muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

La concessionària de Son Espases no cobra

Deu 18,3 milions d'euros de 2011 i és per això que encara no ha gosat multar-la, tot i les greus incidències

126664

Una de les sales d'intervenció quirúrgica del nou hospital de Son Espases.

T. AYUGA

La Conselleria de Salut no ha pagat enguany ni un euro a l'empresa concessionària de Son Espases. Tanmateix, li hauria d'haver abonat ja 18.373.690 euros, corresponents als primers sis mesos de 2011. Aquesta quantitat és la que li pertoca pagar a la constructora en concepte fix (uns 9 milions cada mig any) i en el variable (que es renegocia contínuament, però que s'aproximaria a 9 milions més cada sis mesos). La falta de liquiditat del Govern balear és l'origen dels impagaments, tot i que l'exconseller d'Economia Carles Manera obtingué per desembre un crèdit de 180 milions d'euros per minimitzar el deute de Salut.

La consellera Carmen Castro assegurà ahir que ja s'han assegut amb una delegació de la concessionària per abordar el problema. En tot cas, la Conselleria haurà de negociar la quota variable, en la qual s'inclouen les penalitzacions als gestors privats en el supòsit que incompleixin els termes de la concessió o que el servei prestat sigui deficitari. Aquest impagament explica, de fet, per què la Conselleria de Salut s'ha negat sistemàticament a sancionar l'empresa concessionària, tot i les greus deficiències detectades a Son Espases.

Concretament, la feina feta per la concessionària inclou deficiències com ara les desenes de goteres als passadissos; el trencament de canonades d'aigües fecals en sales tan rellevants com els quiròfans i l'UCI neonatal; la falta de televisors a les habitacions dels pacients; l'entrega de dinars i sopars calents a temperatura freda, etc. Només penalitzaren l'empresa durant els tres primers mesos de vida de l'hospital (octubre - desembre de 2010), que de fet són les úniques mensualitats que s'han satisfet.

Benefici: 1.900 milions

L'empresa privada té previst cobrar uns 1.900 milions d'euros al llarg dels 30 anys que dura la concessió. Això dóna una mitjana de 63 milions d'euros anuals, malgrat que els primers anys es preveuen manco ingressos.

I l'Ib-salut deu 400 milions

El Servei de Salut de les Illes Balears (Ib-Salut) té un deute de devers 400 milions d'euros. Aquest seria el resultat de les primeres estimacions efectuades per l'equip de la nova consellera de Salut, Carmen Castro.
Segons la Conselleria, aquesta xifra és 100 milions d'euros més alta del que pensaven, ja que només n'estaven declarats uns 300. El deute correspon a factures sense pagar de castes molt diferents. "Devem doblers a tothom: als grans i als petits proveïdors, als farmacèutics... A tothom. Però volem començar a pagar en breu", diu.

El pàrquing deixarà de ser gratuït en breu

La gerència de Son Espases obligà l'empresa concessionària a no cobrar per l'ús de l'aparcament de Son Espases a causa de les deficiències. La decisió coincidí, a més a més, amb les protestes sindicals i mèdiques per demananar la gratuïtat del pàrquing. Tant és així que de llavors ençà és de franc. O sigui, que les barreres sempre estan alçades.

Ara bé, la gratuïtat s'apropa al final, perquè l'empresa vol començar a ingressar diners de manera definitiva. L'arribada del PP a la Conselleria de Salut desencallarà aquesta situació. Tant la consellera, Carmen Castro, com el nou gerent de l'hospital, l'economista Juan Sanz, són partidaris d'arreglar la relació amb la concessionària i iniciar els pagaments tot d'una.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per IntelBook, fa mes de 9 anys

A tots els defensors de la sanitat pública: Obriu els ulls, obriu els ulls (com a la pel·lícula de n'Amenàbar):

Aquest dret a la sanitat i educació no existeix (i es pot contemplar en molts països pròspers, i no són salvatges com dius tu), igual que no tens dret a una piscina no tens dret a un dentista, no hi ha més. Moralment només existeixen els drets negatius i aquests són bàsicament dos, el dret a la llibertat i la propietat privada, tots els altres drets són fal·làcies, perquè en realitat comporten un deure aliè i no propi de fer, en aquest cas tributar.

I econòmicament aquest dret a la sanitat, l'educació, el medi ambient, o el treball, s'ha demostrat tant teòricament com en la pràctica al llarg de la nostra història que tota aquella mesura aliena al propi mercat que viola les seves regles acaba provocant l'ENFONSAMENT DEL SECTOR i que ningú acabi tenint aquest producte, en relació a la sanitat, ja veiem com funciona i només anirà a pitjor, és matemàtic, la TRAGÈDIA DELS BÉNS COMUNS, a causa de la càrrega tributària i legislativa que ens veiem obligats a suportar ja no ens podem permetre una sanitat decent i en qüestió de dècades per no dir anys no tindrem qualsevol tipus de sanitat, perquè la privada només estarà a l'abast d'una petitíssima minoria i la pública no existirà ja que en el fons (i en el principi ) és una estafa piramidal que no té un altre final que la implosió del sistema. Així que dóna les gràcies que almenys en amèrica tinguin quatre dits de front i els nord-americans no vulguin sanitat pública.

No tinc perquè intentar convèncer de res, sou lliures de creure en la sanitat pública, jo només desitjo que tingueu suficients diners per quan la seguretat social es vagi en orris poder pagar-te el que necessitis. O quan hagis de esperar 7 anys per a una operació de cataractes o 12 per a una operació de ròtula o senzillament vagis a urgències per la matinada i no et puguin atendre perquè no hi ha ningú perquè no hi ha diners per tenir l'hospital obert i pagar als metges .

Quan això succeeixi si no és que ja està succeint (aquesta notícia és un PRELUDI), els culpables de no tenir sanitat sereu tots els keynesianes que doneu suport la intervenció estatal en la sanitat, però el pitjor de tot, és que condemnareu als pocs que no vam creure en les vostres falses teories i sobretot a les generacions futures a no poder accedir a cap tipus de servei sanitari mínimament decent. Això sí, la sanitat és de tots o millor dit, la no sanitat.

Valoració:-3menosmas
Per Esmentres, fa mes de 9 anys

Hi ha un munt d'expedients oberts per defectes i incompliments. A mes penalitzacions a les factures presentades per problemas amb neteja menjars, manteniment...que s'han d'aplicar si o si. El retard en les pagaments no te res a veure amb aquestes sanciona, nones faltaría que ara quedasen oblidades

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris