algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

Bauzá: “M'esper trobar la caixa pitjor del que ens diuen”

La primera mesura del guanyador de les eleccions serà "aplicar criteris d'austeritat, reduint conselleries, direccions generals, alts càrrecs i empreses públiques”

125900

José Ramón Bauzá, futur president del Govern.

Teresa Ayuga

Acaba de guanyar les eleccions autonòmiques amb una majoria amplíssima i ben aviat es convertirà en el nou president de les Illes Balears. El popular José Ramón Bauzá tem trobar-se els comptes autonòmics pitjor del que sembla i assegura haver sentit rumors que hi ha problemes per pagar nòmines a alguna empresa pública. Afirma que "no es pot perdre ni un minut" perquè "hem de fer molta feina", anuncia auditories per conèixer l'estat de l'erari de la Comunitat i avança que el primer que farà serà reduir l'Administració.

Us esperàveu un resultat així?
Alguna de les estimacions que feien les nostres enquestes ens donava això, però mai no pensàvem en cap resultat en concret, tot i que sí que prevèiem la majoria absoluta.

A què atribuïu el resultat?
Sobretot al missatge de regeneració que hem donat, a la il·lusió que tenia la gent i a la necessitat de confiar en una cosa totalment diferent a tot allò que han vist.

No considerau que hi pot haver influït l'onada estatal, la crisi econòmica o el desgast de Rodríguez Zapatero?
Són molts els factors que hi han influït, però dins aquests, i no ho dic per mi, sinó per la gent que ens ho trasllada, aquests que he dit abans serien els més importants.

Us ha felicitat el president Francesc Antich?
Sí. Em va telefonar ahir horabaixa (diumenge per al lector) abans que es tancàs el recompte i em va donar l'enhorabona.

Com gestionareu aquesta majoria tan absoluta?
Igual que si fos una majoria simple. Amb majoria absoluta en l'àmbit municipal jo sempre he intentat consensuar-ho tot al màxim i aplicar coherència a tots els projectes.

Heu dit que governareu amb humilitat.
Sí.

Cercareu acords amb l'oposició, encara que no us sigui necessari?
Intentaré arribar al màxim nombre d'acords. Tanmateix, ho faré per una qüestió de voluntat personal. Jo crec que la societat es mereix que els polítics deixem de pensar en nosaltres i pensem més en ells, i que siguem capaços de definir projectes a mitjan i llarg termini i que no es modifiquin en funció de qui governi. Això és una qüestió de responsabilitat.

Esgotareu els terminis per ser president o voleu entrar-hi com més prest millor?
Això té una sèrie de passes prèvies que s'hauran de complir. Són tràmits propis de la presa de possessió.

Però no ho allargareu.
No. Aquí no podem perdre ni un minut. Hem de fer molta feina.

Quina serà la primera mesura que prendreu?

Aplicar criteris d'austeritat dins l'Administració. És un dels compromisos i l'aplicaré directament.

En quin sentit?
Reduint conselleries, direccions generals, reduint alts càrrecs i reduint empreses públiques.

La reducció d'empreses públiques la portareu a terme des del primer moment?
Però primer hem de saber la configuració de l'estructura. Aquesta és una decisió pròpia i, en el cas de les empreses públiques, primer hem de saber quina és la situació real de totes i de cada una perquè tan aviat com sigui possible les puguem reduir al màxim.

Preveis una reducció considerable d'empreses públiques?
En reduiré tantes com pugui.

Fareu auditories?
Sí. Des del primer minut encarregaré una auditoria interna als serveis auditors de la Comunitat perquè ens doni l'estat de comptes de totes les àrees de Govern.

Com us esperau trobar la caixa autonòmica?
Pitjor del que ens diuen, fonamentalment perquè no ens han donat cap informació i perquè tot allò que ens arriba, tant dels proveïdors com dels mateixos funcionaris de l'Administració és tan dolent que les expectatives són francament dolentes.

Aprovareu uns pressuposts autonòmics (els actuals estan prorrogats)?
Sí. Clar.

Enguany?
No. Ja haurem de començar a redactar els de l'any vinent.

O sigui que enguany no n'aprovareu.
És que encara no... Allò més important és saber quin és l'estat de comptes. Això és bàsic i fonamental perquè, si no, és que no podem ni començar a marcar criteris.

Fins a quin punt us pot condicionar l'estat dels comptes. Temeu que no pugueu fer res durant un termini inicial?
És que el problema és que no sabem quin és i no es pot prendre una decisió sense saber quin és el punt de partida, l'origen. Per això, és tan important fer una auditoria, perquè hem de saber exactament quin és l'estat de la situació. Hi ha moltes coses que es poden fer sense necessitat de recursos econòmics o de recursos en general. Allò que es necessita és voluntat política.

Temeu tenir problemes de liquiditat per pagar nòmines o per al funcionament ordinari de l'Administració?
No ho sabem cert i, per això, és tan important conèixer l'estat de comptes, però allò que ens arriba a nosaltres és que hi ha empreses públiques que ja no poden pagar nòmines. Per tant, si això és així, allò que no podem fer és enganar la gent. Tots han de saber com està la situació.

I quina serà la prioritat del vostre mandat?
A part de reequilibrar la situació econòmica, per mi la prioritat màxima serà l'educació.

Heu dit que teníeu clar quin serà el vostre govern. Podeu avançar quines en seran les peces claus?
No. Jo ja fa temps que tinc absolutament definida quina serà l'estructura de govern i les persones que en formaran part. Però allò més important és que sigui un govern com més auster millor i com més eficient i eficaç millor per una qüestió de responsabilitat amb vista als nostres ciutadans.

Rafel Bosch serà el vostre conseller d'Educació?
Entenc que m'ho demaneu, perquè entenc que sigui d'interès, però fins que no el presenti no ho puc dir.

Serà prest?
Depèn de les etapes de presa de possessió i constitució de Govern. En aquest cas, no depèn de mi.

Però hi haurà sorpreses respecte de les travesses que s'han fet?
Hi ha noms que s'han encertat i d'altres que no.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Xesca, fa mes de 9 anys

@Voltor Negre, per tenir na Catalina de plaça i Ossifar, s'ha de poder... i, per poder, la llengua ha de viure amb plenitud.

Volem Ossifars i volem més coses. Volem de tot i podem tenir de tot si no esmotxen la nostra ànima.

No sé què em retreus, però tampoc té més importància.

El que deman és responsabilitat a qui ha de governar. Fer política destructiva contra el nostre patrimoni cultural i lingüístic seria irresponsable. Això és tot.

Valoració:24menosmas
Per Voltor Negre, fa mes de 9 anys

Aquesta XESCA insulta dient fatxes a tothom que pensa diferent a ella però democraticamenet, amanaza amb sa conviència sembles una petita hitlerita .. sa identitat mallorquina començant per els nostres principis i passant per Na Catalina de laca fins a Gari Cooper té Morenes .. (OSSIFAR ) viu ben protegida l'únic que és una amenaça és el pancatalanisme començant amb els seus castellers i podriem acabar amb sa sardana .. ¿¿és que tu tens el directori i dius qui és un bon o mal mallorquí?? fas riure .bé bé .. lo que és fa falta és que et posin mirant cap és cap de Creus i et peguin un bon verderol però un verderol de veritat i quedaria neta d'aquests prejudicis .. .. quand és d'abaix s'engalaverna, és de dalt no governa ... Salut

Valoració:-9menosmas
Per Xesca, fa mes de 9 anys

Senyor Bauzá, responsabilitat, miri d'arreglar la caixa sense tocar-nos la identitat, perquè, du tota la campanya que amenaça que mos la tocarà.

Miri que els psocialistes li tornin el fons de competitivitat que mos deuen. I miri que els seus no tenguin capses de colacao per davall el llit.

I no insulti la identitat balear desprotegint la nostra llengua, que, si dóna ales als fatxes, la convivència es ressentirà. I vostès en seran culpables. Per solucionar els problemes generats per la crisi, una societat barallada i descohesionada no és el més desitjable

@Macià, es veu que aquest diari és llegit per una quantitat de gent ben diversa i això és MOLT BO. Voler que el diari sigui un pamflet per a un gueto només perquè vehicula en llengua catalana és un error.

Valoració:11menosmas
Per Matias, fa mes de 9 anys

No si la inteligencia de esta gente catalanista radical brilla por su ausencia ..le dicen a Carlotta que se joda..jaja que democratas..madre mia lo siento por vosotros vais a sufrir mucho durante estos cuatro años y los venideros es una gran utopia lo vuestro, Mallorca esta orgullosa de ser ella misma y española para eso estan los resultados de las hurnas.. por radicales nadie cuenta con vosotros..

Valoració:8menosmas
Per tanmateix, fa mes de 9 anys

Quanta incultura que hi ha per aquí. No sabia que aquest diari fos llegit per tants de forasterots (que no és lo mateix que "espanyols"), i resentits i renegats de la part d'origen català que tenim de forma innegable.
I per en Rafa, com anomenaries els que se neguen a parlar la llengua de Mallorca (m'és ben igual si li vols dir català o mallorquí) tot i viure-hi des de fa un grapat d'anys?

Valoració:13menosmas
Per Ligeia, fa mes de 9 anys

I tant, Rafa, el primer que faig en creuar-me la gent pel carrer és demanar-los el partit que voten per a decidir si els odii o no... Quins disbarats que arribau a dir. Ja he dit que les meves simpaties depenen de les persones, no de l'origen, i això és incompatible amb el concepte de xenofòbia. Si fos veritat que odii la gent per la seva ideologia, en cap cas seria xenòfoba, a veure si aclariu els conceptes i emprau els termes correctament . Em sembla estúpid odiar la gent que no es coneix (de fet l'odi en si mateix el trob estúpid). La vostra intolerància us fa insultar la gent que no opina com vosaltres, però què hi farem. On no n'hi ha, que no en cerquin.

Valoració:6menosmas
Per TERE, fa mes de 9 anys

Som i serem Mallorquins, Balears i Espanyols sempre..

Valoració:0menosmas
Per rafa, fa mes de 9 anys

Me parece que los únicos inmigrantes que le gustan a Ligeia son los que hablan catalán y votan a ERC.
Xenófoba? Qué vaaaaaaaaa

Valoració:-2menosmas
Per Ligeia, fa mes de 9 anys

Xenòfoba? Mira per on resulta que el meu home és estranger, això sí, ha après el català i està orgullós de parlar la llengua pròpia de la terra que l'ha acollit. No tenc res en contra dels estrangers, per mi tots som persones, i no crec en les races perquè genèticament el mestissatge és innegable. Però crec en l'educació i el respecte. Jo no detestaria mai una persona pel seu origen, aquesta idea em repugna. En canvi, sí que detest la prepotència dels colonialistes com vosaltres, que veniu aquí i ens voleu imposar la vostra llengua i quan us deim que preferim continuar amb la nostra ens tractau de racistes. No és una qüestió de raça sinó d'educació. I la gent que insulta i no respecta els mallorquins, no és gent ben educada.
Com deis vosaltres, "En Roma soy romano" y "Allí donde fueres, haz lo que vieres". Aplicau-vos una mica de saviesa popular castellana, que en algun moment del camí imperialista i colonial espanyol l'heu perduda.

Valoració:-7menosmas
Per Rafa, fa mes de 9 anys

Blandiblue, no te enteras de nada. Catalanes, valencianos y baleares nos llevamos estupedamente bien. Son con los pancatalanistas de las narices con los que no tragamos.

Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris