algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Esquerra atribueix la majoria del PP a la no reedició del Bloc

Joan Lladó, líder de la formació, ha explicat que treballarà per no repetir els errors del passat

125962

Joan Lladó ha fet una valoració de les eleccions celebrades el 22M.

PERE ANTONI RAMIS PONS

Esquerra-Illes ha atribuït la majoria absoluta que ha obtingut el PP a Mallorca al fet del qual el PSM no hagi reeditat el Bloc, així com també apunta el PSOE per no haver aprofitat aquesta legislatura per modificar la Llei Electoral i, així, haver baixat "la barrera electoral fins al 3 per cent". Segons han explicat en roda de premsa el president d'Esquerra, Joan Lladó, i el portaveu de la formació, Joan Gaià, si s'hagués modificat aquesta normativa electoral que els 'populars' "es van fer a mida", la Lliga Regionalista i Convergència per les Illes haguessin entrat a la Cambra balear i, a més, si el PSM hagués tornat a presentar-se amb els partits amb què ho va fer en el 2007, hagués obtingut una major representació. "El PP té majoria absoluta a Mallorca gràcies a l'estratègia del PSOE i del PSM. No es pot obviar", ha remarcat Gaià, que ha lamentat que per les "estratègies partidistes" d'aquestes dues formacions s'hagi posat l'illa "a les mans del pitjor PP de la història".

No obstant això, el portaveu d'Esquerra en la comunitat ha admès que la seva formació és "conscient" que haurien d'haver estat capaços de "rendibilitzar" més el vot de les més de 8.000 persones que van dipositar una papereta del partit. "A nivell autonòmic esperàvem molt més, que es rendibilitzàs el vot local i passàs a autonòmic", ha afegit el president. Lladó ha destacat que la majoria absoluta dels 'populars' no respon que hagin obtingut més vots i ha remarcat que durant la pròxima legislatura Esquerra treballarà i col·laborarà amb les altres formacions "de l'esquerra i de la priorització de país" per no repetir "els errors del passat com l'anomalia i l'endemisme estatal" que suposa que les Balears pateixin un "greuge comparatiu" amb altres comunitats autònomes en relació amb la Llei Electoral.

15.000 vots sense representació parlamentària

A més, ha subratllat que si el Bloc s'hagués reeditat, s'haguessin tingut en compte 15.000 vots que, d'aquesta manera, han quedat "fora de representació" al Parlament. Així mateix, si el PSM hagués acudit a les urnes amb les mateixes formacions que en el 2007 hagués obtingut un parlamentari més. "La rentabilització d'aquest més de 10 per cent dels vots que estan fora en aquests moments del Parlament és el que ha fet possible aquest moviment sísmic que ha provocat el 'tsunami' del PP. El poble de Mallorca ha escollit que la crisi la resolgui aquell que l'ha creat, el PP. Si hem sobreviscut a Jaume Matas, Rodrigo de Santos i al PP de fa quatre anys, també sobreviurem al PP de José Ramón Bauzá i de Carlos Delgado", ha posat èmfasi.

Lladó també ha anunciat que Esquerra serà present en totes les mobilitzacions que tinguin lloc contra els primers retalls de benestar social que executi l'Executiu de Bauzá, que, segons creu, serà d'educació i sanitat. Preguntat sobre si creu que el PSOE i PSM són els responsables de la majoria absoluta 'popular', Lladó ha contestat que els Governs no es guanyen, sinó que es perden. En aquest sentit, ha considerat que si no s'ha governat per la teva gent, s'acaba pagant i si, a més, la reedició del Bloc no ha estat possible i els socialistes no han "tornat a la normalitat legislativa" la Llei Electoral, també tenen "una part de responsabilitat electoral". Així, Lladó ha esperat que durant aquesta legislatura el PP no empitjori" l'actual sistema electoral i ha remarcat que no pot passar un altre Govern progressista en el que "no torni a la normalitat".

Encontres amb PSM-IV-ExM

En relació a si ha traslladat la seva opinió a la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa per Mallorca (PSM-IV-ExM), el president d'Esquerra s'ha mostrat segur que es produiran encontres perquè són necessaris per afrontar l'actual situació. En aquest sentit, ha indicat que, en el seu moment, valoraran si acudir amb aquesta coalició a les eleccions generals. Lladó també ha remarcat que la formació ha obtingut 16 regidors, de manera que serà present en 10 municipis, el 20 per cent del total. En aquest sentit, ha assenyalat que moltes localitats comptaran per primera vegada amb representació d'Esquerra i que, a més, han aconseguit revalidau la seva posició a Eivissa. Dels 1.667 vots que van aconseguir el 2003, han passat a 5.343, el que suposa un increment del 220 per cent, ha destacat, si bé ha admès que confiaven a "créixer més" per la qual cosa es troben "moderadament satisfets".

Esquerra a Catalunya

Sobre els resultats obtinguts per Esquerra a Catalunya, ha indicat que s'ha passat de tenir 1.669 regidors a 1.400, la qual cosa és "la translació dels resultats de les autonòmiques on Esquerra va patir una dificultat important a l'hora de transmetre la seva gestió de govern. Aquesta translació de vots s'ha vist reflectida a nivell municipal". No obstant això, ha recordat que el partit celebrarà un congrés el setembre i farà "tot el possible per recuperar l'espai perdut". Sobre la dimissió en bloc de la cúpula d'Esquerra, ha manifestat que quan "les coses no van bé" s'han d'adoptar "decisions polítiques". Ha pres aquesta "responsabilitat política" per deixar pas al Congrés per renovar l'Executiva i que gent que han estat càrrecs intermedis prenguin les regnes del partit, ha conclòs.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Xesca, fa mes de 9 anys

@Francesca, aquest és el problema: que necessitam una proposta competent que lideri el catalanisme a Mallorca.
No sembla que aquestes formacions socialistes siguin aquesta proposta.

Valoració:-3menosmas
Per Soller, fa mes de 9 anys

ERC es pensava que arribarien i tothom els hi lleparia es cul idò no, Es presenta el PSM a Catalunya?" Mallorca és un comunitat autònoma, no un satèl·lit de ningú, no és la parcel·la privada d'uns quants"A cadascú allò que és seu...

Valoració:-4menosmas
Per Francesc, fa mes de 9 anys

Andreu, quan el PSM digui que renuncia a la catalanitat t'escoltaré. Dir que han renunciat a la sobirania de la nació completa és com dir que ERC ha renunciat a l'independentisme (te sona?), coses totalment absurdes. Tots els que militen pel PSM o per ERC són patriotes; si no ho fossin tindrien altres feines a fer, no ho dubtis.

Si milites a ERC estic segur que coneixes perfectament la diferència entre ideari i estratègia. Aquest discurs de "els altres no són..." perquè tenen una altra estratègia és el puntal del caïnisme que ens està matant, i tots els dirigents que es fan ressò d'aquest discurset haurien de ser apartats del primer pla si volem fer res de bo.

Valoració:2menosmas
Per Francesc, fa mes de 9 anys

Si es fa una coalició, cal respectar la voluntat de la majoria, i no tirar per la seua banda, per molt en desacord que estiguin amb el PSM.

Cal assumir que el PSM és qui lidera el catalanisme polític a Mallorca; no fer-ho és ridícul i contraproduent per arribar a possibles acords.

Per acabar, cal disposar de dirigents que siguin inclusius per poder fer coalicions i unir tothom que tengui com a prioritat la defensa de la dignitat, les arrels, la cohesió social i, en definitiva, la llengua pròpia dels mallorquins. Discursets com el de Biel Barceló després del còmput electoral ni el paperot d'ERC de donar les culpes de la majoria al PSM no són pròpies de dirigents madurs que sàpiguen com caminar cap a ala unitat.

Valoració:7menosmas
Per Secondat, fa mes de 9 anys

I la barbaritat que ha fet ERC a Eivissa trencant Eivissa pel Canvi? Això no ho valora el senyor Lladó?

http://raimonbono.blogspot.com

Valoració:6menosmas
Per Carme, fa mes de 9 anys

Em sembla que Esquerra, gent de paraula, no ha tret uns resultats com per anar donant lliçons de com s'ha d'organitzar l'esquerra.

Valoració:6menosmas
Per Fart de bregues, fa mes de 9 anys

No acab d'entendre l'emprenyadura que duu la gent del PSM amb ERC. No els varen voler de cap manera a la coalició, i després criticaren el fet que es presentessin tots sols al crit de "sí sí, que es presentin, que no faran ni cinc-cents vots". Idò bé, el resultat d'Esquerra ha estat magre (ells són els primers en reconéixer-ho), però estant com estan les coses, 5000 vots al Parlament o 1500 a Palma no mos sobren per res...

I després, silenci sepulcral respecte a l'èxit de Manacor (enhorabona Joan Llobrà) amb gairebé 1000 vots. O a la cagada de Santanyí, on Esquerra va fer llista per que els del PSM no en volien fer. Però en veure que els d'Esquerra se presentaven, au corr a fer-ne una de qualsevol manera amb amenaces incloses a membres de la llista d'Esquerra...

Que jo no dic que tot se perdi pel mateix costat, ni molt manco! Però així, al·lots, no anam enlloc. Som pocs, i si tot lo dia mos barallam com a moixos els altres mos seguiran guanyant per golejada.

Valoració:24menosmas
Per Far Right For Majorca 1, 2, fa mes de 9 anys

Esquerra, PSM; PSM, Esquerra; Esquerra, PSM; PSM, Esquerra;...

Quatre anys després.

Esquerra, PSM; PSM, Esquerra; Esquerra, PSM; PSM, Esquerra;...

Valoració:9menosmas
Per Ligeia, fa mes de 9 anys

Que no hi hagués pacte d'esquerres és responsabilitat del PSM, que imposà la dissolució d'Esquerra. Però no crec que la gran victòria del PP s'expliqui per això. Pens que molta de gent desesperada per la crisi econòmica s'ha cregut la demagògia barata dels mitjans conservadors i ha votat PP pensant que era la millor manera de trobar feina. També pens que una part de l'electorat progressista s'ha cregut allò del vot útil i ha votat PSM, aterrits per la previsible victòria del PP (és el peix que es mossega la cua perquè sense aquest argument més gent hauria votat Esquerra, amb la qual cosa el vot "útil" hauria estat innecessari). Finalment, pens que també hi ha electors que han castigat Esquerra pel que ha fet el partit al Prinicipat, i no per l'actuació a les Illes.

Valoració:3menosmas
Per joan, fa mes de 9 anys

qüestions identitàries a banda, dir que curiosament es l'esquerra la que ha acabat pagant els múltiples i inacabables casos de corrupció de la dreta.

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris