cielo claro
  • Màx: 11°
  • Mín: 11°
11°

Una imputada diu que la contractaren a través de Nadal tot i treballar al Castell de Sant Carles

Declara que 'no féu preguntes perquè els militars mai no en fan'

Una imputada que ha declarat davant la jutgessa d'instrucció del cas Voltor, Dolores García, ha afirmat que va ser contractada pel Consorci d'Informàtica Local (Cilma), dependent del Consell de Mallorca, a través del llavors vicepresident insular Miquel Nadal, encara que mai no va arribar a acudir a la Institució pública ja que va continuar treballant al Museu Històric Militar del Castell de Sant Carles, on exercia tasques de restauració.

La seva compareixença s'emmarca en la ronda de declaracions que la titular del Jutjat d'Instrucció número 10 està prenent, en el marc de la peça separada número tretze, a nombrosos activistes d'UM que segons les indagacions realitzaven treballs de partit malgrat estar a sou del Cilma.

Aquest fou el cas de García, que ha confessat que, en un moment donat, Nadal li va oferir l'oportunitat de ser contractada per l'organisme pertanyent al Consell, a la qual cosa va accedir malgrat estar treballant com a restauradora al Museu. En ser preguntada sobre si no li va estranyar cobrar del Cilma malgrat no acudir a treballar, l'encausada ha respost de forma eloqüent: "els militars mai no fan preguntes", segons han assenyalat fonts jurídiques a Europa Press.

Enquestes

Mentrestant, una altra de les imputades que han declarat davant de la magistrada ha manifestat que, malgrat cobrar uns 500 euros mensuals d'aquesta mateixa entitat, la seva vertadera tasca era realitzar enquestes per a UM amb l'objectiu d'esbrinar la intenció de vot de les persones que entrevistava, tot això sota les ordres d'Eugènia Cañellas, exsecretària tècnica de Nadal.

Una altra d'elles ha apuntat que, en lloc d'anar a treballar al Cilma, es cuidava de persones grans al barri de Santa Catalina, en el marc del programa 'Angelot' i sota les instruccions de l'exdirigent d'UM i expresidenta de la junta local d'aquest partit a Calvià, María José Rodríguez.

Finalment, en contra del manifestat per les anteriors imputades, Eva García ha apuntat davant la magistrada, el fiscal Miguel Àngel Subirán i alguns dels lletrats personats que va ser contractada pel Cilma per al projecte Mallorca Digital, encarregant-se de realitzar fotos a diferents esdeveniments i rodes de premsa relacionats amb diferents partits polítics, i que posteriorment lliurava a Cañellas.

Més compareixences, divendres

Les indagacions van dirigides a esbrinar si ex alts càrrecs del Consell, entre ells Nadal, van afavorir la contractació irregular d'aquests militants 'uemites' amb motiu de la posada en marxa dels projectes Infomallorca, EIEL i Mallorca Digital, que haurien servit per camuflar la seva col·locació. Les compareixences prosseguiran el pròxim divendres amb la declaració d'Alicia Orellana, Antonia Pardo, Margarita Murillo, Juan Cañas, Francisca Pallicer i Sonia Corregidor.

Les citacions es van produir a petició del fiscal anticorrupció Miguel Àngel Subirán després que l'exgerent del Cilma, Eugenio Losada, aportàs a la magistrada un llistat i diversos correus electrònics en els quals figurava el nom d'aquests empleats 'fantasma', presumptivament col·locats a instàncies dels exalts càrrecs d'UM, segons van informar fonts jurídiques.

En total, segons la documentació lliurada per Losada -també imputat-, un total de 34 empleats van ser contractats per treballar en les tres iniciatives el cost de les quals, amb càrrec a les arques del Cilma, oscil·lava entre els 110.000 i els 190.000 euros anuals. En concret, els fons públics destinats a Infomallorca eren 190.000 euros fins a 2005, any a partir del qual la quantitat es va situar en els 167.000 euros anuals fins a 2007. Per la seva part, el cost d'Eiel el 2007 va ser de 110.000 euros mentre que el de Mallorcadigital, l'únic dels tres que ja no funciona, va ser de 160.000.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris