lluvia ligera
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

La UIB dissenya un sistema més ràpid per detectar contaminants

El sistema automàtic d'anàlisi per a mostres de sòl i aigua està basat en l'ús de nanopartícules de carboni que també permet una detecció per sota dels nivells de contaminació establerts per la UE

54184

Els investigadors de la Universitat de les Illes Balears Warunya Boonjob i Manuel Miró fent una prova.

UIB

La Universitat de les Illes Balears (UIB) ha dissenyat un sistema automàtic d'anàlisi de mostres de sòl i d'aigua que permet identificar amb gran rapidesa l'existència o no de contaminats orgànics. L'equip d'investigadors del grup de recerca en química analítica, automatització i medi ambient del Departament de Química de la UIB ha desenvolupat aquest sistema, basat en l'ús de nanopartícules de carboni controlat per programari que també permet identificar contaminats per sota dels nivells de contaminació establerts per la legislació europea.

Això permetria realitzar un control minuciós sobre l'ús d'herbicides i pesticides en zones agrícoles de Mallorca. D'aquesta manera es podria avaluar si les quantitats d'aquestes substàncies emprades en els cultius són acceptables o excessives més enllà dels límits legals, i es podria dur a terme un control sobre la infiltració a les aigües subterrànies per evitar la contaminació dels aqüífers i així prevenir conseqüències negatives sobre el medi ambient i la salut humana. Tal com apunta el doctor de química de la UIB Manuel Miró, "el sistema també és aplicable a l'anàlisi d'aquests contaminats a aigües subterrànies i superficials". El sistema suposa tota una revolució en tant que "la seva aplicació seria menys costosa que els mètodes clàssics d'anàlisi ja que és un sistema automàtic (per tant suposa mínima intervenció de l'analista) i, a més, és redueixen els consums de dissolvents i nanomaterials", defensa Miró.

La recerca s'ha publicat recentment a la revista Analytical Chemistry, una publicació de l'American Chemical Society que és la de major impacte en l'àrea de coneixement de la química analítica general. La recerca s'inscriu en el marc del projecte titulat Mètodes analítics automàtics basats en fraccionament dinàmic per determinar la biodisponibilitat de contaminants ambientals en sòls, sediments i residus sòlids (CTM2010-17214), que ha rebut finançament del Ministeri de Ciència i Innovació en el marc del Pla estatal d'R+D+I.

La preocupació de la societat pel medi ambient cada dia és molt més gran. En aquest sentit, hi ha una demanda de noves tecnologies que permetin desenvolupar mètodes analítics que siguin capaços de detectar amb rapidesa i fiabilitat composts químics que poden posar en perill la qualitat ambiental.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris