pressupostari i el pla de sanejament, que aprovà Madrid. La presidenta Salom subratllà que faran feina amb el Govern per solucionar una situació "complicada", afegí que totes les administracions tenen problemes de tresoreria i tindran difícil quadrar els pressuposts de l'any que ve. Tanmateix, "per això hi ha el PP", per "fer les coses bé, posar-hi seny i austeritat a les totes per intentar salvar els comptes", sentencià Salom, qui no deixà passar l'ocasió de criticar els anteriors gestors del Pacte. "Si fa quatre o cinc anys haguessin planificat i haguessin retallat despeses perquè els ingressos disminuïen, avui no ens trobaríem un problema tan gros".

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris