algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
19°

“Els càrrecs d'EU no rebrem regals de més de 30 €”

No pactarem amb Convergència. Nosaltres, no. I encara més: han d'estar lluny

51304

Manel Carmona, candidat d'Esquerra Unida al Parlament.

P.Bota

Manel Carmona tenia por que els mitjans de comunicació no donassin espai a EU. "Tanmateix, no ha estat així", diu, content, mentre empalma una entrevista rere l'altre.

Criticau molt el PSOE i la seva dretanització, però sempre governau amb ells.
Ni per activa ni per passiva deixarem que torni a governar el PP. Ni aquí, ni enlloc, dins les nostres possibilitats. Ara bé, al PSIB li deim que ha de virar, si ens vol trobar en el camí. Esquerra Unida ha de ser l'horitzó dels que s'han desviat del camí. Podem ser la força clau per consolidar el pacte.

Pactaríeu, tot i que l'acord inclogués Convergència?
Nosaltres, no. Però al cap de llista del PSM al Consell [Joan Font] ja li he sentit dir que sí pactaria amb conveniència, perdó, Convergència. Nosaltres, no. I encara més: els de Convergència han d'estar lluny dels doblers públics.

Us agradaria que Convergència tragués algun diputat?
Sembla que no trauran res, afortunadament. Si realment volien regenerar-se, podrien haver estat 4 anys fora de les institucions reflexionant i llavors els hauria cregut.

I la coalició del PSM amb els seus antics camarades d'IniciativaVerds?
Al llarg d'aquesta legislatura hem compartit una aliança. Malauradament, el PSM va fer un gir nacionalista i a la dreta. Ho veig legítim, però es varen precipitar. Ara bé, esperam retrobar-nos en el camí.

Quina relació manteniu amb els membres d'Iniciativa Verds?
És història passada, que acabà el 20 de novembre (dia que feren el congrés de refundació).

Els dirigents d'EU que partiren a IniciativaVerds haurien d'haver deixat els càrrecs?
Aquest govern no necessitava una altra crisi. Així que vàrem ser responsables. Molt responsables, cosa que altres no poden dir.

Votaríeu en una consulta sobre la independència, com les que s'han fet a Catalunya?
No és la preocupació central de la ciutadania. Segons el CIS, no és això, sinó trobar feina.

Sí, però, prendríeu part d'una votació?
Connecta amb els valors de la igualtat i de la democràcia. En tot cas, en matèria d'Estat apostam per una república federal.

Si el 23-M ja sou diputat, en què us diferenciareu dels altres polítics professionals?
Nosaltres ja donam part del nostre sou al partit. I feim la campanya més austera, gastant només 25.000 euros. A més, tenim un codi ètic que ens impedeix rebre regals de més de 30 euros.

Sembla que la corrupció no passi factura als culpables...
Hem estat els més radicals contra la corrupció. En el seu moment, férem que Cañellas caigués i fou EU de Cort qui demanà una auditoria que acabà amb UM, perquè precipità l'operació Pícnic.

Però, a la fi, fou el PSIB qui va fer fora UM.
Nosaltres demanàrem i exigírem a Antich que engegàs UM del Govern. "O quedes amb els corruptes o amb els honrats". A més: Varem estar a punt d'abandonar el Govern, perquè Antich trigava molt a fer-los fora.

L'enquesta del CIS us dóna bons resultats. La tendència alcista d'Izquierda Unida en l'àmbit de l'Estat us beneficia?
Estam consolidats a l'alça. S'inicià quan el PSOE començà les reformes de dretes: la retallada als funcionaris, la reforma laboral, l'abaratiment de l'acomiadament, la pensionada...

La millora electoral d'IU és causa de l'arribada de Cayo Lara i el PCE a la cúpula?
No, Esquerra Unida puja perquè està on ha d'estar: davant les polítiques del PSOE. Com la privatització de les caixes, som l'únic grup que defensa la banca pública. No volem anar a demanar almoines als bancs.

Però és el canvi de Lara per Llamazares el punt d'eclosió?
Esquerra Unida sempre ha tingut assemblees i tria diferents direccions. Per mi, l'arribada de Lara no ha estat el detonant de la pujada. Però som l'única força que s'oposa a les reformes. Per superar aquesta crisi calen, fins i tot, idees socialdemòcrates.

Sou socialdemòcrata o comunista?
Represent un programa d'esquerres. Com que som un partit plural, hi ha anarquistes, republicans, socialdemòcrates, comunistes...

Però, us declarau comunista, a títol personal?
Represent l'única esquerra actual, tant per actituds com valors.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Loleta, fa mes de 9 anys

Tanta autocomoplaença fa pudor...

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris