algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
19°

El PSOE perd a 76 dels 78 barris

Només guanyen en dos enclavaments socialistes: a Son Roca per un vot i a Son Ximelis per una trentena

El PSOE de Palma va perdre en 76 dels 78 barris totals de Ciutat. A tota la resta guanyà el PP. La candidata socialista a la batlia, Aina Calvo, només aconseguí el suport de la zona de Son Ximelis, tradicionalment socialista, i guanyà pels pèls a Son Roca -també de tendència socialista-. En aquest darrer sols ho va fer per un vot de diferència (139 i 140 sufragis, respectivament).

En el cas de Son Roca, la diferència tampoc no va ser àmplia. Hi guanyà per 34 suports (323 i 357 vots). La pèrdua de confiança d'aquests dos enclavaments, tradicionalment socialistes, quedà evident a les urnes. El 2007, El PSOE duplicava el suport respecte del PP en aquests dues barriades obreres (214 a 478 a Son Ximelis i 113 a 178 a son Roca). En tot cas, s'ha de considerar que l'abstenció en els comicis d'enguany fou molt superior.
A Ciutat la victòria es decantà a favor de la dreta per una àmplia diferència de 30.708 vots.

Si el 2007 la diferència que separà PP i PSOE era de 923 vots a favor del primer partit, el 2011 la formació de la candidata Aina Calvo obtingué 39.071 vots i perdé la confiança de 29.785 electors a la capital. Així, diumenge, el mapa del PP a Ciutat arrabassà al PSOE el suport de deu districtes, que, tot i ser de tradició conservadora, la candidata del PSOE sí que havia aconseguit llevar al PP el 2007. No obstant això, en les eleccions de diumenge, els socialistes no han sabut mantenir la seva força: han perdut la Missió, el Sindicat, Son Espanyolet, Santa Catalina, Molinar, Establiments, Son Sardina, Plaça de Toros i l'Olivera. Així mateix, la derrota de Palma es va fer palesa als barris on el PSOE va perdre la confiança i on tradicionalment mantenia el lideratge com a primera força. Es tracta de les històriques barriades del Jonquet, Son Peretó, Son Flor i la Vileta.

A més, el PP s'imposà a la zona de tendència socialista com els Hostalets i Son Fortesa. Al districte de Llevant, els socialisets tampoc no aconseguiren guanyar a les barriades obreres de la Soledat, Son Gotleu i Can Capes. A l'Eixample de Palma, els populars reparen la principal ferida. Pere Garau, Plaça de Toros, Foners, Arxiduc, Bons Aires i el Fortí són barriades on el PP ha experimentat una desacceleració lleu, però que és rellevant. En el cas de Pere Garau, per exemple, la pèrdua de vots de la dreta és de 100, però, si es té en compte que el 2007 el PP ja hi patí decreixements significatius que s'enfilaven als 800 vots perduts, es pot dir que la tendència va decreixent. Aquest panorama dista del discernit a barriades perifèriques que pertanyen a la part més acomodada de Palma, on els conservadors engreixen les xifres. El Molinar i les Meravelles en poden ser casos il·lustratius. El fet que el centre sigui reducte conservador no agafa per sorpresa que els populars guanyin a barris com Jaume III i la Calatrava, per exemple. Malgrat aquesta sagnia de sufragis, en xifres absolutes són poc impactants, ja que són barriades que no superen mai els 1.000 votants.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris