cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

Gabriel Company afirma que “no hi ha ni un euro” per pagar els deutes als pagesos

El conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori ha exposat la situació als representants d'Asaja, Unió de Pagesos, UPA-AIA i Ucabal

127774

Company s'ha reunit amb els sindicats del sector primari.

P. Bota.

El conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, ha assegurat avui a les organitzacions agràries que "no hi ha ni un euro" per pagar els ajuts pendents als pagesos, que acumulen un deute superior als 8 milions d'euros, segons una primera estimació del seu departament. Company ha exposat la "terrible" situació de les arques públiques als representants d'Asaja, Unió de Pagesos, UPA-AIA i Ucabal, que li han plantejat que molts agricultors i ramaders estan en una situació límit perquè arrosseguen impagaments de l'administració que en alguns casos es remunten a 2008. El conseller ha explicat que el seu departament està sumant els deutes que té amb els pagesos per diferents línies d'ajuts, la majoria del Pla de Desenvolupament Rural, però ha avançat que hi ha un mínim de 2,06 milions d'euros "de resolucions firmades" i altres "5 o 6 milions més" per expedients pendents d'aprovació.

Som conscients que hi ha gent que l'està passant molt malament", ha recalcat Company, que ha demanat "un esforç de tots" per afrontar la situació a curt termini i s'ha compromès a tractar d'agilitar al màxim l'abonament dels ajuts promesos. El conseller ha incidit que la situació financera del seu departament és molt pitjor del que esperava i ha explicat que la gran majoria dels ajuts impagats són línies cofinançades pel Govern central i la Unió Europea que no es posen en marxa si el Govern ni contribueix amb què li correspon.

"Estam intentant veure quan es podrien desembussar aspectes de tresoreria per poder fer els pagaments pendents, però a curt termini no tenim possibilitats", ha insistit Company, per a qui el seu departament ha de centrar-se de moment en facilitar el treball d'agricultors i ramaders amb mesures que "no suposen cost pressupostari". En aquest sentit ha parlat tant de la simplificació administrativa com de la flexibilitat en l'actuació inspectora perquè aquesta no suposi "una pressió sobre el sector més fort del necessari sinó una ajuda al seu desenvolupament.

"No vull que tinguin la sensació que estam perseguint al sector. Se'ls ha enviat un missatge que s'han de fer les coses bé, però també que són moments per tenir coneixement i anar més a inspeccions orientatives que a inspeccions sancionadores", ha dit amb referència a la seva reunió amb les agrupacions de pagesos. En l'encontre han participat també la secretària general de la Conselleria, Closca Sartori, i la directora general de Medi Rural i Marí, Margaret Mercadal.

El secretari general d'Unió de Pagesos, Biel Torrens, ha assegurat que després d'uns anys de "deixadesa" per part del Govern, hi ha "finques que tanquen i gent que no pot mantenir el seu bestiar per la impossibilitat de comprar aliment", per la qual cosa ha demanat "un gest" al nou Executiu per demostrar el seu suport a l'agricultura. Torrens ha plantejat la necessitat de promoure "una concertació activa amb el sector que els pocs recursos que hi ha s'optimitzin i s'emprin de la millor manera possible".

El president d'Asaja, Antoni Mir, que va reemplaçar en el càrrec a Company, li ha demanat que tracti de posar al dia els pagaments pendents per garantir la supervivència del camp balear. La presidenta de la unió de cooperatives Ucabal, Jerònima Bonafé, ha agraït la celeritat amb què el conseller ha convocat a les organitzacions agràries per explicar-los la situació en "moments difícils" i ha fet una crida a la unitat del sector. El president de l'associació UPA-AIA, Francesc Mascaró, ha destacat la seva decepció pel plantejament de Company, ja que "els pagesos no poden seguir aguantant" els impagaments del Govern per molt més temps.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Moloner, fa mes de 9 anys

I ara què farà? Organitzar una tractorada contra ell mateix? Si això ho arriba a fer s'esquerra ja tenim el Consolat de la Mar ple de molons, sindris i prebes rossos. Au, a esterrossar!

Valoració:6menosmas
Per xaume, fa mes de 9 anys

Però sobren doblers per augmentar el sou dels amics de'n Bauzá.

Valoració:14menosmas
Per Filiprim, fa mes de 9 anys

Tractoradaaaaaaaaa!

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris