cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
23°

La jutgessa cita a declarar com a imputat a Ruíz-Mateos per la querella del Grup Miralles

S'investiga un presumpte delicte d'estafa en l'operació de compravenda de l'Hotel Eurocales, a Cales de Mallorca

127738

Ruíz-Mateos s'enfronta a una altra causa.

VICTOR LERENA - EFE

La magistrada del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, Raquel Crespo, ha citat a declarar com a imputat al fundador de Nueva Rumasa, José María Ruíz-Mateos, el pròxim 27 de juliol arran de la querella interposada per Inversions Grup Miralles contra l'empresari i els seus sis fills per un presumpte delicte d'estafa, per valor de 13,93 milions d'euros, en l'operació de compravenda de l'Hotel Eurocales, a Cales de Mallorca. Així consta a l'escrit que ha dictat aquest dijous la jutgessa, a què ha tingut accés Europa Press, mitjançant el qual ha admès a tràmit la querella i cita així mateix a declarar a alguns dels seus fills entre aquell mateix dia i el 20 de setembre. La querella es dirigeix també contra els representants legals de la societat Calwell Alliance: Zoilo Pazos Jiménez (nebot de l'empresari gadità), l'empresari Nicolás Faure.

En concret, el dia 27, a més del patriarca de Nova Rumasa, està prevista la compareixença del seu fill Zoilo Ruíz-Mateos, mentre que el 29 estan citats Alfonso i Pablo Ruíz-Mateos. Ja el setembre, el dia 19 estan citats Zoilo Pazos i Faure, i un dia després està fixada la deposició de Javier Ruíz-Mateos. D'altra banda, el 28 i el 30 de setembre estan citats diversos testimonis, entre ells Miguel Miralles, fill del propietari de l'empresa querellant, Francisco Miralles. Tal com apunta la querella, Inversions Miralles, representat per l'advocada Isabel Fluxà, va formalitzar el maig de 2006 la venda a Calwell del 99,99% del capital social de Bastimentero, entitat propietària de l'Hotel Eurocales, per 23,67 milions d'euros. De l'import total, es va abonar 789.028 euros i es va acordar el pagament ajornat de 22,88 milions d'euros a través de pagarés amb venciments mensuals i amb la garantia i l'aval de la societat Montumo, així com de José María Ruiz-Mateos i tots els seus fills barons amb avals personals fins a la suma de 24 milions d'euros.

"Tots ells van avalar amb evident mala fe, aprofitant-se de la seva solvència 'acreditada de de cara a la galeria' gràcies al nom de Nueva Rumasa, ja que cap d'ells ni tenia ni té actiu algun al seu nom, almenys en Espanya, i tampoc no el tenia l'entitat Montumo", es denuncia en la querella.

Aval de Clesa

Els pagarés es van anar abonant fins que a l'estiu de 2010 van quedar interromputs els pagaments, segons consta en la denúncia, que detalla que el gener de 2011, "donats els problemes de complir el calendari de pagaments", es va acordar rebaixar les quotes mensuals a la meitat durant un període de dos anys i substituir l'aval de Montumo als pagarés que es renoven pels avals de Clesa. Menys de tres mesos després, Clesa va presentar concurs de creditors, la qual cosa, segons el parer del denunciant, "demostra novament l'engany per part dels deutors". Fins al moment, s'ha satisfet un total de 10,85 milions d'euros i quedarien pendents de pagament 12,81 milions, segons la querella, que xifra l'estafa en 13,93 milions al sumar interessos i actes d'Hisenda.

Hipoteca de 19 milions

Els Ruiz-Mateos van constituir a més una hipoteca sobre l'hotel per un valor superior als 19 milions d'euros, un import que no s'ha reinvertit en el complex, sinó que "s'ha destinat a altres menesters, probablement a altres empreses del grup o al patrimoni personal del clan", segons el denunciant, que apunta que ara Bastimentero ha sol·licitat concurs de creditors. La constitució d'aquesta hipoteca fa inviable la clàusula resolutòria del contracte de compravenda, per la qual es tornaria l'establiment hoteler en cas d'impagament, ja que implicaria que el querellant assumís l'esmentada hipoteca.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys

No entenc el negoci.
Si A ven a B, lo primer que ha de fer A ès cobrar, si no se cobra a l'acte no se ven.
Crec que A ha deixat o prestat i li ha dit a B, que quan puguis ja me pagaràs.
Crec que A no se pot queixar si no cobra, que hagués pagat B quant pertocava.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris