lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
26°

El PSIB pot dur “l'assalt a IB3” al Constitucional

Antoni Diéguez va afirmar ahir que la llei d'IB3 no es pot canviar amb decrets llei perquè és estatutària. Els socialistes volen un informe del Consultiu

52528

Toni Gómez ha estat elegit director d'IB3 via decret llei.

Ferran Aguiló(M.À.C.)

El diputat socialista Antoni Diéguez va dir ahir que el decret llei que lliura al conseller de Presidència, Antoni Gómez, la direcció general d'IB3 és "claríssimament inconstitucional, sense cap dubte". Per això els socialistes han fet arribar un escrit a la mesa del Parlament en què demanen que es dugui la qüestió al Consell Consultiu. Però si la mesa -on el PP té la majoria- no hi està d'acord, el PSIB està disposat "a arribar fins al final" i a dur la qüestió al Tribunal Constitucional.

Segons Diéguez, el decret llei és inconstitucional perquè contradiu l'Estatut. En concret, l'article 49.1 diu que en cas "d'extraordinària i urgent necessitat el Consell de Govern podrà dictar mesures legislatives provisionals en forma de decrets llei", però també concreta que aquests decrets no poden afectar "les matèries objecte de lleis de desenvolupament bàsic de l'Estatut d'autonomia". Les lleis de desenvolupament són les que l'Estatut mateix marca que cal fer i a l'article 91.1 especifica que cal una llei per regular l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears.

Tot plegat fa que, per Diéguez, sigui molt clar que el decret que fa Gómez, director general en funcions d'IB3, contradigui l'Estatut i, per tant, en fer-ho sigui inconstitucional. A més, el diputat va tornar a recordar ahir que la mateixa llei d'IB3 deixa clar que el director general no pot ser diputat ni membre del Govern i que, per tant, el decret llei es contradiu també amb la mateixa llei de l'ens.

Ridícul

Tot i que el partit socialista està disposat a dur el cas fins al Tribunal Constitucional, Diéguez creu que no caldrà. Creu que Bauzá "tindrà un poc de sentit comú" i rectificarà per "tornar al camí del consens" abans "de fer un ridícul de tanta categoria". El diputat considera especialment ridícul que "el primer o el segon decret que fa aquest Govern sigui anticonstitucional". Diéguez va recomanar a Bauzá que, per evitar una situació de "debilitat política", cerqui una altra solució per a l'ens. En aquest sentit, va proposar, per exemple, que cada mes un membre diferent del consell d'administració tingui les funcions de director general per a les qüestions rutinàries.

El diputat va criticar ahir per segona vegada "l'assalt a IB3 de Bauzá posant un conseller com a comissari polític", un fet que considera "mai vist en aquesta comunitat, ni en els pitjors temps, quan ens queixàvem de la manipulació de la televisió pública a l'època de Jaume Matas". I va preguntar-se qui es podia imaginar Antoni Gómez, enmig de la campanya per a les eleccions estatals, dient com s'hauran de fer els debats electorals. "Si m'ho haguessin dit fa un mes, hauria caigut a terra de tant de riure", va declarar.

Diéguez va insistir que no es rendirien en la defensa del mitjà públic. "Si Bauzá vol mantenir-se en l'error i continuar amb la via de la confrontació, tindrà confrontació", va declarar, i va recordar que, amb la clausura de Ràdio i Televisió de Mallorca, IB3 serà l'únic mitjà públic de les Illes Balears i que se n'ha de defensar la imparcialitat més que mai. "No consentirem aquest comissariat polític", va rematar. De fet, el polític va dir que creia que en la legislatura passada "havia vist coses que no tornaria a veure", però que ara veu coses pitjors. Fins i tot va parlar de malsons i va comparar Bauzá amb Freddy Krueger, conegut personatge de pel·lícules de terror que s'apareix als somnis de desvalguts adolescents nord-americans i els liquida d'un en un. Segons Diéguez, Bauzá és com Krueger, perquè "converteix els malsons en realitat".

Diéguez va declarar que el PP no cerca el consens per trobar un nou director general i que a final d'agost convocarà un ple del Parlament perquè comencin a comptar els sis mesos que haurà d'esperar per poder imposar un nom per majoria absoluta. Amb tot, va justificar en el nom del consens mateix que el PSIB admetés l'esmena del PP que permet triar un director general amb la majoria absoluta si, en sis mesos, dos terços dels diputats no arriben a un acord. "Pensàvem que no hi hauria ningú prou bèstia per pretendre una involució", va dir.
El diputat va lamentar que PSM-IB-ExM hagi amenaçat de deixar el consell d'administració d'IB3 si Gómez s'hi manté com a director general. "Més que abandonar les trinxeres, cal fer-s'hi fort", va dir.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per siurell, fa mes de 9 anys

Margalideta, S´únic que fas és respondre al xantatge del PSM i els altres que per mantenir-se a la poltrona mos diuen que si no els votam a ells vindrà el llop. Els que mos han portat el llop han estat ells! amb la seva ineptitud, incompetència i el discurs passat de moda, rosca i realitat, o els canviem i regenerem l'esquerra de Mallroca amb gent formada i capaç o estarem com sempre, donant sa culpa als feixistes de torn. Basta!
NOELSVOTIS! REGENEREM L'ESQUERRA DE MALLORCA!

Valoració:2menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 9 anys

IntelBook, analitzau per favor què val mantenir la TVE i quina és l'aportació balear al pressupost.

Valoració:11menosmas
Per IntelBook, fa mes de 9 anys

El pressupost d'IB3 és igual al pressupost de la UIB (18.000 alumnes i més de 1000 professors). FLIPANT.

Esper que els PPeperos LA LLEVIN. No puc ni mirar a la cara a aquella gent que defensa aquest ens FARAÒNIC que costa igual que la UIB només per raons lingüístiques. Si volen fer bé a la llengua, que facin que els professors de la UIB donin les classes en català I PUNT.

En quina comunitat de retardats vivim?

Ingressos 172 milions d'€ al mes
Despeses 65 milions en nòmines!!! + 180 de serveis = 245 milions d'€ al mes

dèficit de 73 milions de euracos!!!!!!!!

S'HA ACABAT LA VIDA D'ARTISTA. Venen temps interessants.

Valoració:-4menosmas
Per Margalideta, fa mes de 9 anys

Siurell: Ara més que mai és necessari votar, a veure si almanco no constitueixen El Imperio Español i se dediquen a cremar els nous heretges: ecoligistes, nacionalistes, indignats, professionals de les televisións, funcionaris, professors, filòlegs, metges, infermers, magistrats i tot el que se posi davanmt el seu camí

Valoració:4menosmas
Per Jaume 54, fa mes de 9 anys

Mes val vendre s´änima al dimoni que vota PP,au ido.

Valoració:9menosmas
Per astorat, fa mes de 9 anys

Però aquest home no era el guarda forestal, o una cosa així, de Menut? O som jo que vaig errat?. Quina formació té per dirigir una tele? Tanta sort que les teles tenen un botó que encen i APAGA, PERÒ EL MAL POT SER GROS. Aquesta cara de satisfet, que ès pel sou que li pagam o és que se'n fot des ball i des sonadors?

Valoració:16menosmas
Per Arbre de la Ciència, fa mes de 9 anys

Nomenar el director de la televisió pública per DECRET es una cosa propia de dictadures, algu amb coneixements i imparcialitat haura de dictaminar si es aixi o no, i si ho és algú haurà d'assumir responsabilitats al govern per la gestió nefasta que s'està fent d'aquest assumpte. Pens que provisionalment el PP hauria de rectificar i fins que s'aclareixi anomenar un professional més independent, però mai un conseller o un alt càrrec del govern, una decisió que si no es rectifica demostra una línia quasi antidemocràtica que aquest nou Govern ja està marcant.

Valoració:28menosmas
Per Pep Antic, fa mes de 9 anys

Idò !!!

Valoració:1menosmas
Per siurell, fa mes de 9 anys

NOELSVOTIS!
VOTENBLANC!

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris