algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

UPyD carrega contra el PP pel català

Juan Luis Calbarro desconfia que els populars compleixin, si governen, amb les proclames derogacionistes

51338

Juan Luis Calbarro, la setmana passada fent campanya a les Avingudes de Palma.

J.Torres

UPyD sospita que el PP no canviarà gaire la normalització lingüística. Juan Luis Calbarro, candidat d'UPyD al Parlament, criticà ahir que "el PP continuarà amb els mateixos pedaços" en Educació i insinua que res no canviarà. Dóna a entendre que no compliran amb el que diuen que faran. I és que el partit de Calbarro exigeix anar molt més lluny que el PP en la reducció del català: no només proposa derogar el Decret de mínims, sinó que també vol suprimir la Llei de normalització lingüística. "Volem eliminar tota normativa sobre llengua", assegurà Calbarro, qui també defensà l'eliminació dels departaments de Política Lingüística, tant de Cort com dels consells i del Govern balear. "No cal normalitzar cap llengua, i encara manco cap ciutadà. Els ciutadans ja són normals". Calbarro, de fet, qualifica el tema de la llengua com un debat "interessat per alguns i que no existia abans". Tot i que UPyD veu molt tova la posició del PP sobre el català en certs aspectes, n'hi ha d'altres en els quals UPyD és qui hi manté una posició moderada.

Les modalitats

És el cas de les anomenades modalitats lingüístiques: "En aquest tema són els filòlegs els que han d'opinar perquè el tema és absolutament lingüístic". En tot cas, Calbarro no creu que en l'actualitat hi hagi un "conflicte" entre el català normatiu i el català propi de cada illa. "No es qüestiona, és la mateixa llengua". Tot i així, sí que defensa que no s'imposi cap estàndard davant el català de les Illes. UPyD també es volgué desmarcar del PP en l'elecció de centre. "Nosaltres volem l'elevació del nivell a tots els centres, l'excel·lència educativa per a tothom. I aquí cal prioritzar la instrucció per damunt de qualsevol valor social".

El partit magenta intenta marcar un perfil menys conservador, posant en valor l'educació i no l'elecció de centre. Es desmarcaria així del PP, intentant fer veure que l'elecció de centre és cosa de rics. Ara bé, UPyD coincideix amb la lliure elecció de llengua. "Nosaltres fórem els primers que ho plantejarem, la doble casella: en espanyol o en català". Segons Calbarro, "la llibertat sempre és positiva". Això no obstant, UPyD també queda sola a l'hora de defensar certs punts del programa, com ara el retorn de les competències en Educació a l'Administració estatal. Ni tan sos el Partit Popular s'oposa que el sistema autonòmic hagués transferit les competències en Educació.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Tothom, fa mes de 9 anys

Si no els agrada com xerram, que partesquin.

Valoració:3menosmas
Per AX, fa mes de 9 anys

"Vols callar?"

Una vegada més, grans arguments. Però no passis pena: als vostros PPCC del futur només podrà opinar qui pensi com voltros i quan voltros digueu.

Valoració:2menosmas
Per AX, fa mes de 9 anys

"Vols callar?"

Una vegada més, grans arguments. Però no passis pena: als vostros PPCC del futur només podrà opinar qui pensi com voltros i quan voltros digueu.

Valoració:2menosmas
Per l'antitroll, fa mes de 9 anys

Vols callar?

Valoració:0menosmas
Per AX, fa mes de 9 anys

Grans arguments: O pensau com jo o sou uns feixistes. Visca Catalunya Lliure on només hi caben els que pensen com jo!

M´encanta aquest diari i els seus comentaristes. Nivell.

Valoració:-1menosmas
Per l'antivictimista, fa mes de 9 anys

Tu.

Valoració:-1menosmas
Per AX, fa mes de 9 anys

Vaja, el meu comentari censurat! Quina sorpresa! No es pot questionar la ideologia catalanista en aquest medi? Quin exemple de tolerància i pluralitat!

Qui és el feixista?

Valoració:2menosmas
Per Pere, fa mes de 9 anys

Ligeia, no crec que aquesta genteta sàpiga què és un oxímoron; però és igual, tanmateix són de pinyó fixo i no escolten arguments. Es limiten a insultar-nos i s'ha acabat. Cada vegada tenc més la sensació de ser un salvatge d'un país invadit per colonitzadors que volen apropiar-se de tota la riquesa i fer desaparèixer tot allò nadiu. A Amèrica ho feren a sang i foc; però aquí duen les de perdre. Quaranta anys de franquisme no ens esclafaren. No ho faran ara tampoc aquests, encara que la seva ideologia sigui molt semblant a la dels franquistes (els sap molt de greu que els diguem feixistes; i és còmic -no veig altra paraula a no ser "ridícul"- que ens acusin de xenòfobs i racistes a nosaltres: us imaginau en Goebbels dient "nazi" a un jueu? O un membre del KKK tractant de racista un negre? O un exterminador de llengües dient "dictadors" els qui volen defensar la seva? Això és el que fan els que es volen carregar la llengua pròpia d'aquest PAÍS negant-se que s'imposi, quan la SEVA està imposada a mig món!

Valoració:-2menosmas
Per AX, fa mes de 9 anys

Esto es lo que os gustaría: echar a los que no piensan como vosotros. Se os ve el plumero fascistoide, vosotros que llamais fascista a todo el mundo.

Pues sinceramente, lo teneis bastante mal. No nos intimidais con vuestras bravuconadas.

Al menos me alegro que salgais del armario y reconozcais que sois xeófobos y antidemócratas. Bueno, demócratas siempre que os den la razón, claro.

Eso es el catalanismo insular.

Valoració:-4menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 9 anys

Senyor, se'n vagi, si no li agrada com parlam.

Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris