muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
16°

El Consorci encara deu prop d'un milió d'€ en estudis a la Platja de Palma

Alguns dels equips d'arquitectes vinculats al disseny per reformar la zona no han cobrat les factures des de fa més d'un any. L'ens de Nájera justifica que els doblers depenen del fons estatutari

125982

La reforma de la Platja de Palma preveu la rehabilitació de deu illetes dividides en diverses zones.

PERE BOTA

El Consorci de la Platja de Palma encara deu prop d'un milió d'euros als equips d'arquitectes i tècnics contractats per fer els estudis de la reforma de la Platja de Palma, segons han assenyalat a aquest diari les mateixes fonts afectades. Alguns d'aquests estudis es varen encarregar ja fa dos anys per fer retrospeccions en el terreny i dissenyar així els avantprojectes per a la reforma integral a la zona. Els arquitectes i enginyers que han treballat en aquest projecte, ara en una fase de replantejament, reclamen els doblers. Però el Consorci no pot afrontar, ara, aquesta quantitat, que oscil·la entre els 40.000 i els 60.000 euros per estudi.

El Consorci de la Platja de Palma ha reconegut que el pagament d'aquestes factures depèn del fons estatutari de l'Executiu autonòmic i que, de moment, espera que el Govern transfereixi aquest milió d'euros. A través d'aquest finançament, el Consorci podrà pagar les factures que deu als equips d'arquitectes implicats en el projecte. No obstant això, fonts del mateix Consorci sostenen que aquests doblers corresponen a la meitat de la feina que han fet aquests professionals.

L'altra part, segons justifiquen les mateixes fonts oficials, ja es va anticipar als arquitectes com a garantia perquè poguessin començar els estudis. L'ambient, però, està carregat. Els arquitectes recriminen que han hagut de reclamar de manera insistent la seva part abans que el Consorci els especificàs que esperen aquests doblers. La qüestió és que no hi ha finançament i la incertesa sobre quan podran cobrar depèn de l'Executiu central.

En concret, un grup de professionals s'encarregava del disseny d'una zona concreta de la Platja de Palma, Can Pastilla. Per tant, com que els encàrrecs del Consorci es van subdividir en diferents equips, la resta de professionals també estarien afectats pels impagaments que corresponen a l'organisme que dirigeix Margarita Nájera.

Així mateix, s'hi ha de sumar el fet que, com a conseqüència de l'envergadura del projecte de la Platja de Palma (una sèrie d'actuacions que es prolongaran durant un mínim de deu anys), la prudència marca el ritme del pla d'acció. Per ara, Consorci i empresa privada assumeixen que es produiran alts i baixos i fins i tot desavinences, com la que es va produir a final d'agost.
Nájera parteix de la base que la reforma de la Platja de Palma és un projecte que du el compromís personal del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, mentre que els hotelers, sense els quals és impossible posar en marxa qualsevol acció a l'indret, han començat a fer comptes: necessitarien algunes garanties sobre el termini en què podrien amortitzar les seves inversions (es parla de deu anys), però també parlen de beneficis.

A tot això, el Govern autonòmic ni pot assegurar beneficis ni terminis. Encara que, teòricament, són garantits 400 milions del fons estatutaris per al desenvolupament del projecte, el cert és que els resultats de les eleccions podrien distorsionar qualsevol acord.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris