algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

La protesta dels indignats no s'atura de créixer

La Policia Nacional informà els concentrats de la resolució del Tribunal Suprem que prohibeix l'acampada, però no té previst el desallotjament

La protesta dels indignats no s'atura de créixer. Els indignats reforçaren ahir la victòria al carrer i consolidaren la seva conquesta a la plaça d'Espanya, ocupada des de dimarts de manera ininterrompuda.

La concentració de ciutadans augmentà a mesura que passava el dia i encara abans de mitjanit eren més de dos mil els congregats a la plaça d'Espanya. Era gent heterogènia, joves, adults, grans, homes, dones, pares de família, fadrins, parelles..., i els crits i els raonaments per justificar la seva presència a la plaça eren també ben diferents. En tot cas, els bancs i la monarquia eren el centre de quasi totes les crítiques i la crisi, l'argument més recurrent.

La jornada fou d'incertesa, a l'espera de les resolucions judicials del Constitucional i del Suprem, que finalment feren bona la decisió de la Junta Electoral Central, que decretà il·legals les protestes. En tot cas, passades les onze de la nit, la Policia Nacional informà per megafonia la gent que estiguessin tranquils, que no tenien ordres d'intervenir-hi. També era previst informar els caps que la concentració havia estat declarada il·legal i que s'havia de dissoldre. Ara bé, desallotjar la plaça no entrava dins les previsions dels agents mentre la concentració fos pacífica i no es demanàs el vot per cap partit.

El moviment va voler deixar petjada de la seva conquesta i va proclamar que, des d'ahir, la plaça d'Espanya es digués plaça d'Islàndia. En un acte simbòlic, s'apoderava així d'aquest espai i hissava la bandera de l'illa atlàntica damunt l'estàtua eqüestre de Jaume I. Era un símbol de la victòria del poble i d'un nou moviment, que es consolida en aquest espai mitjançant una gran pancarta que diu: "Plaça d'Islàndia".

Davant un ambient de més de 400 persones, els indignats cridaven proclames actives, festives i revolucionàries, i s'hi llegí un manifest en què quedava entronitzat el nou nom. Primer, un dels anònims s'enfilà a l'estàtua de Jaume I i col·locà la bandera en un dels braços del Conqueridor.

Islàndia, el referent

Pels indignats, Islàndia és el referent. Com a conseqüència de la fallida d'aquest país, el Govern de Reykjavík s'enfonsà i es detingueren diversos banquers per la pressió social. A més a més, aquest abril passat, el poble d'Islàndia va rebutjar un referèndum per pagar en doblers públics els "errors" dels seus bancs, que deuen 4.000 milions al Regne Unit i Holanda. "Nosaltres tenim les mans netes i les butxaques buides, no com ells!", corejaven els implicats després de rebatiar la 'plaça d'Islàndia'. "Ara comanda el poble, ens temen, ho hem aconseguit i hem de continuar! Llibertat! llibertat! llibertat!", repetien.
La plaça cantava consignes de la "revolució del poble". Totes eren retransmeses de manera simultània a través d'una ràdio pròpia que des d'ahir s'instal·là a la plaça. El mitjà es diu '77' i pretén "donar veu" als 'indignats' i compartir la idea de la "solidaritat entre les persones i els pobles". La ràdio va ser instal·lada per Ferran, un jove de Mallorca que va crear aquesta emissora fa dos anys com una entitat cultural i que es pot escoltar per internet a través de http://setantaset. wordpress.com.
La plaça ahir disposava d'un petit estudi de ràdio, amb un control de so, tres ordinadors portàtils, unes cadires, una taula i un para-sol.

Durant la jornada, tota la programació fou totalment improvisada amb el nom 'Palma Acampada'. Un DJ hi posava música i explicava el projecte de l'emissora, mentre que un altre jove hi acudí també a llegir poemes d'autors llatinoamericans "revolucionaris".

Tot i que la Policia no té previst intervenir-hi, els indignats tenen clar que davant possibles desallotjaments oferiran resistència pacífica i que la força policial no podrà aplacar les seves reivindicacions. "No ens mourem d'aquí!", reivindicava Jordi, un dels activistes. I és que hores abans, la Delegació de Govern no aclaria als concentrats si la Policia Nacional desallotjaria a partir de mitjanit la plaça d'Espanya i limitava a assenyalar que les forces de seguretat acatarien la llei a partir de tres principis: "Oportunitat, congruència i proporcionalitat".

Era un pronunciament ambigu que deixava la porta oberta a la Policia a adoptar qualsevol mesura. Per curar-se en salut, els activistes ja havien decidit que avui farien una concentració "de reflexió" a la plaça, durant la qual no es repartiran fullets i s'hi projectarà un vídeo en la direcció correcta de la jornada electoral. "Es respectarà tothom que vulgui reflexionar amb vista a les eleccions del 22 de maig, però la plaça d'Espanya estarà ocupada, perquè és un espai públic i és dels ciutadans", remarcà Jorge, un dels indignats que col·labora des de l'inici amb el moviment.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente
Per Emprenyat, fa mes de 9 anys

A qui és pot votar? Algú dels q demana el vot ha llegit els programes? Ufff voto nul, i penso escriure a la papereta tot el que penso d'aquest salva món buscavides d polítics q tenim.

Valoració:7menosmas
Per MJ, fa mes de 9 anys

Balear. Els teus nassos. Un balear de veres sap escriure en català. no pas en una llengua imposada. Si no saps català i no el vols aprendre, calla o vés-te'n a ca teva.

I, per favor, no diguis que ets balear. Murcià, andalús extremeny o qui sap d'on.

Valoració:11menosmas
Per Far Right For Majorca quatrebarres, fa mes de 9 anys

Molt ben dit, MJ.

Valoració:-6menosmas
Per balear, fa mes de 9 anys

Las demandas de los manifestantes son: justicia social, libertad, democracia, igualdad, solidaridad, progresismo, etc.....

Las demandas del nacionalismo catalanista son: ..........más catalán

Las ideologías abolutistas y excluyentes suelen estar vacias de contenido.

Gracias a los comentaristas habitules por retrataros.

Valoració:-9menosmas
Per MJ, fa mes de 9 anys

Avui he vist en pdf la foto de la plaça abans dita d'Eusebi Estada. No l'han rebatiada "Plaça d'Islàndia". La pancarta diu ben a les clares "Plaza de Islandia". Les coses com són. "Estamos en España, coño"

Veure un bergantell (segurament foraster, un mallorquí de debò no ho faria) posar una bandera que no sia quatribarrada al rei En Jaume em sembla una profanació.

Clar que els colonitzadors tenen carta blanca per fer qualsevol animalada. I encara hi haurà mallorquins que els hi faran mamballetes.

Valoració:-1menosmas
Per Rafa, fa mes de 9 anys

Far right for Catalonia, estimado facha ¿has comprado ya el billete de barco a Cataluña?
En balearia andan baratitos...

Valoració:-1menosmas
Per Far Right For Majorca uepuep, fa mes de 9 anys

@Jimi M'és ben igual si aquestes protestes són mundials o no. La de Palma és coordinada amb la de Madrid i protagonitzada per forasters que no respecten el deure d'expressar-se en llengua catalana en aquest país i el dret dels mallorquins a viure en català sense imposicions de llengües estrangeres. Si no volen respectar una cosa tan fonamental com la frontera lingüística, si no volen reclamar una cosa tan bàsica com l'oficialitat única de la llengua catalana a tot el seu domini lingüístic, que se'n vagin al seu país.

Valoració:-5menosmas
Per emigrante, fa mes de 9 anys

Pere: he leído el enlace que dejaste y me parece el fiel reflejo del provincianismo de algunos supuestos "intelectuales" , donde no vale ninguna revolución o levantamiento que no pase por la lengua.

Creo que lo vuestro - por ejemplo ir contando que porcentaje de pancartas están en tal o cual idioma - es una patología. Protestan en varias comunidades y en varios países y uds. lo mas importante es que idioma se haga la protesta.

Realmente - y no lo tomes como un insulto - creo que están enfermos.

Mi apoyo a cualquier manifestación a favor de la libertad y porque existan listas abiertas.

Valoració:0menosmas
Per Jimi, fa mes de 9 anys

Una vegada més veim sa curtor des nacionalisme més cutre...aquestes protestes son mundials, madrid, bcn, parís, berlín, Moscú...si xerren en castella que hi farem? Supos que hi tenen dret, i també he sentit gent manifestant-se en catala, i cartells en castella i catala, pero ... que té més? Tot aixo és molt més gran, no vos mireu tant sa guixa...

Valoració:11menosmas
Per bernadet, fa mes de 9 anys

Per als nacionalistes, la llengua és un fi i no un mitjà. Per això el senyor Bibiloni se sorprèn de la llengua emprada pels "indignats" de la Plaça d'Espanya. És lògic que si el moviment pretén de ser un reflex solidari del que s'esdevé a Madrid, es faci servir el castellà, el català, l'anglès o l'idioma que els roti als convocats. Les curolles dels polítics i la febrosenca imaginació dels catalanistes van per un vent, i la realitat del carrer va per un altre. Fiqueu-vos-ho dins el cap i no intenteu capitalitzar aquestes protestes. Sou a "territori comanxe".

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris