muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
18°

La jutgessa inicia tràmits per subhastar els béns de Matas

L'expresident va hipotecar immobles, entre ells el palauet, per aconseguir un préstec del banc de 3 milions d'euros i abonar així la fiança per evitar la presó

123938

El matrimoni Matas Areal s'enfronta al deute requerit pel Banco de Valencia.

M. À. Cañellas.

La magistrada del Jutjat de Primera Instància número 10 de Palma, Maria Isabel del Valle, ha iniciat els tràmits ordinaris per subhastar els béns de Jaume Matas, en cas que no pagui al Banc de València el que li deu.

El banc interposà fa uns dies una demanda d'execució hipotecària contra l'expresident que té com a a objecte garantir el cobrament dels doblers prestats per pagar la fiança de 3 milions d'euros pel cas Palma Arena, així com dels interesos corresponents i les despeses derivades. En total són prop de 3,2 milions d'euros.

Aquest procediment judicial és força habitual en temps de crisi. Matas, que encara no ha estat jutjat, podria veure com en uns mesos se subhasta la planta noble del carrer de Sant Feliu, un pis a la Rambla, un local a Sant Miquel i un aparcament. Els immobles es taxaren en 4,35 milions, als quals s'havien de restar 600.000 € de la hipoteca del palauet.

La jutgessa ha de notificar a Matas el requeriment del Banc de València, que li donarà un termini de 30 dies per abonar les quantitats impagades del prèstec. Si l'expresident ho pagàs tot, quedaria en un no-res, però en cas de no abonar els doblers tant el "palauet" com la resta de propietats podrien sortir a subhasta pública. Fonts jurídiques afirmen que "normalment el termini és d'uns tres mesos, tot i que es pot allargar si es produeixen incidències de tipus legal". Aquest seria el cas, que Matas pot insistir que li rebaixin la fiança.

El preu del palauet

El palauet és la joia de la corona dels béns de Matas. El promotors del carrer de Sant Feliu 8 que vengueren la planta noble a l'expresident intentaren ajudar-lo prestant-se de manera voluntària a declarar davant el jutge instructor del cas Palma Arena. Volien explicar-li la seva versió sobre la compra i li presentaren un document amb diverses valoracions de l'empresa de taxacions immobiliàries Tinsa, a més d'explicacions sobre el preu de l'immoble. L'objectiu era fer entendre al magistrat que tots els propietaris de la finca pagaren el mateix preu pels habitatges amb un valor de mercat que s'ajustava a del moment en què es féu la compra l'any 2004.

Els promotors són el matrimoni de missers Joan Buades i Maria Teresa Castella. El document presentat, però, no fou tingut en compte pel magistrat. Allà assenyalaren que ells no ere propietaris ni administradors de la societat Nova Labritja -que vengué el pis-, però sí socis d'Hacienda Macondo, soci de la primera. S'ha de recordar que a la querella inicial de la Fiscalia el matrimoni, juntament amb Matas i d'altres, foren imputats per un pressumpte delicte de suborn en la compra del "palauet". Però el jutge Castro finalment no els va imputar.

El promotors assenyalaren que la venda s'efectuà l'abril de 2004 i que s'exhauria el negoci jurídic per octubre de 2006, amb l'entrega de l'escriptura. És a dir, el preu es pactà el 2004 i no el 2006. També afegiren que el 2004 es liuraren les claus del pis perquè els amos poguessin condicionar-lo al seu gust. El preu convingut al 2004 fou de 900.000 e i es fixà en funció del mercat. Per acreditar la informació acompanyaren tres certificats de taxació datats d'agost de 2003 i agost i setembre de 2004. Recordaren també que aquells anys començà el boom immobliari. Els promotors afirmaren que la resta de propietaris de l'edifici va fer efectiva l'escriptura i el pagament del pis al 2004, però que la familia Matas no pogué perquè no havia pogut vendre el xalet adosat de Cas Català Nou aviat i que després hagueren d'afegir 50.000 euros més per completar la compra del "palauet".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Ligeia, fa mes de 9 anys

Odi desfermat per CxI? De cap manera. No m'agrada el partit perquè ideològicament no em representa i perquè UM va ser còmplice de la corrupció del PP. Però ara mateix signaria perquè enlloc del PP governàs un partit conservador illenc que no fos una reedició d'UM esperant amb impaciéncia de pactar amb aquest mateix PP per unes cadires.
I no conec ningú al meu entorn que tengui deutes desorbitats. Ningú. I en canvi conec gent que li costa arribar a final de mes perquè fa més d'un any que està a l'atur i els preus no aturen de pujar (menjar, energia, etc).

Valoració:0menosmas
Per Xesca, fa mes de 9 anys

@Ligeia, només veig que tengueu raó en una cosa: hi havia alternatives locals al pp, però tristament aquí no funcionen encara, i en part és gràcies a la criminalització que se n'ha fet. De vegades he llegit comentaris signats per vós en aquest sentit, amb un odi desfermat per Cxl.

Vós trobau surrealistes coses que no ho són. Ja he explicat per què. I us sublevau per evidències. La crisi no l'ha provocada el poble, però la gent és responsable d'haver-se ficat en deutes desorbitats. Tots som responsables dels nostres actes.

Valoració:2menosmas
Per Ligeia, fa mes de 9 anys

Volia dir "constructors". Per cert, basar l'economia d'una illa on l'espai és tan limitat en la construcció desmesurada (et sona bombolla immobiliària?) i en el turisme de masses (treballadores afectats per la crisi), em sembla de molt poc sentit comú. Això és el que ha causat la crisi, un model econòmic insostenible que ha permès a uns pocs enriquir-se ràpidament. Era evident que un dia això ens explotaria a la cara.

Valoració:5menosmas
Per Ligeia, fa mes de 9 anys

Aquesta argument demagògic que la crisi és culpa del poble irresponsable em subleva. Conec molta de gent amb estudis universitaris i anys d'experiència professional que ara han perdut la feina i es troben en una situació difícil, i cap no té un Mercedes ni s'ha comprat una mansió, només paguen hipoteques que no valen més que qualsevol lloguer,. La crisi mundial és culpa del liberalisme salvatge i de la banca internacional, del sistema polític corrupte i de la incompetència dels governants (tots). I ara ens amollau discursets de culpabilitat perquè el poble es resigni i accepti unes retallades socials del tot injustes.

Jo no trob surrealista que es voti conservador, trob surrealista que es voti el PP, amb gent obertament antimallorquina i amb la meitat del partit imputada per corrupció. Hi havia alternatives locals al PP però la gent ha votat per desesperació, creient-se la mentida que amb ells hi haurà més feina. La campanya dels seus còmplices hotelers i construcció ha funcionat.

En Matas, en Cañellas, en Camps, en Carlos Fabra estaran molt ben protegits pels jutges conservadors i pel Govern del PP a Madrid (censura de notícies, suport legal encobert...), no en tenc cap dubte, La prova és que encara no n'hi hagi ni un a la presó. Qui té bo vola, i qui no en té, redola.

Valoració:-1menosmas
Per Xesca, fa mes de 9 anys

@Ligeia,
1) La crisi també l'ha provocada la gent que s'ha allargat més que el llençol contractant hipoteques fora del seu abast. Com diu l'economista Sala i Martín, cadascú és responsable d'allò que compra. I si compra més que no pot...

2) La gent ha votat que no volia un govern psocialista, perquè no està satisfeta ni amb les actuacions ni amb les respostes d'aquest davant la crisi. S'ha d'acceptar en NO al psocialisme que surt de les urnes. Puc convenir amb vós que estaria bé donar suport a instruments més nostrats per dir STOP PSOCIALISME INCOMPETENT. Catalunya ho fa i li va molt millor que a les Illes Balears, tot i que tenguin una situació molt delicada pel centraisme espanyol (que també els nega el fons de competitivitat, per exemple, com a nosaltres) i per la gestió nefasta d'un tripartit psocialista extremadament irresponsable perllongat durant anys.
Pens que qualificar de "surrealista" el vot de bona part de la nostra gent és irrespectuós, lleig, èticament reprovable i poc democràtic. Bona part dels votants han dit que NO volien un govern psocialista com el que hi havia, han votat una llista que a vós i a mi ens agradarà més o menys, però on no hi ha cap imputat.

3) ¿El pp, ara que tot li va de primera, s'ocuparà de salvar el senyor Matas de res?

Valoració:0menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 9 anys

Tot això es molt facil d'arreglar,que demani la devoluciò de la fiança,torni els doblers al banc i ingressi a la pressò.Tot això es una extratègia de la defensa,i es veu que en Parera i el seu altre advocat no volien fer aquest embull i per això el deixaren.Es molt trist que desprès d'haver-nos robat,encara s'en rigui de noltros.

Valoració:5menosmas
Per Tomeu Quely, fa mes de 9 anys

Jo entraré a la subhasta i només podré comprar la granereta del bany!! aquest encara sortirà de floretes després de tot. Com no el condemnin com toca la ciutadania la liarà i jo seré un d'ells. Basta ja de pensar de som una guarda d'indiots! hem de fer-nos escoltar i deixar clar que nosaltres tenim el poder!

Valoració:4menosmas
Per Ligeia, fa mes de 9 anys

I tot perquè no pot treure el que ha robat i que té en algun compte en un paradís fiscal. No passeu ànsia que no dormirà davall d'un pont. Aquest emigrarà i viurà amb luxe, en podeu estar segurs.
Molt ben dit, Joan. Això no és justícia. Sempre passa igual. Els bancs que han provocat la crisi i han estat els seus còmplices no perdran un cèntim i el poble a menjar morena. I és que de les herbes molles se'n torquen es cul. Mira que te dic que potser ens ho mereixiem, no només no ens hem revoltat sinó que a més la gent ha tornat a votar el seu partit! Això és del tot surrealista. Ara que els seus manaran aquí i a Madrid, aquest corrupte estarà molt ben protegit.

Valoració:2menosmas
Per Torna el que has robat, fa mes de 9 anys

Que un com aquest visqui lliure i tan tranquil només s'explica des d'una democràcia bananera com és Espanya.

Valoració:11menosmas
Per tanmateix, fa mes de 9 anys

Benguer, just el contrari del que va passar amb la propietat de Son Espases!

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris