algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
13°

El Consell diu que l'apujada de sous afecta a dues persones, que faran la feina de nou

El PP aprovà augmentar el salari al personal d'altres administracions que passi al Consell i abans cobràs més

122652

Moment de la sessió plenària del Consell de Mallorca.

Ferran Aguiló - J. Torres.

El Consell de Mallorca ha assegurat avui que l'apujada de sous d'alts càrrecs de la institució aprovada ahir en ple afecta únicament a dues persones, que són funcionaris i que assumiran el treball que realitzaven en la passada legislatura nou persones, la qual cosa per tant suposa un estalvi de 337.000 euros.

En concret, veuran millorada la seva retribució la secretària tècnica d'Urbanisme i Territori i el secretari tècnic de Vicepresidència, Cultura i Patrimoni, assenyala el Consell en un comunicat.

Els dos funcionaris, s'afirma en la nota, són "molt vàlids" per a la seva actual responsabilitat professional, estan "qualificats i són coneixedors" de la corporació, pel que la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, va considerar que eren els perfils professionals més adequats.

El Consell vol recordar que no és fàcil trobar en l'àmbit privat persones que coneguin el funcionament de l'Administració pública al nivell tècnic i administratiu necessari. De fet, les tres secretaries tècniques que hi ha en el Consell seran ocupades durant aquesta legislatura exclusivament per funcionaris.

En el cas de la secretària tècnica d'Urbanisme i Territori, la diferència de sou brut anual és de 7.212 euros, si bé assumirà el treball que realitzaven en la passada legislatura quatre persones que en guanyaven cada una 49.401 euros. És a dir, l'estalvi és de 140.991 euros.

Les tasques de la secretària tècnica són Secretaria Tècnica de Presidència, Urbanisme, Carreteres i l'Institut Mallorquí d'Assumptes Socials (IMAS).

Així mateix, el secretari tècnic de Vicepresidència, Cultura i Patrimoni percebrà 1.497 euros més, però cal tenir en compte, subratlla el Consell, que ningú no ocuparà la seva plaça de funcionari i, per tant, el seu nomenament no suposa cap augment de la despesa de les arques del Consell.

A més, aquest alt càrrec assumeix el treball que realitzaven cinc persones en la passada legislatura i serà responsable de la direcció Insular de Serveis Insulars, la Secretaria Tècnica de Patrimoni i Cultura, la Secretaria Tècnica d'Esports i Joventut, la Secretaria Tècnica d'Hisenda i la Secretaria Tècnica de Funció Pública. L'estalvi assoleix els 196.108 euros.

Ho féu l'anterior Govern

El Consell de Mallorca vol aclarir que aquesta proposta d'apujada de sous és prevista en la Llei 10/1997 de 23 de desembre de Pressuposts de la Comunitat Autònoma, i "ja va ser utilitzada per l'anterior president del Govern balear, Francesc Antich."

El "compromís d'austeritat" de la presidenta del Consell, es recorda en el comunicat, suposa una reducció del 56% dels alts càrrecs respecte a l'anterior legislatura: es passa de 52 alts càrrecs de l'executiu de Francina Armengol (PSIB) als 23 de Salom (PP). Això suposa durant els pròxims quatre anys un estalvi de 6,6 milions d'euros en sous.

A més, afegeix el Consell, és necessari destacar que en la sessió plenària d'ahir es va aprovar, a proposta de la presidenta Salom, la reducció del 20% de l'assignació pressupostària dels partits polítics i de 400.000 euros en sous del personal eventual .

Aprovat pel ple

Tot i que l'austeritat s'ha convertit en l'eslògan de la presidenta del Consell, Maria Salom va aprovar en el ple d'ahir un acord que, a la pràctica, és un augment de sou per a alguns dels nous alts càrrecs de la institució. L'últim punt de l'acord sobre les retribucions dels membres del Consell permet que els alts càrrecs que fins ara fossin funcionaris o personal laboral en una altra administració conservin el salari que hi tenien si era superior.

Això vol dir que si, per exemple, un dels nous directors insulars fins ara era funcionari del Govern i -per antiguitat, càrrec o allò que sigui- tenia un sou més alt que no el que pertoca a un director insular, li augmentaran automàticament fins que arribi a la mateixa quantitat que cobrava al Govern.

En concret, la clàusula ho expressa així: "Els alts càrrecs que siguin personal funcionari o laboral de qualsevol Administració pública i que percebin unes retribucions superiors a la quantia fixada en aquest acord per als alts càrrecs del Consell Insular de Mallorca, la veuran incrementada fins a arribar a l'import de les esmentades retribucions". El portaveu del grup socialista al Consell, Jaume Garau, avisà que aquesta clàusula "obre la porta que vinqui personal que cobri més que la presidenta" i demanà que s'hi posàs "un límit". A més, criticà que això augmentaria "els costos de la gestió política".

De fet, els catorze consellers que sumen el PSIB i PSM-IV-ExM s'abstingueren en aquest punt, però no pogueren evitar que els denou consellers insulars del PP l'aprovassin. És més, ni Salom ni ningú del PP no respongué a les reticències de Garau. De fet, la manca de debat fou la tònica general del primer ple de Salom. Cap al migdia ja s'havien aprovat els denou punts d'un ple en què no hi va haver cap mena de diàleg. Les votacions es repetien i, si bé en algunes els grups de l'oposició oscil·laven entre l'abstenció, el sí i el vot en contra, el resultat era sempre el mateix: tot aprovat, com a mínim, per denou vots. Els pocs peròs que expressaren en veu alta els consellers de l'oposició no tingueren cap resposta per part del PP que no fos la de la majoria absoluta. És més, Salom també ha recuperat el cronòmetre a les intervencions -els darrers anys no es feia servir- per impedir que es parli massa estona.

En el ple d'ahir s'aprovaren els cessaments i nomenaments de directors insulars, secretaris tècnics, assessors i d'altres alts càrrecs. També es nomenaren els membres del consell executiu, de diverses comissions i s'aprovà la rebaixa d'un 20% de les assignacions als grups polítics, que no impedeix que el PP rebi més que a la legislatura passada.

...i dóna el sus per tancar [M] en nom de l'austeritat

Just abans que el PP votàs augmentar el sou a alguns dels seus alts càrrecs, va fer la primera passa per tancar la Ràdio i Televisió de Mallorca (RTVM) en nom de l'austeritat. A la sessió extraordinària de la junta d'accionistes de RTVM, els populars nomenaren un consell d'administració i un director general nous: els encarregats de tancar l'ens. El gran absent de l'acte va ser el nou director de RTVM, José Manuel Carrillo, més conegut com 'el liquidador' pels treballadors i l'antiga direcció de l'ens i pels membres de l'oposició. Carrillo no hi era, però qui sí que hi va anar Marisa Goñi, la seva antecessora, que va tornar a reclamar un téntol al nou equip de govern. Just després que la destituïssin, Goñi va fer un discurs sentit en què va demanar a Salom que revisàs la decisió de tancar, perquè té "la responsabilitat de no fer mal a Mallorca" i li va desitjar "molt seny i molta inspiració".

Pere Felip, en nom de la Unió d'Associacions de Mallorca, també hi va intervenir per demanar que no es tanqui RTVM. Els socialistes i PSM-IV-ExM van votar contra el nomenament de Carrillo perquè també el veuen com la primera passa per tancar RTVM. El portaveu del PSIB, Jaume Garau, va dir que la clausura és "una gran equivocació". El portaveu econacionalista, Joan Font, indicà que Mallorca "pagarà les conseqüències" d'aquest "error gravíssim". Salom no va respondre cap de les crítiques. L'expresident Francesc Antich també va criticar el tancament i va lloar la bona tasca informativa de RTVM. Convergència per les Illes proposà ahir integrar l'ens insular a IB3 i l'Obra Cultural Balear ha convocat per demà al vespre una assemblea oberta per parlar de "l'amenaça de tancament" de RTVM.

Goñi esperava trobar Carrillo en el nomenament i mostrar-li les instal·lacions ella mateixa, però va partir sense veure'l. En canvi, 'el liquidador' es va presentar a l'horabaixa, per sorpresa, a la direcció de RTVM. Es va reunir amb la direcció anterior i va deixar clar que pretén acomiadar els 117 treballadors tan aviat com pugui. Avui està previst que visiti les oficines de la ràdio i la televisió. Evitant ser en el seu nomenament, Carrillo es va estalviar trobar-se amb el centenar de treballadors de RTVM que es concentraren passades les nou del matí davant del Consell. Polítics com l'expresidenta insular Francina Armengol (PSIB) i el portaveu de PSM-IV-ExM, Biel Barceló, amb altres membres de la coalició, es van afegir a la concentració dels empleats. De fet, els treballadors també protestaren dins mateix de la sala de plens.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per un mallorqui, fa mes de 9 anys

Equest comentari es un insult, per le societat, y especialment pel's funsionaris.

Valoració:2menosmas
Per Treballador amb el sou retallat, fa mes de 9 anys

Els populars podrien fer honor al seu nom i, a canvi d'aquests augments de sou a càrrecs que hauran de multipolicar la feina, podrien restituir el sou que els psocialistes retallaren als treballadors.

Valoració:17menosmas
Per Inma, fa mes de 9 anys

A mem si aquestes dues persones seran en Superman i na Superwoman. Si no, no sé com seran capaços de fer la feina de nou persones ( o és que aquests nou, no feien gaire cosa, com ja heu dit alguns).

Valoració:4menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 9 anys

Per això poden llevar el consell i posar la Diputació, aquells que varen regalar Marivent a en Kuan Karlos. Segurament no cobraven tant i també estaven a les ordres de Madrid, potser no tan com aquests hi volen estar.

Valoració:-1menosmas
Per Na Llença-llosques, fa mes de 9 anys

Vatua el món quin tacons d'apedaçar!
Com més va, més mandra fa haver de sofrir tintoreres consagrades.
I que me'n podrieu gordar un d'aquests milhomes a 999,9 € sa peça?

Valoració:2menosmas
Per The laughing man, fa mes de 9 anys

Un funcionari que fa la feina de nou persones??? Ai que em pixo de riure...

Valoració:1menosmas
Per Toni, fa mes de 9 anys

A mi l'empresa on faig feina me va retallar un 18% el salari i faig més hores que abans. Si no acceptava al carrer!
O sia, que a mi segons quines excuses no me valen!

Valoració:15menosmas
Per Rafal, fa mes de 9 anys

Ara na Marieta des Ping-Pong, en lloc de tancar [M], hauria de nomenar Director de Ràdio Televisió de Mallorca, a JORGE CAMPOS, faria una cosa parescuda al que va fer na Francisna fa quatre anys.

Valoració:-13menosmas
Per patró, fa mes de 9 anys

És sempre el mateix principi, a totes les escales: llevar a molts per donar a pocs. llevar sou de molts per donar-ne a pocs, llevar pisos a molta de gent perquè se'ls quedin uns pocs bancs, llevar parlants a moltes llengües esclafades per la hispanitat per donar-ne a una de sola.

Valoració:7menosmas
Per Maisurt, fa mes de 9 anys

Si un politic és capaç de fer la feina de nou, això vol dir que sobren un 90% dels polítics. Amb aquestes mesures, ven aviat s'acabaria la crisi. Els politics actuals son el cancer de la societat, fan oi i vomitera.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris