algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Part del PSIB qüestiona Armengol de successora

Alguns aposten per Calvo i d'altres, per Mesquida. La primera no estaria per aquesta tasca, de moment. I el segon podria ser el candidat a les generals

123936

Armengol, Antich i Calvo durant la compareixença de la nit electoral.

Miquel Àngel Canals - M.À.Cañellas

Sectors del PSIB-PSOE qüestionen obertament que la presidenta del Consell en funcions, Francina Armengol, hagi de ser la successora de Francesc Antich com a secretari general del partit. De fet, hi plantegen diverses alternatives. Una passaria per la batlessa de Palma en funcions, Aina Calvo, i l'altra que pren força suposaria l'aposta pel secretari general de Turisme, Joan Mesquida. Els socialistes que qüestionen Armengol, en principi, no serien majoria a Mallorca, però hi són. No només a Palma, també a la Part Forana. I també a Menorca i Eivissa. Consideren que és tan responsable com Antich de la derrota a les urnes de diumenge passat i no entenen per què el primer ha de fer de cap de turc i ella n'ha de sortir indemne. Entenen que és corresponsable de la pèrdua de 22.000 vots a Mallorca i li retreuen que, després de ser secretària general dels Socialistes de Mallorca, no s'hagi reforçat l'estructura del partit a l'Illa.

Alguns d'ells, sobretot de Palma, aposten per potenciar Aina Calvo per tal que opti a candidata a la secretaria general del partit. Però Calvo, fins ara, no ha mostrat interès per les qüestions internes de la formació i, almenys de moment, no estaria per aquesta tasca ni per guerres internes. En contra seva té que també el fet d'haver perdut les eleccions, com Antich i Armengol, tot i que hagi perdut menys vots que ells. D'altres consideren que qui hauria de succeir Antich al capdavant de la formació és Joan Mesquida. L'actual secretari general de Turisme, segons aquests, dóna un perfil moderat que permetria als socialistes lluitar pel centre polític i disputar vots al PP, en contraposició a Armengol, que és vista com una persona massa nacionalista i d'esquerres per un partit que vol ser alternativa de govern.

Mesquida, però, seria partidari de no precipitar els esdeveniments i, segons fonts socialistes, podria ser el cap de cartell a les properes eleccions generals. De fet, un dels retrets que es fa a Armengol des del seu partit és que s'estaria precipitant perquè el relleu a Antich, si no s'avança un congrés, no està previst fins a d'aquí a un any.
En canvi, els partidaris d'Armengol entenen que ella és qui més legitimada està per succeir Antich perquè, segons diuen, sempre ha estat al seu costat i sempre l'ha defensat, i perquè ja li cobrí les espatlles després de la derrota electoral de l'any 2003.

La successió d'Antich com a secretari general del PSIB no es produirà demà. Tot i que en un primer moment es plantejà la possibilitat de dimitir de manera immediata -això hauria obligat a constituir una gestora fins al congrés-, aquesta opció està totalment descartada. I ara, si es manté el calendari previst, no es faria efectiu el relleu al capdavant de la formació fins al congrés ordinari de principis d'estiu de l'any vinent. Amb tot, els socialistes estan pendents d'allò que decideix el comité federal del PSOE demà, perquè si optàs per un congrés extraordinari això els obligaria a avançar els congressos autonòmic, insulars i de Palma.

En qualsevol cas, el PSIB farà un consell polític divendres per analitzar la situació i ajustar el seu calendari a allò que decideixi el partit a Madrid. De fet, en funció d'això es permetrà o no que la Federació de Palma pugui fer un congrés extraordinari abans de cap d'any, com ha demanat. N'hi ha dins el PSIB que han criticat també que Palma fes aquesta passa i es desmarcàs del calendari previst. I hi han vist un excés de protagonisme d'aquesta federació. Per altra banda, en el consell polític de divendres es preveu també que Antich confirmi als companys de partit els seus plans per abandonar la primera línia política.

Ella ja farà la rèplica a Bauzá a la investidura

La fins ara presidenta del Consell, Francina Armengol, assumirà el lideratge del grup parlamentari socialista des del primer moment i, com a cap de l'oposició, ja protagonitzarà la rèplica en el debat d'investidura del popular José Ramón Bauzá com a president del Govern. Així ho reconegueren ahir fonts autoritzades del PSIB, que asseguraren també que el fins ara president del Govern i líder dels socialistes, Francesc Antich, "no estarà en primera línia" del Parlament. Amb tot, Antich encara no ha comunicat als seus si prendrà o no possessió de l'escó a la Cambra autonòmica i si optarà o no per partir cap a Madrid com a senador autonòmic.

Tot i que des de la direcció del PSIB es dóna per fet que Antich deixarà pas a Armengol al Parlament, socialistes propers a l'encara president del Govern pitgen perquè sigui ell qui protagonitzi el debat amb Bauzá i perquè es mantingui al Parlament balear. El president en funcions encara no ha signat el decret que marca el dia de constitució del Parlament, que es fixarà d'acord amb el PP. La formació guanyadora de les passades eleccions ja ha fet públic que no vol perdre ni un minut per arribar al Govern. A hores d'ara, la data que es planteja per constituir el nou Parlament és la del 7 de juny, dimarts.

El debat d'investidura es portaria a terme els dies 14 i 15 de juny. I, si no hi ha canvis, el nou Govern prendria possessió els dies 16 i 17 i es faria efectiu llavors el traspàs de poders. L'elecció dels dos senadors autonòmics no es portaria a terme fins als següents plens i, per tant, si Antich optàs per aquest càrrec hauria d'esperar. Per ser senador no caldria que Antich prengués possessió de l'escó. Si optàs per no assumir l'acta, seria el segon president consecutiu que perd unes eleccions i ja no entra al Parlament -de fet, haurà d'acudir igualment a la constitució de la cambra- perquè Jaume Matas ja va fer això fa quatre anys. Es preveu que en els propers dies Antich resolgui els dubtes pendents i comuniqui quines són les seves intencions als companys de partit.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Francesc, fa mes de 9 anys

Didal digué "Veient per qui aposten aquests opositors del P$OE ja ens podem imaginar que són el sector més espanyolista canyí del partit."

Però és que el PSOE, en terres no castellanes, sempre tendirà a ser un partit espanyolista i canyí.

Valoració:1menosmas
Per Francesc, fa mes de 9 anys

El socialisme mallorquí és encarnat pel Partit Socialista de Mallorca, per molt que els mitjans hispanocèntrics s'encarreguin sempre de definir el PSOE-PSIB com "els socialistes".

Antic i Armangol formen part d'un partit espanyol, amb tot allò de dolent que té i allò de bo que pugui tenir.

Valoració:-1menosmas
Per Som jo, fa mes de 9 anys

Si Antich tengués dignitat, el que hauria de fer és tornar al seu lloc de feina i no aprofitar-se d'un càrrec com una canongia. No n'esper res, però la seva cara es tornarà una mica més dura si l'accepta.

Valoració:0menosmas
Per Toni, fa mes de 9 anys

N'Antich era un problema... no crec que na Francina ni n?aina ho siguin... saben parlar i estan preparades... El partit dona per tenir tres persones de gran nivell si afegim en Mesquida!

Valoració:0menosmas
Per Ferran, fa mes de 9 anys

Na Francina recorda molt a n'Antich del 99 , amb tot lo bo i lo dolent que això té. Jo no crec que el futur del PSIB passi per ella com a líder , tot i que llevar-la d'enmig suposaria una fractura traumàtica dins del socialisme mallorquí, s'ha de comptar amb ella. El PSIB té un conflicte potencial dins les seves files que al llarg de tota la democràcia ha pogut ser control·lat. Només se'n va veure la punta després de la derrota del 2003. A mi m'agrada n'Aina Calvo però pel bé del partit s'hauria d'apostar més per una persona com en Joan Mesquida , na Francina hauria d'entendre la situació i donar-li el seu suport , sinó condemarà al PSIB a una situació com la del PSPV.

Valoració:-1menosmas
Per Vist amb distància, fa mes de 9 anys

És massa mallorquina per al gust del psoE.
Francina, heu de fer un pensament, el psoE no accepta bé els seus si no s'espanyolitzen en tot: fons, formes, maneres... Quan és temps de vaques grasses, no es nota tant. Es fan els generosos. Deixen que aquell sector intel·lectual "progre" format en castellà però amb les arrels a la terra formi part del seu projecte... Al cap i a la fi, aquest sector confraternitza bé amb les Nájeras, els Diéguez, ... Però és temps de vaques magres, s'empipen, no estan per coverbos... I una de les primeres coses que fan és QÚESTIONAR els membres del "partido" amb les arrels a la terra, els que tenen "mando" i que no dissimulen prou que són d'aquí, se'ls nota... Miri què li passa a "nivel nacional" (fent servir l'expressió de la senyora Calvo) a la senyora Chacon. La pobra bé que ha maquillat la poca catalanitat que li resta, però, ara que vénen mal donades, LA LLEVEN d'enmig. Aquesta anàlisi està feta des de la distància amb l'esperança -remota- que hi hagi qualcú de vostès que l'entengui. I si l'esperança és remota és perquè han demostrat, al psoE, sobradament, que NO ESCOLTEN ningú que no sigui del "partido". Això també els passa als seus socis de govern derrotat. I molt.

Valoració:5menosmas
Per No ens fareu tombar tanmateix, fa mes de 9 anys

Armengol la més capacitada i amb diferència, la més contundent oposició que ha tengut el PP en anys, del 2003 al 2007 aguantant la prepotencia dels Matas i Estaras, per suposat és una nosa per la dreta per la seva força i discurs i pels nacionalistes perque representa un socialisme més mallorquí que altres dirigents del PSOE. Armengol, clar que sí!

Valoració:2menosmas
Per Pere Xapeta, fa mes de 9 anys

Calvooooooooooo,

Calvooooooooooo,

Calvooooooooooo,

Calvooooooooooo,

Calvooooooooooo,

Es la millor, la més preparada, la més bona, i la més adient en aquesta cojuntura.

Convertira el PSOE en un grupuscle, i ens deixarà l'espai nacional lliure, i els confosos esquerrans-nacionalistes podrán orientar-se unicament a l'espai nacional, que en realitat es l'unic que interesa . . .

Valoració:0menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 9 anys

@Jimi, és que Espanya ha estat i és un mal negoci per a aquestes illes. Un pou sense fons. Un xuclador d'imposts balears.
I això és igual si és Espanya psociata o Espanya pepera

Valoració:8menosmas
Per Carme, fa mes de 9 anys

Encara que som votant del Bloc, crec que hem perdut una gra batlesa. Els altrs caps de llista poden plegar, de veres.

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris