algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

El PSIB critica la càrrega de la Policia contra els indignats

Mig miler de persones recriminen les càrregues “brutals” dels antiavalots dilluns, que deixaren una vintena de ferits. Han presentat prop de vint denúncies

Més que indignats. Ahir la reacció ciutadana contra les càrregues que llançaren dilluns l'horabaixa els antiavalots de la Policia contra centenars de persones del moviment 15-M rebé una important resposta de suport. Mig miler de persones es congregaren a la plaça d'Islàndia -nom amb el qual han rebatejat la plaça d'Espanya- per "repudiar la violència policial" i, en una macroassemblea pacífica, denunciaren "abús d'autoritat, ús de les armes i coacció de les forces de l'Estat". Els indignats han presentat una vintena de denúncies.

Moments abans de l'assemblea, Esther Montoliu, la mare de Lluc Casero, un dels dos detinguts, exigí explicacions pel tracte rebut cap al seu fill: "Està incomunicat i té una ferida al cap. He vist un vídeo en què es veu el meu fill dret aixecant els braços, després el tiren en terra i li trepitgen el cap! No sabem de què l'acusen!", recriminà davant dels mitjans la mare. Domingo Morales, l'amic de la família, afegí que "el delegat del Govern ha de dimitir!".

Abans de començar l'assemblea, Lio, un dels portaveus de l'acampada, llegí un comunicat en què deixà clar que "sempre ens hem definit com un moviment no violent". "Denunciam l'escalada repressiva desproporcionada que s'està vivint a tot l'Estat i ens solidaritzam amb totes les persones detingudes i reprimides a Mallorca i a la resta de ciutats", remarcà.

Pel moviment, els cossos policials actuaren amb "abús d'autoritat i una violència brutal i extrema, atemptant contra el dret a la dignitat de la persona i a la seva integritat física". De fet, durant la reunió alguns dels portaveus repartiren un fullet per remarcar l'article 21 de la Constitució: "Es reconeix el dret de reunió pacífica i sense armes. L'exercici d'aquest dret no necessitarà autorització prèvia". "Els agents actuaren fora de la llei, la violència d'ahir és corrupció!", recriminaven els congregats.

Els portaveus de l'assemblea confirmaren que prop d'unes 25 persones resultaren ferides després de l'enfrontament i que molts d'ells reberen coces a l'esquena i al cap, i a tot el cos en general. També denunciaren les amenaces amb les escopetes de goma i que prop de 50 policies es dirigiren al centre de salut per identificar els indignats que eren allà. El moviment ja ha presentat una denúncia col·lectiva i individual contra els policies, tot i que no duien placa d'identificació.

Alguns dels congregats aixecaven les mans pintades de blanc i corejaven: "No a la violència! No a la violència!". Les explicacions del delegat del Govern, Ramon Socias, que es limità a dir ahir que fou una càrrega menor, aconseguiren aquest efecte crida. A les 20.30, un petit comitè dels indignats es dirigí als jutjats de l'avinguda d'Alemanya per rebre els dos detinguts, que mitja hora abans havien passat a disposició judicial, després de més de 24 hores tancats a les dependències policials. El jutge els acusà d'atemptat contra l'autoritat. Més tard quedaren en llibertat amb càrrecs.

Desnonament ajornat

Els indignats informaren ahir que el desnonament previst per a avui d'una veïna de Pollença s'ha paralitzat després que un d'ells es posàs en contacte amb la comissió judicial encarregada de portar-lo a terme. El col·lectiu pretenia evitar el desnonament de la veïna de Pollença, a qui el banc pretenia fer fora de casa perquè no pot fer front a la hipoteca.

El PSIB critica la càrrega policial i Socias queda sol defensant-la

El delegat del Govern espanyol, Ramon Socias, va haver de defensar-se de les crítiques del seu partit per la càrrega policial en la manifestació dels indignats de despús-ahir. "Sembla una actuació desproporcionada i, per tant, no la compartim", havia dit al matí el portaveu adjunt dels socialistes, Vicenç Thomàs. Socias, per altra banda, va respondre que li hauria agradat saber com hauria reaccionat Thomàs. "Tal vegada el senyor Vicenç Thomàs hauria d'haver estat a la plaça d'Espanya quan llençaven pedres a la Policia, a veure com hauria reaccionat ell", va declarar Socias. El delegat del Govern espanyol va insistir a defensar els cops de porra i els trets amb les escopetes de pilotes de goma dient que els manifestants havien comès actes violents "de baixa intensitat", com llançar pedres, buidar papereres i tallar el trànsit. A més, va dir que entre els indignats s'havien infiltrat alguns "antisistema" per justificar la violència policial. El delegat creu que hi ha entre 80 i 90 "antisistema" a Mallorca i que els dos detinguts de despús-ahir ho són.

Socias fins i tot va recordar que hi ha tres antiavalots ferits -un amb una mossegada al braç-. També va avisar que fins ara ha tingut "certa condescendència" amb les protestes no autoritzades però que això ja s'ha acabat.
Tot i les justificacions, unes hores abans Thomàs havia dit que "hauria estat millor una sortida negociada, sobretot davant un moviment que majoritàriament ha demostrat que és pacífic". No va dir res de presumptes "antisistema" i va insistir que no comparteixen "de manera genèrica" l'ús de la força per part de la Policia.
Per altra banda, el regidor de PSM-IV-ExM Antoni Noguera també va denunciar la càrrega i va avisar que demanarien a Socias que comparegués al Parlament per explicar-la. Noguera va recordar que tampoc no s'han explicat mai agressions anteriors de la Guàrdia Civil a catalanoparlants. Socias ja va respondre ahir mateix que la seva responsabilitat és just amb el Govern i les cambres de l'Estat. IniciativaVerds també va demanar ahir, per la seva banda, la dimissió de Socias.

Els fets

La concentració de mig miler d'indignats contra el desallotjament de diumenge de matinada de l'acampada a la plaça d'Islàndia' acabà anit amb dos detinguts i una vintena de ferits i contusionats per les càrregues de la Policia Nacional contra els ciutadans. La primera acció tingué lloc a la plaça de Santa Eulàlia, quan un grup de devers cent indignats es desvinculà de la concentració i decidí pel seu compte manifestar-se en comitiva pels carrers. La idea d'ocupar o no un altre espai i fer cas dels protocols legals establerts acabà amb la divisió d'opinions. Aquesta comitiva, que recorregué els carrers del nucli antic des de plaça Major fins a la plaça del Coll i la Gerreria, va ser seguida per desenes d'agents, mentre que la resta d'indignats quedà a la plaça d'Islàndia. El grup més minoritari començà a manifestar-se pels carrers alhora que cridava "Que no ens representen! Que no ens representen!".

Violència

Els agents es posaren els cascs i a Santa Eulàlia carregaren contra el grup. Però fou a plaça d'Islàndia on es visqueren els moments de major enfrontament entre policies i manifestants. Els agents llançaren fins a dues andanades. Una cinquantena de policies encerclaren els manifestants mentre uns altres controlaven tota la zona. Llavors, la indignació s'apoderà de la plaça. "Guardians dels banquers!", "Assassins!", deien uns dirigint-se als uniformats. D'altres, però, intentaven calmar l'ambient amb vista a la intenció de la policia d'iniciar una nova càrrega. "Companys, això és un acte no violent! Ens aixecam cívicament i partim!, nosaltres no som com ells!". Finalment, els protestants es posaren d'esquena al cordó policial i acompanyats dels cants pacífics que corejà un dels masnifestants, alçaren el setge i dissolgueren la concentració.

Sota un clima d'impotència, tots els congregats clamaren a l'uníson: "Demà tornarem aquí! De la plaça d'Islàndia no ens mouran!". Un portaveu del Moviment 15-M també anuncià per megàfon que denunciaran la Policia. La concentració durà prop de tres hores i l'ambient s'encalentia. Els indignats duien cartells que deien: "No podreu endur-vos ni una sola idea, ni una sola consciència ni un sol cor" amb relació al desallotjament de diumenge a mitjanit per part del dispositiu de les policies format per nou furgons, quatre cotxes i vuit motos. Passades les onze del vespre, agents de la Policia procediren a identificar els joves que s'interessafren per la salut dels ferits en el PAC de l'Escola Graduada.

Reforçats

La protesta d'ahir, però, evidencià que els indignats han reforçat la seva lluita -que va néixer el passat 15 de maig- i que, aquesta ja no té marxa enrere perquè engloba les voluntats de justícia social de tot un poble. "Som els ambaixadors d'una nova era!", "Els indignats volem una democràcia sense corbata!", proclamaven. Envoltats de furgons de la Policia Nacional, el col·lectiu només cridava: "Poden desmuntar algunes fustes, però no acabaran amb la llavor que ja ha sembrat el moviment". Amb pancartes al centre de la plaça que deien "Aquí mana el poble, world revolution" i "15-M, la unió fa la força", els indignats recordaren que el desallotjament no els interromprà la lluita.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per català de mallorca, fa mes de 9 anys

al.lot: Tens tota la raó. Però t'oblides d'una cosa. Aquest diari, pertany a un grup editorial que, amb un altre dels seus diaris, regala l'ABC tots els dies. No ens queda més remei que formar part d'aquesta merda de país, en què fins i tot els que diuen defensar la nostra cultura i identitat, tenen també el seu "costat fosc" i submís.

Valoració:3menosmas
Per Al·lot, fa mes de 9 anys

Ni a l'únic diari en català que tenim a Balears podem viure tranquils sense forasters inadaptats i pan-castellanistes, ni aquí podem, és gros això.

Aquesta "bona educació" o "amabilitat" mallorquina ja fa molt d'oi, hem de començar a mostrar collons, això és un diari en CATALÀ, l'ÚNIC que tenim, i les normes haurien de dir clarament que l'única llengua permesa per comentar és la LLENGUA CATALANA.

Qualsevol país del món té clar això, tots tenen ben clar que la seva llengua s'ha de respectar. Per què nosaltres hem de ser tan porucs i "simpàtics"?

No els basta amb tots els diaris forasters que tenen ells, han de venir aquí a emprenyar a l'únic diari que tenim nosaltres, perquè ja se sap que el caràcter castellà consisteix precisament en això, anar fins al darrer territori possible a imposar-hi la llengua castellana per dret de conquesta.

dBalears.cat, despertau, una mica més de collons, per favor.

Valoració:12menosmas
Per coco, fa mes de 9 anys

Bien dicho Miquel, no tiene mucho sentido que alguien quiera hacer tanta guerra, tanto separatismo, tanto odio , tan solo por una lengua. Si en su casa hace lo mismo.... que triste.
Y si de verdad se piensa que los españolistas nos enfadamos con su decisión de ordenar callarnos..... No nos enfadamos martorel, nos reimos de ti. Asi no se ganan las batallas, animo sigue asi.

Valoració:0menosmas
Per martorell, fa mes de 9 anys

Miquel:

Qui sigui jo, o deixi d'esser, no té importància; la cosa important és que la proposta té un cert sentit i una certa força, basta veure els comentaris que s'hi han adherit i, sobretot, la reacció furibunda i rabiosa de l'espanyolisme. Aquesta mateixa reacció és un indicador claríssim que som en el camí adequat per tal de defensar-nos en la guerra que ens han declarat.

Valoració:19menosmas
Per Miquel, fa mes de 9 anys

Martorell, qui ets tú per dir que han de fer o no fer els altres? Si t'agrada tant comandar pots fer oposicions a mosso d'esquadra. Podràs reprimir i "fer la guerra" en un perfecte català.

Valoració:-45menosmas
Per martorell, fa mes de 9 anys

No puntueu ni contesteu comentaris fets en una llengua altra que el català; ha començat la guerra: no es pot confraternitzar amb l'enemic que ens vol destruir. Per molta comentera que facin. Sabem que costa aguantar-se; però hi ha d'haver un canvi, a aquesta gent no li importen les nostres rèpliques, és molt més contundent el nostre silenci. Per a una situació d'emergència, accions d'emergència. Que aquí s'hagi d'escriure en català és una qüestió prèvia i que els demostrarà que aquesta llengua és útil, necessària i imprescindible.

Valoració:22menosmas
Per Rafa, fa mes de 9 anys

La manía de reconducirlo a parcelas lingüísticas es vuestra. Si renunciarais de una vez por todas a hablar vuestro dialecto provinciano y hablarais castellano sería mucho más fácil entendernos.

Valoració:0menosmas
Per jbm, fa mes de 9 anys

És ver que reconduir-ho tot al tema lingüístic és una mania de molts. Però no és una mania gratuïta, té un motiu evident, la mania dels espanyolistes de voler colonitzar-nos. JNo estic indignat contra els banquers, contra els especuladors, contra els pro nuclears,contra els terroristes en petit com els de la ETA, contra els terroristes en gros com els quibombardejaren l'Iraq només quan estaren seurs de que en Hussein no tenia armes de destrucció massiva, contra es fascistes que volen reduir a no-res sa llengua i sa cultura dels indígenes mallorquins, contra els pseudoprogres que fan es joc a s'imperialisme espanyolista i defensen els drets dels indígenes d'onsevulla menos si aquests indígenes són catalanoparlants, etc.

Valoració:39menosmas
Per Rafa, fa mes de 9 anys

Manacorí, si no lo comprendes, debe ser porque no acostumbras a leer prensa.
Prensa seria, me refiero.

Valoració:1menosmas
Per Miquel, fa mes de 9 anys

Manacorí, des de quan un rei pot ser el simbol d'una revolució? Au venga, home

Valoració:-13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris