cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

El PSOE forçarà alts càrrecs a passar exàmens d'idoneïtat

La Llei del bon govern preveu que els grups els puguin fer anar al Parlament per avaluar-los. Els socialistes no han avançat encara qui hi faran comparèixer

122726

Diéguez i Armengol han recordat l'obligació del Govern en relació a la redacció del pressupost 2012.

Ferran Aguiló - J. Torres.

Els socialistes volen treure tot el suc que puguin a la Llei del bon govern -una de les últimes que aconseguiren aprovar- i la faran servir per examinar alguns dels homes de confiança de l'Executiu de José Ramón Bauzá. El diputat Antoni Diéguez explicà ahir que la norma preveu que els grups puguin demanar compareixences a alts càrrecs perquè la Cambra "en faci un examen d'idoneïtat" per a la feina. Avançà que demanarien algunes compareixences, però no volgué dir a qui.

Diéguez destacà que seria la primera vegada que el Parlament podria "examinar" els alts càrrecs, però no pogué aclarir com serà el procés. Creu que es farà en una comissió -que encara s'ha de crear-, però la llei no ho detalla i ho regularà el Govern de Bauzá. Sigui com sigui, els alts càrrecs que triïn els grups de l'oposició hauran de defensar-se davant els diputats. Ja estan nomenats i els parlamentaris no els podran votar, però podrien deixar-los en evidència.

El diputat socialista no avançà encara a quins alts càrrecs cridaran al Parlament, aventurà que podien ser una desena o manco, però assegurà que "no poden ser tots". De moment esperaran que s'acabin de fer tots els nomenaments. "Encara que n'hi ha alguns que són en la ment de tothom, és prudent esperar una mica", digué.

Pressuposts

La portaveu del grup socialista, Francina Armengol, també recordà que la Llei del bon govern preveu que els pressuposts del 2012 s'han de fer amb la participació dels ciutadans pel que fa a les inversions. Armengol indicà que les Illes Balears són la primera comunitat que ho inclou i que l'Executiu "ha d'explicar" com ho aplicarà. Diéguez avisà que abans del 31 d'octubre s'han de presentar els pressuposts de l'any vinent al Parlament i que la part de les inversions dels comptes hauria d'estar a disposició dels ciutadans a mitjan setembre, perquè tinguin prou temps per dir-hi la seva.

Armengol, a més, assenyalà que està preocupada perquè el president digué abans de la campanya que el primer que faria si guanyava les eleccions seria "presentar un nou pressupost immediatament" i no ho ha fet. "Ha estat el primer incompliment del senyor Bauzá", afirmà. Afegí que Bauzá "havia dit que no s'endeutarien i s'endeutaran". Per tot plegat, l'acusà de "manca de transparència absoluta" i insistí que vigilarien que es complís la Llei del bon govern. "Diuen que seran l?Executiu de la seguretat jurídica, i seguretat jurídica vol dir que s'han de complir les lleis", rematà.

Els socialistes pretenen explicar les bondats de la Llei del bon govern en un col·loqui que es farà dijous a les set del vespre al Parlament mateix. Diéguez digué que hi han convidat gent de "sectors socials significatius", però no respongué si havien avisat ningú del moviment 15-M. Amb tot, l'acte és obert a tothom i hi poden accedir com qualsevol altre ciutadà. L'expresidenta del Consell de Mallorca també parlà de l'augment de sou d'alguns alts càrrecs del Consell de Mallorca i apuntà que ja havien avisat que "l'austeritat del PP és més un cop mediàtic que no feina seriosa sobre com retallar la despesa pública". Afegí que si aquesta austeritat "ha de ser la bandera del PP, ja l'estan cremant ells tots sols". Armengol recordà que el Govern d'Antich havia emparaulat, però no signat, 150 milions d'euros en crèdits amb els bancs, però que Bauzá "s'ha dedicat a enviar missatges catastròfics sobre la situació econòmica", molt sovint falsos, i ara els bancs "ja no se'n fien".

Salom admet que dos alts càrrecs cobraran més

El Consell de Mallorca va admetre ahir que dos dels seus alts càrrecs cobraran més que la resta: són la secretària tècnica d'Urbanisme i Territori, Catalina Terrassa, i el secretari tècnic de Vicepresidència, Cultura i Patrimoni, Miquel Barceló. En mantenir-los el sou que tenien com a funcionaris, Terrassa cobrarà 7.212,24 euros bruts anuals més del sou que li pertocaria com a secretària tècnica; i Barceló, 1.497 euros bruts anuals més que un secretari tècnic. En un comunicat, la institució presidida per Maria Salom (PP) diu que Terrassa assumeix les competències que fins ara tenien quatre persones i Barceló té competències que fins ara exercien cinc alts càrrecs i la seva plaça de funcionari del Consell no serà coberta. Per això, l'equip de govern insular afirma que s'estalviarà amb ells 337.100 euros l'any. El Consell recorda que "no és fàcil trobar en l'àmbit privat treballadors que coneguin el funcionament de l'Administració".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Idoni, talment, fa mes de 9 anys

Idó començau per convocar el director general d'innovació i demanau-li qui l'ha col·locat, per què i amb quin criteri. I ja de pas, quines empreses te i a què es dediquen. Riureu una estona.

Valoració:2menosmas
Per Idoni, talment, fa mes de 9 anys

Idó començau per convocar el director general d'innovació i demanau-li, ja que hi som, qui l'ha col·locat, per què i amb quin criteri. I ja de pas, quines empreses té i a què es dediquen... Riurem una estona.

Valoració:-2menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 9 anys

Si el càrregs del Govern Bauzà han de passar per una prova d'idoneïtat,va arreglats,perque crec que cap,començant per el mateix Bauzà tenen el perfil per els càrregs que ocupen.Per "un que te memòria" i "Pere Xapeta",jo tambè en tenc de memòria i record els robatoris d'en Matas i Companyia.

Valoració:-1menosmas
Per Pere Xapeta, fa mes de 9 anys

Farien be de examinar-se a si mateixos, esta històricament reconegut que en hi ha que veuen la palla a l'ull aliè i no veuen la biga al pròpi . . . jejejeje

Valoració:19menosmas
Per memoria, fa mes de 9 anys

Al que diu que té memoória: tindras memória pero poc coneiximent. O es que no saps que per aprobar els presupost fa falta tenir majoria?. Si estan a l¡oposició és per que hi ha gent com tu que no s'entera.

Valoració:12menosmas
Per un que te memoria, fa mes de 9 anys

Sra Armengol i sr. Gieguez que heu perdut la memoria, em pens que l'any 2011 no vareu escoltar a ningú, ni tan sol vareu esser capaços de presentar el projecte de pressuposts al parlament.
No teniu memoria ni vergonya. Per aquestes i altres moltes coses , a data d'avui sou a la oposició, i per molts d'anys.

Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris