cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
22°

L'austeritat de Bauzá suposa un estalvi del 0,2% del pressupost

La retallada d'alts càrrecs provoca 6,65 milions anuals menys de despesa d'uns comptes públics de 3.200 milions. L'oposició calcula que just en són 2,5 a l'any

126496

Bauzá ha reduït el seu Govern, amb set conselleries i 35 directors generals menys que ara fa quatre anys.

J. TORRES

Les mesures d'austeritat anunciades pel nou president del Govern, José Ramón Bauzá, suposen un estalvi del 0,2% del pressupost autonòmic. La reducció de conselleries i direccions generals permetrà, segons els càlculs dels populars, que la Comunitat deixi de gastar 6,66 milions anuals (26,6 milions en quatre anys) d'un pressupost actual de 3.200 milions d'euros.
De moment, les polítiques d'austeritat que s'han començat a aplicar deriven de l'eliminació de càrrecs polítics provocada per la reducció de departaments. S'ha passat de 14 conselleries, el 2007, a les set actuals (sis i una vicepresidència); i s'ha passat de 66 direccions generals a 31.

El Govern ha especificat que l'estalvi surt d'eliminar 35 directors generals i set consellers, a més de tot el personal de confiança vinculat directament a ells. De moment, l'entrada dels populars al Govern ja ha suposat el cessament efectiu de 130 alts càrrecs i de càrrecs de confiança del Pacte. Ara caldrà veure quants en situen els conservadors. En qualsevol cas, als grups de l'oposició (PSOE i PSM-IV-ExM) no els surten els mateixos números que a Bauzá. Segons els seus càlculs, les mesures anunciades just suposaran un estalvi -en quatre anys- d'entre nou i deu milions d'euros. La reducció de 2,5 milions anuals suposaria un 0,08% del pressupost autonòmic.

"Estan formant un Govern a base de cops mediàtics", afirmà la portaveu socialista al Parlament, Francina Armengol. "No és el mateix austeritat que eficiència, i allò important és l'eficiència", afegí el portaveu adjunt, Vicenç Thomàs. Els socialistes sospiten que el PP no diu tot allò que farà i entenen que la retallada d'alts càrrecs es compensarà situant funcionaris com a caps de servei o caps de departament, fet que suposaria un increment de les retribucions d'aquests i, per tant, l'estalvi anunciat no seria tant. Apunten, fins i tot, que un cap de servei pot arribar a cobrar més que un director general.

"Hem d'esperar que s'acabi de configurar el nou Govern, però, amb les dades que tenim, les xifres d'estalvi del senyor Bauzá no quadren", avisà Thomàs, qui advertí també que hi ha direccions generals que s'han convertit ara en secretaries -com en el cas de Comunicació-, que podrien tenir la mateixa retribució. També intueixen que es podrien crear noves estructures administratives, com una fundació pública i privada a Turisme o consorcis amb els consells per Benestar Social.

Des de l'oposició també es té la impressió que Bauzá compleix les ordres que li dóna el seu partit en l'àmbit estatal, sense tenir en compte l'operativitat d'una administració tan reduïda. A més, s'especula amb el fet que la situació actual només es pugui mantenir fins a les generals, i que després se'n porti a terme una reestructuració.

"Està bé reduir, és mediàtic, però els consellers han de poder fer les seves funcions. Els nostres directors i secretaris generals tenien molta feina, i si ells en posen molts menys és perquè pensen privatitzar serveis o perquè tenen intenció de retallar-los; si no, difícilment hi podrà haver un Govern seriós d'aquesta manera", assegurà la diputada de PSM-IV-ExM, Joana Lluïsa Mascaró. A més, apuntà que el Pacte tenia consellers que eren diputats, com Fina Santiago, però que ara cap conseller del PP ho és, fet que suposa haver de pagar dos sous públics.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Josep, fa mes de 9 anys

L'espoli fiscal que pateixen a Catalunya aquí a les Balears encara és SUPERIOR! Si necessiten doblers que renegociïn això! QUE ÉS VERGONYÓS!!

Valoració:1menosmas
Per tanmateix, fa mes de 9 anys

No volíeu PP? Idò ja és aquí. S'ha de reconèixer que una reducció del 0,2% és, de manera absoluta, un estalvi. Ara bé, no deixa de ser una operació que, subjectivament, no serveix per res.

Valoració:3menosmas
Per Guillem Sagrera, fa mes de 9 anys

Ets PePPeros són molt d'aparentar. I els ximples s'ho empasen tot.

Valoració:6menosmas
Per Remei, fa mes de 9 anys

Vull que els imposts que pagam a les Illes Balears quedin aquí i s'invertesquin aquí.

Valoració:14menosmas
Per Francesc, fa mes de 9 anys

Que, si fa no fa, ve a ser un 0,2% també de l'espoliació econòmica (solidaridad interterritorial en espaÑol).

Açò, però, no es pot qüestionar pel PPSOE, ja que ells ho veuen tot a través del prisma espaÑol, i es veu que són molt solidaris (bé, ens fan ser solidaris, que als virreis ja se sap que no els fa cap mal la dependència).

Valoració:9menosmas
Per De mal en millor, fa mes de 9 anys

O el que és la mateixa cosa: L'AUSTERITAT D'EN KOSERRA ÉS UNA ENGANYIFA!

Valoració:17menosmas
Per Diasintronic, fa mes de 9 anys

És una pura operació de marketing. S'ha de reconeixer la bona intencio o suposar-la. Pero esta clar que es una operacio purament de communicacio. Si anam sumant el que ens ha costat el govern PP de Matas veurem com només el Palma Arena representa 20 vegades més que l'estalvi d'alts carrecs. Mentrestant van amollant missatges contra l'administracio publica, despres de la reduccio de carrecs politics vendran les privatitzacions i les retallades de funcionaris, el demuntatge dels serveis publics. I curiosament empreses publiques, assessors i alts carrecs son tots creats de l'epoca Matas. Si alguna cosa es pot retreure al govern del pacte es que no ens explicas l'estructura que va trobar, ara ho fa el PP oblidant que el mal esta fet pel propi PP.

Valoració:15menosmas
Per Joan d'Escorca, fa mes de 9 anys

La reducció d'un 0,2 per cent sembla una presa de pèl, el mal de bon de veras és a les empreses públiques, aquí és on s'ha de fer qualque cosa perquè són molts de milions d'euros els que es tuden cada any, Senyors del PP facin el que s'hagi de fer, però no esperin molt perquè sino serà massa tard per thotom.

Valoració:6menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 9 anys

Si son 6'6 milions anuals com diu en Bauzà,(que segurament son manys)per recuperar just els 62 milions "desparaguts del Palma Arena faràn falta mès de 9 anys d'estalvi i si hi sumam els altres milions d'euros que es "volatiritzaren" la darrera vegada que ells governaren(just parl de quantitats que estàn demostrades,que segurament son molt mès) fan falta mès de 20 anys.

Valoració:19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris