algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
14°

“Aixecar estores? No hem vingut a glapir-los”

Aquesta no serà la legislatura de les infraestructures [...] No crec que tinguem doblers per fer grans reformes”

125904

Mateu Isern, futur batle de Palma.

Pere Bota

Davalla les escales de la costa d'en Brossa -molt a prop de Cort-, amb certa discrecció. Aprofita per pegar una ullada al mostrador del forn La Pajarita. I continua caminant pels carrers d'una ciutat que governarà ben aviat. Amb la camisa corporativa -de color de cel- i un poc de perruca, Mateu Isern reflecteix el PP que calça nàutiques. I qualsevol diria que el futur batle de Palma du ulleres de sol per dificultar que el reconeguin pel carrer.

Anau com amagant-vos, potser de tants de flaixos...
(Riu) No ho crec! L'anonimat ja l'he perdut fa unes setmanes. Què hi hem de fer! És una de les coses dolentes que té el càrrec: la pèrdua de la privacitat.

Quants de regidors us pensàveu que assoliríeu?
Realment, estava segur que aconseguiríem la majoria absoluta, amb 15 regidors. Els 17 han estat una sorpresa. I ha estat possible perquè hi ha hagut uns factors i unes circumstàncies que altres vegades no hi eren.

La revolta dels indignats ha estat un factor que ha desinflat el vot del PSIB?
No crec que els indignats hagin tingut cap classe d'incidència en les eleccions: no n'han tingut temps. Jo em referesc a la divisió de l'esquerra, d'una banda, i a la desmembració d'UM i l'aparició de partits com la Lliga i Convergència, de l'altra. No han arribat al 5% de vots, de manera que han rebaixat molt el nivell d'exigència per aconseguir cada edil.

Personalment, us hauria agradat que aquestes formacions minoritàries haguessin obtingut cap regidor per fomentar així el pluralisme?
A mi, el que m'agrada és el que ha passat: majoria absoluta del PP. Que cadascú es cuidi d'allò seu.

Ja heu parlat amb Aina Calvo i amb Antoni Verger?
Aina Calvo em va telefonar ahir vespre, molt prest, devers les 22.30 o les 23.00 hores. Em va donar l'enhorabona quan encara no s'havia arribat ni al 50% de l'escrutini. I vàrem quedar que ja ens veurem un dia d'aquests. I amb Toni Verger no hi he parlat.

Ahir, insistíeu que voleu arribar a pactes amb l'oposició i que facin el paper opositor.
I ho ratific. Crec que no pot tornar a passar el que ha passat aquests quatre anys: que a l'oposició la fessin no-res, tot i ser més que l'equip de govern, i que no es respectin els acords dels plens. Ara, el PSIB i el PSM són part del Consistori i hi han de fer el seu paper. I, si pot ser, hi farem pactes.

En quins temes?
Fonamentalment en política turística, en comerç i economia. Hem d'arribar a acord de mínims.

Que el petit comerç també obri els diumenges n'és una de les eines?
Sí que ho és, però crec que el mercat es regula tot sol i molt aviat, o sigui, que si som capaços de generar turistes els diumenges, amb el city break seran els mateixos comerços els que voldran obrir. I em consta que ho volen fer.

Com reanimam els diumenges? Perquè Palma és morta...
És necessari obrir-hi més terrasses. També s'ha de canviar i ampliar l'horari dels museus i posar en marxa de veres els teatres que tenim. A més, s'ha d'advocar perquè la cultura sigui majoritària i no minoritària, com s'ha fet fins ara. No hem de ser tan elitistes. També cal apostar pel turisme esportiu i preparar rutes gastronòmiques. Tot això es regularà amb la Fundació del Turisme. I volem acordar la Fundació amb l'oposició.

Com es crea, en la pràctica, un lloc de feina?
Idò així, generant activitat econòmica. Els 1.200.000 turistes de creuer que arriben compren a les botigues, mengen en qualque restaurant, consumeixen... Així, s'aconsegueix que el comerciant contracti un dependent; el del bar, un cambrer; i el de l'hotel, un recepcionista.

Us agradaria que la nova legislatura es tancàs amb un nou edifici emblemàtic?
M'agradaria acabar la legislatura amb molts menys desocupats que ara. No hi ha cap objectiu que se superposi al de reduir l'atur. Aquesta no serà la legislatura de les infraestructures: serà la de la creació de feina. D'infraestructures no en parlarem i tot, llevat que siguin absolutament necessàries.

Què fareu als solars del canòdrom i del Lluís Sitjar i al corredor de la Riera?
No crec que tinguem doblers per abordar aquest espai. Ara bé, si el tenim, l'haurem de mantenir en el millor estat possible i evitar que es degradi més. Tanmateix, el destí lògic d'aquest espai és ser la continuació del parc de la Riera.

En l'àmbit urbanístic, no serà una legislatura notable.
Bé, haurem de fer el Pla General. I això serà notable! Perquè, després, ens condicionarà el model de ciutat.

Llavors, el palau de fires no és cap prioritat...
Ja ho veurem. Si ens serveix per crear activitat econòmica, ho podríem estudiar, però en principi no tenim recursos. Ens han deixat l'Ajuntament amb més de 200 milions de dèficit i amb uns ingressos anuals de 20 milions menys que fa quatre anys, de manera que no podem continuar gastant el mateix. És evident. Caldrà veure quins serveis s'han de tallar i quins no.

Ahir, afirmàreu que no fareu auditories, sinó un estat general dels comptes. Minuts després, José Ramón Bauzá advocà per auditar tot el Govern.
Cadascú actuarà com ho trobi oportú. Nosaltres començarem amb un estat de comptes i, si reflecteix cap tipus de dubte, farem les auditories que facin falta. Però ho repetesc: no és el nostre ànim entrar i fer auditories perque sí.
El PP, per tant, no vol entrar a aixecar estores.
Home, no permetrem que, si s'ha comès cap irregularitat, no s'investigui. Ara bé, no és el nostre ànim ni ho ha estat mai. No anam amb la idea de veure si trobam res. Estores? El nostre ànim no és veure si els glapim.

Teniu conformat el vostre equip de govern?
Tenc uns perfils i noms per a les àrees clau. Ara caldrà reodenar-ho, perquè hem tret més regidors dels que teníem previstos. Però sí, tenc l'equip bastant avançat.

Cada un dels 17 edils tindrà una àrea de treball?
Sí, i segons quins seran regidors de districte. Una de les queixes fonamentals dels palmesans és que no els rebien, que no hi estaven en contacte. Tindrem, per tant, uns regidors assignats específicament a uns districtes i barris, amb la dedicació fonamental, per no dir exclusiva, de ser el nexe i el contacte directe amb el ciutadà.

Fitxareu cap regidor no electe, com ara Iolanda Garví?
No ho tenc clar. Intentaré que no, però si és que sí, un o dos en seran el màxim.

Sereu continuistes a Son Banya?
Efectivament: volem continuar pel mateix camí, a veure si desmantellam el poblat i posam fi a un problema endèmic.

De manera que pensau que Cort feia coses ben fetes...
És clar que sí... Per suposat que sí! El gran problema de l'Ajuntament no és el que ha fet, sinó el que no ha fet. I per això han rebut el càstig electoral. En moments de crisi, a la gent que necessita feina no li pots donar bicicletes, sinó un lloc de feina.

Perillen els carrils bici?
No: els mantindrem absolutament tots. Vull recordar que fou el PP qui construí els primers i, també, qui posà bicicletes públiques. I per al carril de les Avingudes cercarem un traçat.

I els dinamitzadors lingüístics?
Això si que no és, per nosaltres, cap prioritat. Quan vegem com estan els comptes... però no hi ha gaire coses amb prioritat.

O sigui que, si hi ha doblers, els mantindríeu?
És clar que sí. Per què no?

Es Palma una ciutat insegura?
Home, ha empitjorat molt durant els darrers 4 anys i és una queixa generalitzada. Cal potenciar la Policia Nocturna i el GAP.

Teniu por de caminar de nit per certes barriades de Palma?
Home, hi ha zones més conflictives que altres, com ara Son Gotleu en comparació amb les Avingudes, però no vull demonitzar cap barri.

Hi ha barris d'actuació prioritària?
Els de Cala Major i Gomila necessiten una reforma, però no estic segur que disposem de doblers per dur-ne endavant la rehabilitació. Potser el tercer i quart anys...

Us agrada que ja no es fumi als bars?
Som un no-fumador, però m'encanta fumar: som un no-fumador reprimit. No ho faig, perquè sé que és dolent, però he fumat molts d'anys i m'agrada. En tot cas, no m'agrada que em tirin el fum en un bar, però per damunt de tot estic per la llibertat personal. No m'agraden les limitacions suposadament progres i que no ho són.

Si us passejau per cap parc de Palma i hi veis uns joves fumant un porro de marihuana?
Em pareix inadequat que els joves es posin a fumar marihuana. Podrien fer altres coses, però mira, que cadascú faci allò que consideri oportú. Mentre tinguin ús de raó, que cadascú faci el que trobi oportú.

Com finançareu els tiquet menú que heu promès en la campanya?
La política social no caurà: Palma no es pot permetre que hi hagi gent que no tingui per menjar. El tiquet és una proposta per fer-los més fàcil la sol·licitud d'ajuda, a fi que sigui menys humiliant i puguin anar a dinar sens haver de passar per cap menjador social. Igual que les targetes de crèdit per comprar. És una mesura per dignificar les persones. I s'hi posaran els doblers que facin falta.

I es durà a la pràctica?
Vaja si la hi durem! Per suposat que sí. Només faltaria!

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Macià, fa mes de 9 anys

No és "glapir-los" sinó "aglapir-los".

Valoració:-1menosmas
Per balear y palmesano, fa mes de 9 anys

Estimado Mateo, ahora que los palmesanos hemos mandado a casa a los catalanistas, lo primero que tienes que hacer es devolvernos los nombres de nuestras calles:

"S'Aigo Dolça", "Passeig des Born", "S'Aranjassa", "Carrer des Forn de la Glòria", "Sa Drassana", "Cecilio Metelo".....

Los palmesanos te lo agradeceremos. Bueno, el 95% de los palmesanos

Valoració:-11menosmas
Per Un liberal, fa mes de 9 anys

Les urnes ja els han glapit.

Ara bé, senyor Isern, miri de no anar contra la llengua i la cutlura d'aquí, perquè, vostès, en campanya, han donat ales a postures feixistes antimallorquines i anticatalanes que qualsevol persona no castellanitzada d'aquestes illes ha pogut notar i nota ja en el seu dia a dia.

I no anar contra la nostra cultura és NO DESPROTEGIR-LA I NO RENEGAR-NE orgullosament.

Hi ha molta gent de fora amb actituds negatives cap als mallorquins i balears en general. Si vostès els donen ales, ho pagaran car.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris