algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

Tots els contractes del CDEIB foren “simulats”

L'escrit de la Fiscalia en el cas Scala diu que els expedients tramitats pel Consorci foren simulats per tal de desviar els doblers als comptes de Cardona, Viaene i Ordinas

El voluminós escrit d'acusació de la Fiscalia en el cas Scala afirma que "absolutament" tots els expedients de contractació tramitats durant la legislatura passada pel Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB) foren simulats amb la intenció que els fons públics acabassin en els comptes del llavors conseller de Comerç, Indústria i Energia, Josep Juan Cardona, i dels altres dos principals imputats: l'exdirector de promoció industrial Kurt Viaene i l'exgerent del Consorci Antònia Ordinas.

L'acusació analitza fil pel randa els 133 contractes investigats i concedits pel CDEIB a diverses empreses, a més de les nombroses factures sense justificar. Apunta que els expedients foren la peça "fonamental" de "l'engranatge" ideat pels imputats amb vista a lucrar-se i que tenen l'origen "en un acte il·legal i arbitrari" realitzat al marge de la llei. L'escrit assenyala que "no es tracta de meres irregularitats, sinó d'infraccions evidents, flagrants i clamoroses que entren en plena contradicció amb els mínims essencials de funcionament de l'Administració" i que incorren "en una il·legalitat voluntària".

En total, els fiscals Anticorrupció demanen una pena de 115 anys i mig de presó per als 18 imputats a la causa, a més de fiances civils milionàries. Les peticions més elevades són per a Cardona -21 anys- i per a Viaene -20 anys-. Per a Ordinas només en demanen 7, ja que hi consideren els atenuants de confessió i de reparació de danys. Anticorrupció afirma que a tots els expedients de contractació és Cardona qui n'acorda l'inici i qui resol l'adjudicació a determinades empreses, que, segons l'escrit, varen ser creades per a aquesta finalitat. Així mateix, assenyala que les societats esmentades en realitat eren controlades pels tres principals imputats, Cardona, Viaene i Ordinas, a través de presumptes testaferros o "homes de palla", i que, a més, Ordinas és qui coordinava la tramitació burocràtica de l'expedient.

7 milions d'euros

La Fiscalia apunta que aquest "complex entramat" va servir per desviar més de 7 milions d'euros dels comptes públics. En concret, afegeixen que la conducta dels imputats aconseguí que 3,7 milions es desviassin del CDEIB per al seu benefici privat i que el Consorci patís sobrecostos en els seus contractes per 3,3 milions d'euros més. També afirma que Cardona, Viaene i Ordinas haurien cobrat més d'1,2 milions d'euros en concepte de comissions que els proveïdors del CDEIB es varen veure obligats a pagar per aconseguir contractes.

Els fiscals Anticorrupció Juan Carrau i Pedro Horrach mantenen que les irregularitats comeses es feien patents quan de manera constant s'utilitzava el procediment negociat sense publicitat per a contractes superiors als 30.000 euros. També apunten que s'emprava el mateix sistema per a quantitats inferiors i amb la presentació de propostes amb trampa o mangarrufa, i que es feia ús del procediment d'urgència per contractar la utilització d'estudis com La moda a la Xina: llums i ombres i 'Superarà l'Índia a la Xina, "tot i que són meres còpies d'articles publicats a pàgines web per autors desconeguts i d'accés gratuït".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris