nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

Aguiló comença a fer el pressupost de 2012 carregant contra el Pacte

Critica que Manera augmentàs despesa “obviant” la “realitat” de caiguda d'ingressos

33374

Pep Ignasi Aguiló, signa l'ordre que dóna inici a l'elaboració dels pressuposts de l'any 2012.

PERE ANTONI RAMIS PONS

El Govern ja ha iniciat els tràmits per elaborar els pressuposts de 2012. La vicepresidència econòmica ha fet pública l'ordre on dicta les normes que han de seguir els diversos departaments autonòmics per a l'elaboració dels comptes. Un ordre on carrega contra l'anterior Executiu del Pacte, a qui acusa d'haver incrementat la despesa "obviant de manera reiterada la realitat", que era de caiguda d'ingressos. En el document, el vicepresident econòmic, Pep Ignasi Aguiló, anuncia "reajustaments" pressupostaris per complir els objectius del dèficit i corregir desequilibris anteriors. Afirma que les polítiques de despesa han de ser "objecte de revisió" i que la situació "obliga" els gestors a la "prudència financera" i a l'"eficiència en la gestió i assignació de recursos".

Amb tot, deixa clar que ara "més que mai" l'Administració "està obligada a garantir recursos suficients per atendre les necessitats bàsiques dels col·lectius més desafavorits". També avança que "les actuacions adreçades a millorar o, almenys, mantenir la prestació dels serveis públics essencials, com l'assistència sanitària, l'educació i la protecció social, són els eixos estratègics bàsics de la política pressupostària del Govern".

El document, que fixa com a data límit per obtenir la informació el 10 de setembre, no dóna xifres. Però si que avança l'aplicació de criteris d'austeritat, analitza que l'evolució econòmica no fa preveure millores considerables d'ingressos, apunta a la crisi com la causa d'una part del desajust de les finances públiques, però també llança crítiques a l'anterior Executiu del Pacte per, entre d'altres coses, no haver tocat de peus a terra i no haver ajustat la despesa a la caiguda d'ingressos.

"Durant els darrers exercicis, les Illes han mostrat notables desequilibris en les finances, a causa, per una part, d'una profunda crisi econòmica que va provocar reduccions considerables dels ingressos i per una altra, d'un increment de despesa que va obviar de manera reiterada la realitat del moment", diu el document. Tota aquesta situació, continua l'ordre, "es traduí en uns nivells de dèficit públic que van superar àmpliament el 3% del PIB a les Illes Balears des de l'any 2008, arribant a xifres del 4% a l'any 2010". Però també demostra que l'increment del dèficit s'intentà cobrir amb un augment considerable de l'endeutament, "sense que aquests increments fossin, pel què fa a l'exercici 2010, suficients per finançar el dèficit".

Aquesta situació, segons Aguiló, "ha generat greus problemes a tresoreria que han afectat molt especialment l'exercici 2011". De fet, el Govern ha reconegut que deu 1.104,8 milions als proveïdors. Com a conseqüència, anuncia que la política pressupostària de 2012 estarà condicionada "pels desequilibris generats durant exercicis anteriors", per una conjuntura econòmica que, "si bé mostra alguns signes de recuperació, no permet encara preveure un increment significatiu pel que fa als ingressos", i per les exigències d'equilibri pressupostari que "fan que s'hagin de plantejar ajustaments pressupostaris" per complir els objectius de dèficit.

"Davant aquest escenari de reajustament, l'Administració està obligada més que mai a garantir els recursos suficients per atendre les necessitats bàsiques dels col·lectius més desafavorits". A la vegada, la situació "obliga" els gestors a "emfatitzar el compliment dels principis de prudència financera, de transparència i d'eficiència en la gestió i en l'assignació de recursos". Per això, es revisaran les polítiques de despesa i s'establiran previsions per "assignar els recursos d'acord amb aquestes prioritats". Per a cada objectiu, les activitats proposades hauran de ser "precises, quantificables i conseqüents". En qualsevol cas, les adreçades a "millorar o, almenys, mantenir" la prestació dels serveis públics essencials "són els eixos estratègics bàsics" de la política pressupostària del Govern.

Pressuposts postpròrroga

L'ordre signada pel vicepresident econòmic, Pep Ignasi Aguiló, inicia l'elaboració dels primers pressuposts del Govern de José Ramón Bauzá, uns pressuposts que arriben després que enguany s'haguessin prorrogat els comptes de l'any 2010. Aquells pressuposts de 2010, dotats amb uns 3.400 milions d'euros, s'ajustaren amb una major restricció del dèficit que limità la despesa a 3.200 milions. Amb tot, amb el pla de sanejament del Govern encara s'ha limitat més la despesa perquè ja no es preveuen com a ingressos els 240 milions del fons de competitivitat que el Govern central s'ha negat a avançar. Ara, el Govern preveu millores poc significatives en els ingressos tributaris i s'ha compromès a complir l'objectiu del dèficit, de l'1,3% del PIB. Així les coses, els pressuposts de 2012 podrien ser lleugerament superiors als 3.200 milions inicials d'enguany.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sebel·lí, fa mes de 9 anys

No podem esperar gaire dignitat per part de la classe política, en reconèixer els encerts del gestor de govern anterior. Carles Manera va ser un bon gestor en línia del què es feia a la majoria de les comunitats espanyoles i de les circumstàncies i directrius econòmiques que emanaven del govern central, actuant sempre i en tot moment sota la legalitat estricta. La seva part negativa és, dins aquest context, no anticipar-se en mesures d'austeritat i preveure el llastre en recursos que es derivava de la crisi global. No obstant això, no se li pot negar, fins ara, l'honestitat i honradesa del seu fer públic, cosa que no es pot dir de tots els governs balears anteriors del PP.

Valoració:1menosmas
Per Primera acció del nou govern, fa mes de 9 anys

A tot això, la primera acció del nou govern, va ser pujar-se el sou un 30 %. Enhorabona als agraciats. Molts d'ells ara ja de vacances.

Valoració:1menosmas
Per Indioteria, fa mes de 9 anys

I que no és ridícul que el director general d'Innovació, de la conselleria de n'Aguiló, aparegui a diferents borsins com a aspirant a possible interí, fins i tot per fer substitucions i fent sol·licituts per mitja jornada? Quan un no en sap i no en té cap experiència gestora, i a més veu incapaç a si mateix, ha de tenir dignitat i no acceptar càrrecs alimenticis. I a més sembla que no no s'assabentat que dels retalls a places públiques. Segur que entre els cinc milions d'aturats trobam qualcú més capacitat i amb més vergonya.

Valoració:8menosmas
Per jrbs, fa mes de 9 anys

El cert , per el que diu el Sr. Aguiló, és que Manera tenia una crisi amagada a un calaix, i quan va entrar el PP, la va treura per fotre...PERO SI JA HO SABIEN EL QUE HI HAVIA, ARA NO VINGUIN AMB EMBULLS!!

Valoració:8menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 9 anys

No governen,perque no en saben ni est`n capacitats per fer-ho.Solsament critique le gestiò del Govern anterior.es veu que no recorden com deixaren les arques l'any 2.007:buides i amb uns deutes quee encara pagam,a mès d'haver robat tot auant podien i mès.Si en "Cosè" Ignacio Aguilò,no es veu en coratje per la tasque que en Joserra li ha comenat(cosa que passa amb tots els Consellers) que dimitesqui,sinò que fasi feina i es deixi de punyetes.

Valoració:20menosmas
Per Hortènsia, fa mes de 9 anys

ës indignant què les persones d´aquestes Illes hagin d´estar en mans d´aquestes gent, ja no hi pot haver res pitjor, són els què es carreguen el nostre paisatge, cultura, i en consecuènsia la nostra econòmia, i a damunt s´inventen fantarmes!
Gent de bona fe digueu PROU!

Valoració:27menosmas
Per pere, fa mes de 9 anys

Mentrestant, la regidoria de Cultura i Esports no tenia diners pel premi Ciutat de Palma de Còmic, un dels sectors culturals més emergents a Palma i amb més prestigi estatal. Però si ha tengut 3000 €+Montatge infraestrutura per destinar a un sopar a Palma de les JMJ organitzades per la Conferència Episcopal. Aquesta és la cultura que volem per Palma?. És el moment de dir prou.

Valoració:45menosmas
Per jrbs, fa mes de 9 anys

Ja començen les excusses, i duraran 4 anys...

Valoració:26menosmas
Per Gorgorito, fa mes de 9 anys

Una solemne estupidesa perquè Manera no va augmentar la despesa. Va baixar el pressupost un 5 % i de fet aquest any representa un 5 % més de baixada. Però hi ha despeses que no desapareixen canviant les xifres a un paper: les nòmines, les farmàcies, els hospitals , els projectes plurianulas...hi son fort i no et moguis. El pl que han presentat de baixada de despesa es irrealitzable

Valoració:29menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris