nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
22°

Les galeres es boten l'obligació de recollir el fems dels cavalls

Una ordenança les obliga a dur una bossa darrere l'animal, a fi que el fems no caigui en terra. Poden evitar portar-la si en recullen manualment els excrements, cosa que incompleix la majoria

Les galeres de Palma incompleixen la normativa de neteja que Cort estableix. I és que els carrers del entre antic són plens del fems que cau quan hi passen els cavalls. Aquesta merda provoca una olor desagradable per als veïns que viuen a la zona antiga, precisament per on circulen la majoria de carruatges.

Diferents associacions de veïns ja s'han queixat de la falta d'higiene que provoquen aquests animals, que es multipliquen durant l'estiu. La forta calor, a més, sobredimensiona la pudor del fems. La normativa de Cort, però, obliga els propietaris a instal·lar una bossa entre el cavall i la galera. Així, recull el fems del cavall de manera automàtica, ja que està ubicada darrere l'animal.

La norma fou modificada amb l'anomenat decret Rodríguez (PSIB), perquè s'ampliaren els models de carruatge que es podien fer servir, a més dels colors. Tanmateix, alguns dels models nous no deixaven prou espai entre la bèstia i l'estructura del carruatge. Així que Cort acceptà que no hi instal·lassin la bossa, a canvi que duguessin el material adequat per agranar el fems.
Això no obstant, el resultat d'aquesta permissivitat ha deixat la seva petjada, que no és cap altra que els excrements al carrer, trepitjats per molts cotxes i pels vianants despistats. Tot i que és difícil quantificar quin percentatge de propietaris de galeres sí que compleixen la norma i recullen el fems, la simple observació visual evidencia que la majoria no ho fa.

El regidor de Mobilitat, Gabriel Vallejo, creu que "no pot ser que els cavalls embrutin el carrer" i recorda que els propietaris estan "absolutament obligats a recollir-ne la merda", malgrat que això suposi aturar el cavall amb turistes a la galera i davallar del carruatge per complir la norma.

En tot cas, la intenció de Vallejo no és modificar un altre pic la normativa per tornar a l'estatus legal anterior. "El canvi de models de carruatges i dels seus colors em sembla bé", assegura el regidor, i afegeix: "El que cal és fer complir la norma".
En tot cas, la Regidoria que comanda ja està enllestint un pla per reorganitzar el sistema de galeres. Una possibilitat passa per potenciar noves rutes de galeres, a fi de dessaturar el centre antic, i de passada, potenciar altres barriades de Ciutat. Santa Catalina en seria una possibilitat, a més d'un trajecte per la façana marítima.

Veterinari

En tot cas, les galeres han de complir altres obligacions, com ara les sanitàries. De fet, tots els animals han de passar pel veterinari per poder estar en un bon estat durant tot l'estiu. Així mateix, estan regulades les hores que les bèsties han de passar a l'ombra, perquè les altes temperatures de l'estiu i l'esforç que realitzen acaben per ofegar-les fins al punt que cada estiu en mor alguna. Fins i tot la reina Sofia s'ha interessat per la seva salut.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Chris, fa mes de 9 anys

Les merdes dels cans no fan tanta olor com la de cavall, només cal passejar per Santa Eulària i voltants i us adonareu quin oi fa el barri...

Valoració:0menosmas
Per Barbut., fa mes de 9 anys

I de les merdes del cans, que m'en diuen, eh?

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris