nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 16°
15°

Salom: “Si el Consell fos una empresa, estaria en suspensió de pagaments”

Salom diu que el deute de la institució és de 329 milions d'euros, dels quals 181 s'han de pagar als bancs, 58 als proveïdors i 90 al seu sector públic

33630

Maria Salom ha explicat l'abast del deute del Consell.

M. À. Cañellas.

"Si el Consell fos una empresa, avui estaria en suspensió de pagaments". Amb aquesta sentència resumí ahir la presidenta del Consell, Maria Salom (PP), la situació econòmica que, segons ella, s'ha trobat. El Consell té un deute de 329 milions, dels quals 181 s'han de pagar als bancs, 58 als proveïdors i 90 al seu sector públic, la majoria (79,3 milions) a l'Institut d'Afers Socials (IMAS).

Salom va esgotar els qualificatius per culpar de la situació als anteriors gestors del Pacte (PSIB, Bloc i UM). "El Pacte ha deixat la institució endeutada fins a les celles", "això ha estat can Bum", un "desgavell esfèric", "no hi havia un govern, sinó minigoverns que gastaven a balquena", "s'ha hipotecat el futur dels mallorquins", "han estat uns mans foradades" i "això ha estat una festa particular amb moltes rialles", foren algunes de les expressions emprades per la presidenta.

De fet, segons ella, amb Francina Armengol (PSIB) de presidenta el deute de la institució amb els bancs s'ha incrementat un 62% i ha passat d'11,8 milions als 181 actuals. La responsable d'Hisenda, Margalida Roig, ho rematà dient que, a més, s'havien trobat la caixa "neta" i que haurien de recórrer a préstecs per fer front a pagaments, ja que la major part del pressupost que no està compromès està vinculat a un ingrés finalista.

A més, només al Departament d'Urbanisme hi ha adjudicats contractes fins a final d'any per 46 milions d'euros. I no descartà que apareguin més factures per pagar a proveïdors. Amb tot, digué que, "en principi", les nòmines estan garantides. Però si Salom s'esplaià en qualificatius i a explicar la situació que s'havien trobat, no fou tan concreta a l'hora d'avançar com la resoldrà. Es limità a dir que faran un pla de feina per intentar sanejar la institució i adaptar-la a les disponibilitats econòmiques actuals. Avançà que s'hauran "d'estrènyer el cinturó", "redimensionar" el Consell, "prioritzar" despesa i ser més "eficients" i creatius sense gastar gaire.

La seva consellera afegí que "si es fa un reajustament de la despesa, se'n pot sortir". Anuncià que, dels 170.000 euros que dedicaven a la Diada, enguany ja es passarà a 50.000 euros; que s'eliminarà un programa d'innovació, valorat en 450.000 euros anuals, que servia per fer estudis i que suposava contractar nou persones. També deixà entreveure una retallada en les subvencions i advertí que la prioritat serà la despesa social.

Salom admeté que un "problema important" és que el Govern els deu 240 milions. I apuntà que el 3 de maig, dos dies abans de la campanya, els anteriors responsables reclamaren aquest deute al Govern i, en canvi, tres setmanes després deien que la institució estava sanejada. "Han enganyat els ciutadans", sentencià. La seva titular d'Hisenda afegí que el 53% del pressupost del Consell depèn del Govern i que allò que ha passat és que al Govern li han caigut els ingressos i el Consell ha continuat gastant. Roig explicà, per exemple, que, des de febrer, el Govern no transfereix al Consell els 8,8 milions de finançament que li ha d'enviar cada mes.

També apuntà que Govern i Consell havien acordat en temps del Pacte que la institució insular rebria una bestreta anual de 37,5 milions a compte de la futura llei de finançament dels consells. Es pagaren el 2009 i el 2010, però, com que el 2011 es prorrogaren els pressuposts, el Consell els va preveure com a ingressos però el Govern no els computà com a despesa. I no han arribat. Ara, el Consell ha demanat al Govern si els pot pagar. Però, "pot passar que no ens puguin fer aquesta entrega a compte i el Consell hauria de donar de baixa despeses per valor de 37,5 milions, quan no tenim marge de maniobra perquè estan gastats", apuntà Roig, qui recalcà que "la gestió s'aguantava sobre el paper, però, en realitat, era pura ficció".

En total, hi ha 116,5 milions d'ingressos que no estan compromesos: els 37,5 d'abans, 20 de tres convenis del Govern que no estan signats i els 59 del conveni de carreteres amb Foment. Sobre aquest conveni, afirmà que dels 131 milions que han arribat, just 27 s'han gastat en carreteres. En total, dels 618 milions d'ingressos prevists enguany -eren 428 milions, però es modificà el pressupost prorrogat- només n'hi ha 165 de garantits. I dels 554 de pressupost de despesa (eren 360, que s'han incrementat amb 50 modificacions de crèdit), n'hi ha 301 de compromesos i la gairebé resta estan vinculats a prèstecs i convenis.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Vicens, fa mes de 9 anys

Anem a veure, na Maria Salom denuncia el que s'ha trobat, no el que ha creat,¡¡¡l'atacau per l'estat de comptes d'un altre anterior!!! perdonau, empero no ho entenc

Valoració:-1menosmas
Per Berenguer, fa mes de 9 anys

Aquesta peixetera ja ha passat a la història de la viquipèdia:

Maria Salom Coll
(S'ha redirigit des de: Maria Salom)
Maria Salom Coll (Inca, 5 de desembre de 1967) és una política mallorquina llicenciada en ciències econòmiques i empresarials. Va ser la diputada més jove en entrar al Parlament Balear. Va estar implicada l'escàndol del Túnel de Sóller al aparèixer com administradora d'una societat beneficiària d'una quota del mateix lot destinada a suborns, encara que els delictes varen prescriure.[1][2]
Ha estat:
Regidora a l'ajuntament d'Inca.
Diputada al Parlament Balear el 1999
Diputada al Congrés dels diputats, on fou portaveu adjunta del Grup Popular, a les eleccions generals espanyoles de 2004 i 2008.[3]
Presidenta del Consell de Mallorca[4]

Valoració:14menosmas
Per peret, fa mes de 9 anys

Aquesta ¿ ? , no sé com anomenar-la per no ferir a les someres, estaba molt bé a Madrid fent caruses darrera aquell pocavervonya. Au arruix. Vest'en d'aquí que no et volem. Falsa mes que un duro sevillano. si no saps fer feina deixeu tot i vest'en a ca teva amb el teu homonet. I sdi no poset a fer feina mes aviat que de presa.

Valoració:7menosmas
Per Berenguer, fa mes de 9 anys

Xisco Mas: que no parlem malament de na Maria Salom?
I tant que ho farem. I a més a més, LEGALMENT.
Perquè aquesta peixetera ha estat còmplice del guarà de Bunyola, per vergonya nostre ex-president Cañellas. Era ella qui duia els comptes del Túnel de Sóller. Va prescriure. Si. Però amb indicis de delicte. Per tant, li dic i li direm LLADRE a la cara. Perquè ho ha estat. Devers 2000 milions de pessetes desaparegueren. Ha prescrit, en efecte. Però continua essent una lladre.

Parlarem malament de na Salom i de la púrria del PP, perquè són ells els que ens embarcaren fins l'any 2030 amb una merda de metro, mal construït, que té totes les estacions a llits de torrents. I a sobre no pensen en fe runa estació a la merda d'Hospital que aprovaren de fer a les terres d'en Cursach, el mafiós particular. Evidentment, previ avís.

El Palma-Arena, no és herència del darrer govern. Ni l'òpera fantasma; Ni el Palau de Congressos que havia de pagar l'amiguet Barceló. Ni l'autopista inútil d'Eivissa la qual tenia llogades tot l'any 3 MÀQUINES LLEVANEUS.

El darrer Govern hauria d'haver anat al coll del PP i no ho va fer. Altres coses sí que les va fer malament, però totes aqueixes merdes són la meravella de les ments del PP.

Que no parelm malament de na Salom? La LLADRE?
I per què no? Què ha fet de bo per nosaltres, que elimini la seva trajectoria de LLADRE?

Valoració:25menosmas
Per DNKY, fa mes de 9 anys

Hay un delito penal para esto ; Malversación de caudales públicos, hay delitos par los que atracan, matan, e incluso para los administradores de sociedades, faltas disciplinarias para los trabajadores, y funcionarios; pero que régimen sncionados hay para los políticos, LO QUE TENEIS QUE HACER ES PRESENTAR UNA DENUNCIA PENAL CONTRA LOS QUE HAN GOBERNADO Y NOS HAN METIDO EN ESTA SITUACIÓN, QUE YA SE CONOCIA EN EL 2007 Y HAN CONTINUADO CUATRO AÑOS MAS, EMBARGANDO EL FUTURO Y AHORA SE VAN DE ROSITAS, DENUNCIA PENAL YA

Valoració:-3menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

i si la justicia no contemplàs que un delicte pugui prescriure, tú estaries a la presó.

Valoració:15menosmas
Per Xisco Mas, fa mes de 9 anys

Així m'agrada, activats, ja que no hi estareu a la legislatura passada ara a l'estiu la sang vos bull. Molt bé, és molt dura la realitat fora del vostre món progre, eh ? Esperau que quan començeu a desfilar per Via Alemanya si que ho serà dur.

Valoració:-7menosmas
Per joan, fa mes de 9 anys

Paga tot el que deus a partir del maig que entrares al Consell. No te demanam res més.

O demana a Esperanza Aguirre com s'ho fa per tenir un deute tan gros i pagar tan malament als seus proveïdors en tots els anys que fa que governa a Madriz.

Valoració:6menosmas
Per BALEAR, fa mes de 9 anys

i ella al carrer per inepte i per no fer res més que boicotejar tot allò fet per l'anterior

Valoració:9menosmas
Per jrbs, fa mes de 9 anys

La caixera del suborn del tunel de Soller no podrá robar, entre altres coses, PERQUE no hi ha dobers..Aquesta és la part possitiva..pERÒ SI PODRÀ FER COMÈDIA, AIXÒ ELLA JA HO SABIA, que no hi havia dobers.
AQUESTA ÉS LA PART negativa.

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris