cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

El Parlament, menys nacionalista

Els partits d'aquesta tendència hi perden tres diputats i passen de tenir-n'hi vuit a quedar en cinc. Quant a les formacions a l'esquerra del PSIB, es beneficien del declivi socialista i guanyen 13.947 vots

125924

Josep Melià, fundador i candidat al Parlament de Convergència per les Illes.

MONTSERRAT T DIEZ - EFE - EFE

El nacionalisme ha perdut presència a la Cambra balear, concretament 3 diputats: ha passat de 8 a 5. I, si bé els partits d'esquerres que el representen han augmentat el nombre de vots, no han pogut compensar el declivi del nacionalisme liberal. Convergència per les Illes ha estat incapaç de recuperar els vots de la desapareguda UM.
Així doncs, en un escenari d'auge del PP més espanyolista que s'ha vist mai a les Illes Balears, ha baixat la capacitat de resistència nacionalista. De fa quatre anys ençà, la suma dels partits nacionalistes ha perdut 11.929 vots i tres diputats. Així, mentre que el 2007 el Bloc, el PSM de Menorca i UM sumaren 69.042 sufragis i vuit escons, enguany PSM-IV-ExM, el PSM de Menorca, Convergència i Esquerra Republicana han arribat a la xifra de 57.113 vots i han quedat amb cinc diputats. La diferència més gran és en el nacionalisme liberal, que s'ha enfonsat. Si fa quatre anys UM va aplegar 28.178 sufragis i tres diputats, ara Convergència ha quedat sense representació i just amb 11.922 vots. En total, aquest espai polític n'ha perduts 16.256, força més dels que han recuperat els partits nacionalistes d'esquerres.

L'esquerra del PSIB

El creixement del nacionalisme d'esquerres, però, s'ha de relacionar amb un augment general del vot als partits a l'esquerra del PSIB. La coalició PSM-IV-ExM ha aconseguit mantenir tota sola gairebé els mateixos resultats que va tenir el Bloc. Si el 2007 el Bloc va arribar a 37.572 vots, els econacionalistes n'han rebuts ara 36.149. Per la seva banda, Esquerra Republicana ha aplegat 5.323 suport tota sola. En total, els partits nacionalistes d'esquerres han aconseguit 45.191 sufragis en aquestes eleccions, mentre que el 2007 el Bloc i el PSM de Menorca en sumaren 40.864. Amb tot, no s'han mogut del mateix nombre de diputats: cinc. Els vots d'Esquerra s'han perdut a efectes de representació parlamentària.

En tota aquesta anàlisi, però, hi falta una altra peça: Esquerra Unida que, sense ser nacionalista, era dins el Bloc fa quatre anys i enguany ha participat en solitari als comicis. Per al Parlament ha aplegat 9.620 vots. Si hi afegim els que tragueren despús-ahir els partits que el 2007 es presentaren sota la coalició del Bloc, n'obtenim que han arribat a 54.811 sufragis, 13.947 per sobre dels que reuniren, junts, fa quatre anys. Però d'on han sortit, aquests vots? Doncs la majoria, molt probablement, del PSIB, que n'ha perduts 31.630 respecte de 2007. La deriva del PSOE estatal cap al centre liberal i un PSIB que ha estat incapaç de diferenciar-se'n amb una línia política pròpia han afavorit que els socialistes perdessin vots per l'esquerra. Alhora, però, el PSIB no ha sabut guanyar suport d'electors de centre o de centredreta, incloent-hi la desapareguda UM.

En qualsevol cas, no es pot afirmar que, si PSM-IV-ExM, Esquerra i EU s'haguessin presentat en una sola coalició, haurien arribat necessàriament a sumar els 54.811 sufragis que han assolit per separat. Amb tot, encara que no s'haguessin situat en aquesta xifra, és ben segur que ho haurien tingut més fàcil per disposar de més representants. Els 14.943 vots que han rebut Esquerra i EU no han servit per aconseguir cap diputat. El mateix es pot dir dels 11.922 suports de Convergència, que han quedat orfes de representant: no han bastat per arribar ni tan sols al 3% dels sufragis emesos a les Illes Balears. A causa dels vots a l'esquerra del PSIB que han quedat fora de còmput i del declivi electoral dels socialistes, doncs, el Parlament no és només menys nacionalista, sinó que també és menys d'esquerres.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tanmateix, fa mes de 9 anys

Formenterer, és que molts de mallorquins se pensen (jo som mallorquí, però no ho pens) que CxI és nacionalista. És com un acudit, però de mal gust.

Valoració:3menosmas
Per Andreu, fa mes de 9 anys

Alegrar-se de la no entrada de CXI al Parlament és una errada, i això que no som votant seu.

Valoració:5menosmas
Per Formenterer, fa mes de 9 anys

Voleu dir que n'Esperança Marí (Pacte per Eivissa) o en Jaume Ferrer (Gent x Formentera) són menys nacionalistes que na Fina Santiago, posem per cas? No entenc quins comptes feis, des de Mallorca.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris