cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
24°

Normalitat a l'inici de la jornada electoral

749.022 ciutadans de les Balears estan cridats a les urnes per renovar els representants a les institucions públiques

52038

Els ciutadans elegiran la composició dels ajuntaments, consells i Parlament i, de retruc, el futur Govern.

ULTIMA HORA

Les urnes dels 387 col·legis electorals de les Balears estan obertes des de les 9.00 hores després que la constitució de les 1.139 taules s'hagi dut a terme pràcticament sense cap incident. L'únic contratemps significatiu s'ha produït en Santa Ponsa (Calvia), on el conserge del centre escolar en el qual s'ubica el col·legi electoral ha oblidat les claus, la qual cosa ha obligat a accedir al recinte forçant el pany, segons ha relatat el delegat del Govern, Ramon Socias.

El representant de l'Executiu central a les illes ha destacat que "la normalitat" és la nota predominant d'una arrencada dels comicis encara més tranquil·la que en anteriors cites electorals. La resta d'incidències referides per Socias són absències d'alguns dels ciutadans designats com a presidents o vocals de taula, la qual cosa ha obligat en diversos casos a cobrir les vacants amb els suplents. També hi ha hagut "alguna distracció amb les credencials dels apoderats dels partits" que s'ha resolt sobre la marxa sense major contratemps, ha apuntat el delegat.

Així mateix, Socias ha explicat que el sistema de transmissió de dades mitjançant terminal sense fil (PDA) està funcionant sense problemes i ha expressat el seu desig que la jornada electoral continuï per aquest curs i "sigui menys dramàtica que el partit del Mallorca d'ahir". D'altra banda, ha informat que 88 persones amb mobilitat reduïda han sol·licitat els serveis de transport que posa a la seva disposició l'Ajuntament de Palma, el 061 i la Creu Roja per facilitar-los l'exercici del dret al vot. A les Balears hi ha convocats avui a les urnes 749.022 residents per elegir 59 diputats autonòmics, 72 consellers insulars i 912 regidors.

A l'estat espanyol

La "tranquil·litat" i la "normalitat democràtica" han definit l'arrencada de la jornada electoral segons ha informat avui el sotssecretari d'Estat d'Interior, Justo Zambrana, qui a més ha informat de "alguns incidents que no han causat problemes". En conferència de premsa, Zambrana ha detallat que "el cent per cent" de les 60.545 taules electorals estan funcionant amb normalitat, inclosa la corresponent a la localitat murciana de Lorca després dels terratrèmols del passat dia 11. El funcionament del procés electoral és tan correcte que, de fet, ja hi ha dues localitats de La Rioja que han tancat les urnes per haver votat tots els electors: Villaroya i Ledesma.

Com "incidents molt petits", que no han retardat l'obertura dels col·legis, Zambrana ha detallat que diversos centres han aparegut amb els panys segellats amb silicona i que en una taula de Las Palmas els seus integrants no s'han presentat a temps i han hagut de ser substituïts. A diverses localitats de la província de Cáceres, inclosa la capital, s'han detectat uns "errors d'impremta" a les paperetes del vot per correu. "Es tracta de petites errates i incorreccions en els noms dels candidats, però la intenció del votant és clara", ha detallat Zambrana, qui ha subratllat que la responsabilitat dels errors és dels ajuntaments afectats, responsables de la impressió de les paperetes.

A més ha destacat que les 100 urnes suplementàries s'han repartit sense problemes abans de l'obertura dels col·legis. Consultada la Junta Electoral extremenya, ha optat per col·locar una tercera urna per al vot per correu que serà comptabilitzat pel propi organisme per evitar així el retard que suposaria haver d'aixecar acta a cada una de les taules afectades.

Convocatòria

Un total de 749.022 ciutadans de Balears estan cridats a les urnes avui per elegir els representants públics que hi haurà els propers quatre anys als ajuntaments de les Illes, als consells insulars i al Parlament balear que, a la vegada, decidirà el Govern autonòmic. Podran exercir el seu dret a vot fins a les 20.00 hores en les 3.700 urnes repartides per les 1.136 meses dels 387 col·legis electorals de l'Arxipèlag. S'espera que el cent per cent de l'escrutini es pugui fer públic a les 23.30 hores.

A hores d'ara, però, una part dels ciutadans ja han exercit el seu dret a vot. Correus de Balears ha admès 11.350 vots per correu, tot i que aquesta xifra encara podria créixer, perquè s'hi han de sumar els sufragis en trànsit, que són els dipositats durant el darrer dia d'admissió del vot per correu i que fins avui encara poden arribar. La xifra és significativament inferior a la de les eleccions de 2007, quan s'arribà als 16.000 vots per correu.

Respecte del Cens Electoral de Residents Absents (CERA), que inclou els balears residents a l'estranger, enguany només han demanat votar 1.126 persones de les 15.000 que ho podrien fer, una xifra inferior també a la dels comicis de 2007. Aquests ciutadans només poden votar a les autonòmiques i no en les municipals. Pel que fa als immigrants, que només poden votar en les municipals, només 22.712 dels 138.818 que tenen aquest dret (un 16,6%) han cursat la inscripció en el cens que els permet votar.

Baixa participació

Totes aquestes dades, sumades a la campanya electoral de baixa intensitat que s'ha portat a terme i a la poca mobilització que s'ha apreciat en els diferents actes dels partits, fan intuir un descens de la participació en les eleccions autonòmiques, insulars i municipals d'avui. Per segona vegada en la història, els ciutadans elegiran amb dues paperetes diferents els 59 diputats del Parlament (33 per Mallorca, 13 per Menorca, 12 per Eivissa i 1 per Formentera) i els representants a cada consell (33 a Mallorca, 13 a Menorca, 13 a Eivissa i 13 a Formentera). En el cas de Formentera, els consellers coincideixen amb els regidors de l'Ajuntament i, per tant, a l'illa només hi haurà dues urnes i no tres com a la resta.

Quant als ajuntaments, s'elegiran a Balears 912 regidors, 30 més que ara fa quatre anys per l'increment de la població. A Mallorca hi haurà 18 regidors més i es passarà de 683 a 701; a Eivissa n'hi haurà 10 més i s'arribarà als 97; a Menorca dos més, fins als 114; i a Formentera es mantindran els 13. En les 1.136 meses disposades a l'Arxipèlag hi haurà avui 3.408 persones, entre presidents i vocals, de les quals unes 200 han estat finalment eximides d'aquest deure després de justificar-ho.

1.330 agents desplegats

La Delegació del Govern activarà, a més, un dispositiu policial integrat per 560 agents de la Policia Nacional i 770 de la Guàrdia Civil. S'hi han de sumar els 1.136 representants de l'Administració central que estaran repartits en les meses electorals, 60 que seran en el centre de recollida d'informació i 300 persones encarregades del vot per correu. Els ciutadans que tinguin dificultats per desplaçar-se poden telefonar al 971 98 90 00 o al seu ajuntament perquè els ajudi a desplaçar-se.

La Creu Roja disposarà de 16 vehicles per traslladar malalts i persones amb mobilitat reduïda als col·legis electorals. Una cinquantena de voluntaris participaran en l'operatiu. La Creu Roja, amb qui col·laborarà també el 061 i l'Ajuntament de Palma, transportà 42 persones fins als col·legis electorals en les darreres autonòmiques.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Pep, fa mes de 9 anys

Si guanya el PP, s'ha acabat el català a l'ensenyament a les Illes Balears. Això no és prou motiu per anar a votar per tota la gent que no és del PP, collons?

Valoració:1menosmas
Per Joan MIquel, fa mes de 9 anys

Encara no han comptat el vots i ja un feixista amb un toro aferrat al cul d'un Audi circulava pel carrer Blanquerna recentment peatonitzat. I no és el primer.

Valoració:1menosmas
Per pirates, fa mes de 9 anys

Aixó s,acaba al.lots, anem plegant veles que arriben els pirates.

Valoració:1menosmas
Per BIEL, fa mes de 9 anys

A la part forana no se, aqui a Palma tot deu esta votant PP.
VOCAL MESA ZONA NORD DE CIUTAT

Valoració:-2menosmas
Per coco, fa mes de 9 anys

Queridos catalanes y catalanes de mallorca, que mejor dia para desearos eso, un BUEN DIA, un dia, ultimo en su especie, en la cual acaba la imposición y comienza con aplastante mayoria absoluta, y lo digo a las 4 de la tarde, el triunfo de la razón, del ejercicio de los derechos de todos los españoles, que han demostrado su voluntad a traves de las urnas (mal que os pese a muchos el resultado).
Atras quedaron, o no, la quema de banderas españolas y las pintadas catalanistas en las fachadas de los colegios, atras van a quedar las subvenciones de la estimada generalitat a las arcas del govern balear, esta burda comunidad (la del barret) que piensa que el pais, España claro, se sostiene en pie gracias a ella..... y no hay mas que salir a la calle y ver la miseria y desempleo que hay, y encima te piden seguir votando izquierda... en fin, voy a ir acicalandome (posant-me corios ) para ir a celebrar el exito rotundo que a partir de hoy vamos a celebrar.
Y como no, un efusivo saludo a todos

Valoració:-10menosmas
Per Núria, fa mes de 9 anys

Feim un vot critic, no votem els que ens han governat, basta de xantatges electorals, hem de canviar profundament la nostra democràcia.
No votis els que ens han portat fins aquí, PP, PSIB, UM, BLOC PSM, IU, jo votaré en blanc a veure si realment es regeneren els partits.

Valoració:15menosmas
Per Pere, fa mes de 9 anys

Anam tots a votar per evitar la majoria absoluta del PP. És impressionant com estan mobilitzats, aquesta gent! :(

Valoració:6menosmas
Per jomateix, fa mes de 9 anys

Tota la tercera edat votant el PP a cara alta,.. i els joves i manifestants on són? els inconformistes on són? organitzaran manifestacions llavors? i acampadetes? n'hi ha que s'estimen més plorar que lluitar.
P.S.: Hem de fer un grup al feisbuc demanant que n'Intel sigui assignatura obligatoria a les escoles mallorquines

Valoració:5menosmas
Per Filiprim, fa mes de 9 anys

Fa por la gentada que agafa paperetes del PP. Som apoderat d'un partit i estic escarrufat: no faceu es colló i aturau això!

Valoració:4menosmas
Per Rafa, fa mes de 9 anys

A partir de mañana, todos los ciudadanos de baleares seremos un poco más libres

Valoració:-20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris