algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

Melià ofereix a Lliga i PSM anar junts a les generals

Convergència per les Illes pretén fer una àmplia coalició per assegurar la representació a Madrid

126812

Josep Melià compta amb Font i amb el PSM per una gran coalició.

Jaume Morey.

Convergència per les Illes, el partit liderat per Josep Melià, aposta per fer una gran coalició nacionalista i regionalista amb vista a les eleccions generals que, a més d'incloure'ls a ells, també incorporaria el PSM i la Lliga Regionalista, la formació de l'expopular Jaume Font. L'objectiu és aconseguir, per primer pic, obtenir representació a Madrid que no depengui dels dos grans partits estatals.

La intenció de Melià és obrir també aquesta gran coalició a formacions independents d'àmbit municipal. També es pretén que les cares visibles siguin persones representatives de la societat civil i no clarament identificades amb cap dels partits integrants.
Es vol evitar allò que va passar fa quatre anys amb Unitat, la coalició que uní Unió Mallorquina, el PSM, Entesa per Mallorca i Esquerra Republicana a les passades generals, i que no va obtenir representació. En aquella coalició, els candidats es repartiren en funció de quotes de partit. Ara s'interpreta que aquest fou un dels motius que explica que no assolís l'èxit. Per això mateix Convergència proposa que qui lideri la nova coalició sigui "algú de reconegut prestigi no significat amb cap opció partidista i que fos un aglutinador de la diversitat". La coalició d'Unitat, al seu moment, la va encapçalar el polític del PSM Pere Sampol.

El PSM no ho vol

D'entrada, però, Melià es trobarà amb un problema: ha de convèncer el PSM. El secretari general del PSM, Biel Barceló, ha anunciat reiteradament que tenen la intenció de presentar-se a les eleccions estatals repetint la coalició PSM-IV-ExM. De fet, després de les eleccions del 22-M els econacionalistes van voler destacar que si aconseguissin els mateixos vots a les eleccions que podrien ser el novembre de 2012 tindrien un representant a Madrid.

D'una altra banda, el dirigent de la Lliga Regionalista, Jaume Font, -que ja va rebutjar una coalició amb Convergència per a les eleccions al Parlament- també ha dit més d'una vegada que un dels objectius principals de la Lliga és ser present a Madrid. Mai no havia fet cap referència a la possibilitat de fer una coalició per optar a la cambra estatal.

L'objectiu de tot plegat, per Convergència, seria aconseguir "que aquesta terra tingui diputats a Madrid que tinguin com a prioritat la defensa dels nostres interessos i no la disciplina de partit o una jubilació daurada". Convergència té clar que durant 30 anys s'ha constatat que ni el PP ni el PSOE "seran la veu de les nostres necessitats ni de les nostres reivindicacions com a poble". De fet, el partit considera "una desgràcia" que les Illes tan sols hagin estat representades pel PP i el PSOE al Congrés.
Els convergents consideren "imprescindible" que l'Arxipèlag es faci sentir i temes com la injustícia del nostre finançament o la no compensació de la insularitat arribin a les principals institucions de l'Estat".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per esviel, fa mes de 9 anys

Per a mi no estaria malament que a les illes hi hagués una força com CDC amb o sense Unió,però el nom no fa la cosa i vist d'enfora,la convergència x les illes,ha de fer la seva travessia del desert,perquè alguns cadàvers polítics encara són calents i la seva flaire
ens arriba.
És que les coses són així,d'un pou es surt clavant les ungles a les parets,però no en ascensor.
D'altra banda imaginem que és podés fer una llista de prestigi i amb independents,per posar un exemple algú com el enyorat "Xesc Forteza" com funcionaria això en el dia a dia?
Poc a poc,que no estem davent de les darreres eleccions.

Valoració:4menosmas
Per Convergent, fa mes de 9 anys

podeu canviar sa foto????!!!!!! és en Font qui surt i no en Melia així com diu es peu de foto

Valoració:1menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

corre a buscar cadireta, quina pena, que DIMITEIXIN TOTS!
refundació de l'esquerra nacional amb noves cares, amb gent decent, i amb formació, basta d'aprofitats.

Valoració:1menosmas
Per veus al vent, fa mes de 9 anys

Pobre Melià, encara té aspiracions d'alguna cosa? Si el que té i no res és el mateix. Ja li convendria més deixar la Convergència=conveniència, i dedicar-se a una altra cosa més profitosa. Convergència està acabada, ningú la vol, ni sentir-ne la olor.

Valoració:-11menosmas
Per encuriosit, fa mes de 9 anys

Quins són, Berenguer, aquests papers que dirien que nosaltres som territori prioritari per assimilar enviant-hi població castellana?

Valoració:1menosmas
Per Llorencet, fa mes de 9 anys

TirDeFona, mem si ho fas entendre a la resta del teu partit, perquè fa anys prioritzen el rotllet esquerranós i esperen que la societat mallorquina s'hi convertesqui..., evidentment sense obtenir cap resultat.

Valoració:23menosmas
Per Jarc, fa mes de 9 anys

Pobre homo, s'havia d'inventar alguna cosa per sortir al diari...

Valoració:-17menosmas
Per TirDeFona, fa mes de 9 anys

Deixau-vos de tant de nacionalisme d'esquerres i de tant de discurs caduc, que el tema no està per alegries. Jo soc votant del PSM i de cada vegada tenc més clar que l'important és la pota del NACIONALISME i no tant si d'equerres o de dretes, o d'envant o d'enrere. Com no ens ajuntem tots d'una puta vegada això semblarà l'extermini dels indis americans. TOTS JUNTS, no n'hi ha d'altra. Això, o l'extermini cultural.

Valoració:47menosmas
Per Joan P, fa mes de 9 anys

Senyors, som la comunitat autònoma més perjudicada econòmica i culturalment del mon. Ja anavem molt malament i d'ençar de la extinció d'UM anam en caiguda lliure, sense paracaigudes. El debat no és dretes o esquerres, el debat és si ens conformam amb el que Madrid-PP-Psoe vengui a bé retornar-nos o permetre-ns o exigim el que ens pertoca.
Endavant. tenen el meu vot assegurat

Valoració:22menosmas
Per Joan P, fa mes de 9 anys

Senyors, som la comunitat autònoma més perjudicada econòmica i culturalment del mon. Ja anavem molt malament i d'ençar de la extinció d'UM anam en caiguda lliure, sense paracaigudes. El debat no és dretes o esquerres, el debat és si ens conformam amb el que Madrid-PP-Psoe vengui a bé retornar-nos o permetre-ns o exigim el que ens pertoca.
Endavant. tenen el meu vot assegurat

Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris