algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
11°

“Diumenge acaba una lliga i en comença una altra”

Qui vulgui votar la Lliga ho pot fer tranquil·lament, perquè diumenge vespre tindrà una alegria”

51330

Jaume Font, candidat de la Lliga al Parlament.

M.À.Cañellas

Jaume Font se'n va anar del PP per fundar la Lliga. Ara encapçala la candidatura del partit regionalista al Parlament i està convençut que, malgrat les enquestes desfavorables, diumenge obtindrà representació autonòmica i serà diputat.

Us penediu d'haver partit del PP?
No, a l'inrevés. Ara estic dins un espai amb molta més llibertat, amb molta més capacitat per poder afrontar els grans canvis estructurals que necessiten les Balears, especialment perquè es podran dirigir des d'aquí i no ser manats en cap moment des d'un partit d'àmbit estatal. Amb molt respecte cap a ells, però molt content i amb molta llibertat.

Fora del PP fa molt fred?
Gens ni mica. La veritat és que fora del PP allò que hi ha és vida.

Les enquestes diuen que no sortireu.
Jo garantesc que diumenge vespre hi serem. Qui vulgui votar la Lliga ho pot fer tranquil·lament, perquè diumenge vespre tindrà una gran alegria. Diumenge vespre, la Lliga hi serà. Som un partit que acaba de començar, és difícil assimilar el nom, amb 104 dies que complim avui (ahir per al lector), però això creix i amb l'empenta dels darrers tres dies arribarem al 5%. No en tenc dubte.

No és un eslògan del Mallorca: Fins diumenge hi ha Lliga?
Sobretot hi ha Lliga els pròxims quatre anys. Diumenge acaba una lliga i en comença una altra.

Però no pot ser que pel carrer la gent us digui que us votarà i després...
No. Més que dir-me que em votarà, la gent em dóna l'enhorabona per la valentia d'haver fet la passa. I no tenen per què dir-ho. Veuen l'esforç de fer un partit de les Balears, que defensi les coses des d'aquí i no ens hagin de manar de fora, sense deixar de pertènyer a l'Estat, perquè és evident que som espanyols, però també som molt balears.

Per què algú hauria de votar la Lliga en aquest escenari?
Per equilibrar els dos grossos. Està demostrat que un i altre quan governen s'obliden de l'altra part. I els ciutadans no tenen per què pagar-ne les culpes. L'interès general, governi qui governi, s'hauria de tenir en compte. Nosaltres hem nascut per això, per intentar que PP i PSOE arribin a acords per l'interès general. Això és una manera nova de voler estar en política. No és per tenir un càrrec, sinó per equilibrar, i perquè PP i PSOE es deixin de ximpleries i es posin d'acord en educació, turisme, sanitat, dependència, finançament.

La diferència entre la Lliga i el PP és que la Lliga no està dirigida des de Madrid?
Aquesta n'és una. L'altra és la vocació que té de juntar els partits per l'interès general. També que no fa un problema de la llengua. Que volem complir l'Estatut, i el PP pel que es veu l'incomplirà amb les transferències. I moltes més diferències.

Com valorau des de fora la política lingüística del PP.
Jo i molta gent havíem intentat ser un contrapunt, però per cercar un equilibri i des de la normalitat. No tenc cap problema amb el castellà, però també he intentat que la llengua nostra sigui la que s'ha de cuidar, perquè és la que més està en perill. Hi ha d'haver equilibri. Jo estic en contra de les grans immersions amb el català, però també de menysprear la nostra llengua. En els darrers vuit mesos s'ha posat en dubte la unitat de la lengua, el gran consens que teníem envers la llengua i que va impulsar el PP de Cañellas.

Quina és la vostra proposta estrella?
N'hi ha quatre o cinc d'importants. És fonamental aconseguir un gran consens per reformar el sistema educatiu per tenir homes i dones ben formats d'aquí a quinze anys i que aquesta reforma tingui molt a veure amb la Formació Professional.

Si fos decisiu, amb qui pactaríeu?
Equilibraria el Parlament i el Consell. És necessari que PP i PSOE, governi un o l'altre, siguin capaços de pactar un sol discurs pel finançament, pel REB, per l'educació, per la sanitat, pel turisme i per la reforma de l'Administració. Si això fos així, intentaríem no anar en contra de voluntats electorals.

I governaria el més votat.
El tema és si estam disposats d'aquí a final d'any a no cobrir places dels funcionaris que es jubilin i que no afectin ni sanitat ni educació ni dependència; si estam disposats dia 1 de juliol a reduir el 33% d'alts càrrecs; o si estam disposats a complir la llei de morositat i pagar les empreses en 30 dies i que el finançament vagi a càrrec de l'Administració. Això és el bessó i no qui serà el president. Si això es compleix, podem arribar a un punt de trobada perquè pugui governar el més votat, sinó seria impossible.

I us creis les propostes que han fet els partits grans?
No. Hem dit que volem ser al Parlament i no al Govern i si els grans no tenen majoria podrem fer complir tot el que hem dit. Si tenen majoria, podrem defensar-ho però no redireccionar-ho.

I si no entrau, tal vegada acabau fent un favor al PP.
Els ciutadans ho hauran decidit, però nosaltres continuarem lluitant.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unitat de cures intensies, fa mes de 9 anys

Ens han repartit un paquetet de galletes, els de la Lliga. Les galletetes, ben bones.
però els missatges que hi ha al paquetet no són en català i el nom d'en Font que hi surt és Jaime!

De què van?

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris