cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
19°

Armengol quedarà de cap d'oposició i Antich amollarà el PSIB al congrés

El president encara no ha decidit si prendrà possessió com a diputat, però es dóna per fet que serà senador autonòmic. Continuarà de secretari general fins al conclave socialista que, si no s'avança, serà d'aquí a 1 any

125898

Aina Calvo i Francina Armengol durant la campanya electoral.

Joan Riera - J. Morey.

El president del Govern en funcions, Francesc Antich, no serà el portaveu del seu partit al Parlament i deixarà que Francina Armengol, fins ara presidenta del Consell, sigui la cap de l'oposició al nou Govern conservador. Antich, però, no dimitirà de moment com a secretari general del PSIB. No ho farà fins al congrés del partit, previst per d'aquí a un any. Llavors el rellevarà, previsiblement, Armengol.

Quan s'hagi fet efectiu el relleu al Parlament, la política inquera consolidarà la seva influència dins el PSIB. No només hi exercirà el càrrec de més importància amb què comptaran els socialistes a partir d'ara, sinó que també serà qui presenti les batalles dialèctiques contra el futur president Bauzá.

Allò que encara no està decidit és quan es farà efectiu el relleu. Francesc Antich medita encara si prendrà possessió de la seva acta de diputat o no. En cercles socialistes es dóna per segur que el futur d'Antich passa per tornar a Madrid, concretament com a senador autonòmic.

La història es repeteix. El PSIB queda desallotjat del poder i l'ex- president se'n va a Madrid. Ja passà el 2003, quan Antich perdé les eleccions davant Jaume Matas i, al cap d'un any, marxà al Congrés dels Diputats. Allà hi féu feina entre els anys 2004 i 2007. Tornà per succeir Jaume Matas el 2007. Ara tornarà a passar si, com es preveu, Antich és designat senador en representació del Parlament de les Illes.

Ara bé, encara no està previst que Francesc Antich dimiteixi com a secretari general del PSIB. I és que els socialistes celebraran el seu congrés d'aquí a un any. El mateix Antich ha avançat que no es presentarà a la reelecció. Aleshores es realitzarà oficialment el relleu de poder. Armengol, per tant, serà cap de l'oposició al Parlament, mentre que Antich continuarà dirigint el partit fins al congrés. En no dimitir, els socialistes evitarien crear una gestora que controli la direcció del partit fins aleshores. Aquesta és, precisament, la indicació que Ferraz envià a totes les CA la nit del diumenge: evitar les dimissions fins a nova ordre.

La full de ruta socialista culminarà amb el congrés de l'any que ve. Aquesta cita servirà, previsiblement, per alçar Francina Armengol fins a la secretaria general dels socialistes de les Illes. No debades, la candidatura d'Armengol pareix l'única, a hores d'ara. D'una banda, el conegut suport d'Antich a Armengol li pot evitar l'aparició de competidors. I de l'altra, la derrota del PSIB, aquest 22-M, ha deixat tocats la majoria de candidats -com ara la batlessa en funcions de Palma, Aina Calvo, que no sembla tenir intenció de disputar cap lideratge. La més que possible entronació d'Armengol podria avançar-se si el tauler espanyol trontolla. Passaria si el PSOE convoqués un congrés extraodinari per trobar un successor a José Luis Rodríguez Zapatero, en comptes de fer només unes eleccions primàries. En clau illenca, aquest congrés extraordinari estatal obligaria a avançar uns mesos el del PSIB.

Independentment d'allò que passi en aquest congrés, el fet que Armengol assumeixi les tasques de cap de l'oposició al Parlament farà que no pugui ser alhora la portaveu dels socialistes al Consell, la institució en què es presentava com a candidata. La renúncia de Francesc Antich a l'escó provocaria que la llista del PSIB quedi un lloc enrere i entri, així, Cosme Bonet, que està considerat com un dels homes de confiança d'Armengol.

La militància del PSOE decidirà si vol Calvo o no

L'executiva del PSOE de Palma deixarà a mans dels seus militants la decisió de si Aina Calvo ha de renunciar com a dirigent socialista de Palma o no, i mantenir-se, per tant, com a líder de l'oposició durant aquest mandat. Ho farà a través d'un congrés extraordinari abans que acabi l'any. El vicesecretari general de la formació, José Hila, va manifestar ahir, després de la reunió que va mantenir l'executiva de Palma, que l'agrupació celebrarà aquest congrés perquè serveixi per "repensar" i establir un canvi "profund" d'idees, tenint en compte que hi ha hagut algun "error". Segons indicà Hila, a les passades eleccions el missatge dels socialistes "no va calar en la societat, que demana unes polítiques diferents. El vicesecretari general no va descartar que en aquest congrés es decideixi una renovació dels càrrecs executius, inclòs el de la secretaria general, en què es troba Aina Calvo. No obstant això, l'Executiva va considerar que abans de canviar les persones s'han de modificar les idees.

Els estatuts de l'executiva estableixen que en un congrés s'ha d'escollir la comissió executiva, però Aina Calvo compta amb el suport de la seva agrupació, que prioritzarà el debat per renovar el missatge abans que les persones. A més a més, Hila va confirmar que l'encara batlessa no es planteja dimitir -ni com a dirigent socialista ni com a cap de l'oposició de Cort-, però que deixa a disposició del seu partit aquesta decisió. "Calvo sempre ha dit que en política i en un partit s'hi ha de ser a les verdes i a les madures", va dir Hila. Afegí que el PSOE no ha perdut les eleccions a la capital per les persones que formaven la candidatura, sinó, "en part", per les idees que plantejava. Sobre això, va dir que "si Palma hagués estat l'únic ajuntament en què el PSOE ha tret mals resultats, podríem pensar que la culpa és absolutament nostra; però quan mires els resultats, veus que el missatge no ha calat".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per tanmateix, fa mes de 9 anys

Miquel Amengual, és correcte el que dius, però comparant na Calvo i la resta de batles de Palma, na Calvo ha estat la millor. És una comparativa, no una valoració absoluta.

Valoració:-1menosmas
Per Miquel Amengual, fa mes de 9 anys

Aquestes adhesions incondicionals o son en la mateixa mesura que irracionals, entre altres coses per la seva manca de cspacitat analitica, el PP no ha guanyat les eleccions, no ha escombrat a ningú, te un augment quantitatiu quasi inperceptible tant en nombres absoluts com en percertatge de vot. Per tant l'espantada del vot socialista ha engreixat l'abstenció pel greu descontent amb la gestió realitzada, es clar que hi ha una part de l'electorat satisfet amb la gestió de la Sra. Calvo el problema es precisament aquest, la Sra. Calvo ha governat la ciutat només perun petit percentatge de la ciutadania, i de pas en el trajecte n'ha atropellat uns quants, i no eren precisament del PP, el gruis dels que ha deixat a la cuneta eren pròpis "electoralment" així li ha anat. Es evident que les veritats fan mal, pero el pitjor es defugirles que es el que ha fet ella al seu govern tancada en una torre d'ivori tan alta con irreal . . .

Valoració:1menosmas
Per tanmateix, fa mes de 9 anys

Potser n'hi haurà molts que no els agradi la gestió de na Calvo, però ha estat el millor batle (batlessa en aquest cas) que ha tengut Palma. O opinau que en Fageda o na Cirer ho varen fer millor?
Ha iniciat amb valentia mesures modernes i civilitzades per descongestionar Palma, tot i que impopular per qualcuns. O vos pensau que les mesures del màfies "infiltrat" dins els governs d'en Fageda o na Cirer, de construir un caramull d'aparcaments, han servit per res? Provau d'anar a Palma devers les 10 del dematí, a mem si sou capaços de circular-hi i trobar-hi aparcament.

Valoració:-4menosmas
Per milenium, fa mes de 9 anys

per aquí hi ha talps que només enganyen per desinformar i embolicar, aplicant tècniques restreres per targiversar-ho tot...

Valoració:-3menosmas
Per jimi, fa mes de 9 anys

Quina llàstima, aquests que estau tan en contra de na Calvo, no vos mereixeu sa batlessa que més ha fet per Ciutat, sa persona més valenta que ha governat mai s'Ajuntament de Palma.

Valoració:-2menosmas
Per Miquel Amengual, fa mes de 9 anys

La Sra. Calvo amb el seu posat de nena moderneta, s'ha passat per l'arc del triomf les idees i les maneres, el personalisme irreductible que ha fet servir com constant universal del seu mandat, no a amagat la buidor ideologica i els sotracts continuats en la gestió de l'Ajuntament.
.
Ens ha deixat claríssim que darrera d'aquesta imatge de perfeccionisme rampant només s'amaga un personalisme irredempt mancat tant d'idees com d'escrupols.
.
Els que l'hem coneguda i patida directament o sabem molt be . . . Si el PSOE dins dels seus òrgans de desició la manté en el lloc, s'enhorabona al PP es mantendran a la Batlia de ciutat per molts d'anys.

Valoració:-29menosmas
Per nofret, fa mes de 9 anys

Aquesta gent que es dedica a posar "ditets" negatius a qualsevol reflexió que es refereixi al fracàs de na Calvo deuen ser els mateixos que al facebook d'aquesta al·lota es dedicaven a alabar-la, fes el què fes. Molt beneïta serà si no se n'adona que ha estat molt mal assessorada i no ha volgut rectificar mai quan li han advertit dels problemes de la seva gestió.
Bono, si vol seguir pensant que no s'ha equivocat en res, que segueixi. Al PP li hauran de dedicar una placa i un carrer amb l'epitafi: "a la que ens va donar la majoria absoluta perpètua".

Valoració:6menosmas
Per Miquel, fa mes de 9 anys

Lo pitjor que podria pasar! Armengol ès una pesemera i mentres el Psib-Psoe no abandoni l'ideari catalista mai podrà aspirar a gobernar les illes en solitari.

Valoració:73menosmas
Per nofret, fa mes de 9 anys

Qui se n'ha d'anar és n'Aina Calvo, la més desastrosa dels tres, i justament la que es pensa que ho ha fet millor. Ha estat de pena i si queda na Calvo segueix en actiu a la política, el PP de les Balears es perpetuarà en el poder, com ho han fet al País Valencià.

Valoració:0menosmas
Per xoriguer, fa mes de 9 anys

Lo más importante para la izquierda que están adheridas al Psoe es abrir un debate,que nos lleve al 38 Congreso.No es cuestión de personas, sino renovar ideas, alternativas,participación, es decir un nuevo modelo de organización.No deseamos una organización que sea el refugio para los profesionales que no trabajan, y que disfrutan usando el coche oficial.La amiga Barceló disfrutaba hasta altas horas de la noche.Queremos cargos para unos años, nada vitalicio.Fuera las tarjetas "visa".Reducir diestas, cargos de confianzas, gastos publicitario,redución de viajes, y todo tipo de comidas o encuentros culinarios.Queremos acabar con todos los vicios que han venido desarrollando estos cargos que han quedado en la calle.Mi aportación es la "democracia real.ya".

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris