algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

“Els nostres somnis no caben dins les seves urnes”

Una cinquantena de persones es planten a la plaça d'Espanya per reivindicar un canvi en el sistema polític i econòmic

51352

La mobilització ha estat impulsada des de les xarxes socials.

Ferran Aguiló - J. Torres.

Unes 40 persones han passat la nit al ras com a part de l'acampada protesta de la plaça d'Espanya de Palma, a la qual aquest matí quedaven al voltant de vint persones ben organitzades, amb una taula informativa, una biblioteca improvisada i un quiosc de premsa a l'abast dels ciutadants. Els concentrats a la capital balear, gairebé tots joves, començaven aquest matí a ordenar els nombrosos sacs de dormir instal·lats sobre cartrons i netejar el terra de la plaça, mentre col·locaven una taula informativa per a tot aquell que vulgui apropar-se a conèixer la seva causa. Carlos, de 28 anys, estudiant de Filosofia i treballador, ha explicat a Efe que aquesta nit han dormit sobre el terra de pissarra unes 45 persones i que a primera hora han celebrat una assemblea per repartir tasques, reunió que es repetirà cada dia fins al diumenge a les dues i a les vuit de la tarda.

Durant la jornada d'avui es dedicaran a informar de per què estan acampats a la plaça: "Crec que hem de donar una resposta sortint al carrer, una reacció al fàstic que ens dóna la situació actual, tant política com econòmica, a base de rescats a la banca, precarización del treball i retalls de drets," ha afirmat Carlos. Un altre dels acampats és Lionel, estudiant de 25 anys que ha apuntat que la iniciativa no només la recolzen joves, sinó també jubilats, aturats i gent hipotecada de "diferents àmbits i ideologies".

"Tota aquesta gent pot participar en un moviment que és heterogeni, que és inclusiu i que el seu objectiu final és donar la veu al poble", ha assenyalat. Al costat de l'estàtua de Jaume I aquest matí es llegien cartells com "Si no tinguessis por, com viuries?" o Corrupció, el seu silenci els fa còmplices, i també acudien al lloc ciutadans per recolzar els joves.

És el cas de Pilar, funcionària de 57 anys que els ha duit botelles d'aigua. "Els dono suport, vaig ser a la manifestació, no puc estar amb ells però crec que és bo que la gent jove surti ja al carrer perquè és el seu futur i el sistema ha de canviar; els que votam no han d'estar dominats per una economia de mercat" ha resumit. També s'ha apropat Ricardo, un aturat de 53 anys que, efusivament, ha abraçat un dels joves: "L'important és la joventut, és el futur", ha exclamat.

Segons el parer d'aquest ciutadà, actualment no hi ha una democràcia, "sinó una dictadura en la qual el consum és el rei" i on "dos partits es barallen per asseure's a la cadira". Els congregats a la plaça d'Espanya pensen quedar-se allà fins a diumenge i les opinions sobre la repercussió que aquestes mobilitzacions poden tenir en les eleccions varien d'uns als altres, ja que, segons asseguren, cada un té la seva perquè no estan polititzats.

La concentració

El moviment social en contra de l'actual sistema polític i econòmic avança en l'àmbit estatal. Ahir, en la línia de les reivindicacions que tenen lloc a ciutats com Barcelona, Madrid, Bilbao, Sevilla, Saragossa, Màlaga i Granada, una cinquantena de persones es plantaren a la plaça Espanya de Palma per reclamar un canvi en el sistema i deu d'elles passà la nit al ras. Els manifestants duien cartells que deien: "No els votis" i "Els nostres somnis no caben a les urnes". "Estam indignats.

S'estan degradant els drets dels treballadors. Si el poble no ens unim, acabaran amb el poc que queda d'aquest estat del benestar", reivindicava un dels "anònims". Les consignes també anaven en contra del poder de la banca i de les polítiques que s'han aplicat per al seu "rescat financer".

La iniciativa ciutadana es convocà a través de les xarxes socials i els manifestants tenen previst quedar a la plaça fins al 22 de maig, dia de les eleccions municipals i autonòmiques. Els integrants d'aquesta protesta pacífica s'organitzaren en diferents comissions i els membres optaren per repartir-se en torns de matí, horabaixa i nit per tal d'evitar que la plaça quedi buida durant aquesta setmana. Les persones que hi han dormit ho han fet al ras.

Tant la Policia Nacional com la Local avisaren el grup de ciutadans que no hi podien acampar. En uns primers moments de tensió, els agents advertiren que, si algú hi quedava a dormir, el desallotjaria. No obstant això, la Policia va haver d'admetre que, si la gent no hi planta tendes, no es pot considerar una acampada, sinó una concentració, per la qual cosa no hi hauria cap justificació legal per fer cap desallotjament. L'origen de la concentració provindria de la manifestació de diumenge. Els organitzadors, Democràcia real, s'han desvinculat de la convocatòria, tot i que hi han expressat suport en un comunicat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Linda, fa mes de 9 anys

Qualsevol dia van i converteixen aquesta gent acampada en un mite de l'esquerra!

Valoració:4menosmas
Per IntelBook, fa mes de 9 anys

Desmitificant un dels arguments que es diuen en la campanya:

Són els polítics els que controlen els ens financers per als seus propòsits, i no al revés com diuen alguns / es (es diu Lobbyisme).

Els polítics a més controlen l'economia amb bucocràcia, bancs estatals, centrals, europeus, etc.

No hi ha cap Sant en la política. Aquesta ingenuïtat de creença (irracional) s'ha d'acabar.

Valoració:3menosmas
Per Rafa, fa mes de 9 anys

PSOE y PP la misma mierda es.

Vota UPyD

Valoració:-5menosmas
Per Virgili, fa mes de 9 anys

Qui hi ha darrere aquesta mobilització aparentment "espontània"? A qui beneficia la crida a la desmobilització electoral?

Valoració:-2menosmas
Per acampa, fa mes de 9 anys

Sembla que els mitjans de comunicació tradicionals (premsa escrita, ràdio i televisió) han fet un paper de difusió molt important per desprestigir aquesta mobilització. Llegesc per aquí baix que som gent que no té feina i que no dedica cap esforç a trobar-la i espera que l'Estat li sol·lucioni la situaciói. Jo en faria un lectura contrària, en què la gent es mobilitza per arreglar l'Estat i aconseguir les seves reivindicacions. No es proposa l'abstenció -que ha estat freqüent els últims anys- sinó d'exercir el seu dret de vot cap a aquells partits que proposen una idea de democràcia més enllà dels interessos i les voluntats d'uns pocs.

Valoració:0menosmas
Per Pultrús, fa mes de 9 anys

Si les donam suport amb dues sobrassades provocarem una escissió entre vegetarians i carnívors. Quatre assemblees per decidir si la volen coenta o no... Ara fora bromes i des del respecte cap a la seva mobilització, crec que amb la seva postura d'aficar a tots els partits polítics dins un mateix sac i demanar el vot en blanc mostren van ben errats d'osques i, a més, afavoreixen la majoria del PP. Ja s'ho faran, amb sobrassada o sense.

Valoració:5menosmas
Per Ulls vius i orelles dretes, fa mes de 9 anys

La culpa de que aquests sian a la Plaça d'Espanya la tenen els mitjans de comunicació. Si no es fes cas a 40 persones, quasi els mateixos hi havia a davant l'Estació Intermodal reclamant els seus salaris, prest se'n hagueran anat a ca seva. Amando de Miguel ha dit avui matí a Onda Cero que els faixisme va començar d'aquesta manera als anys 30. Aquesta, gent que no té feina ni ganes de fer-ne, vol que l'Estat, que no els agrada, els arregli els problemes. És més bo de fer cridar l'atenció i teneir somnis infantils que cercar feina. Daval el trispol de la Plaça d'Espanyan hi ha feina, anau alerta a rebassar les llombardes que vos podeu fer bofigues. A què espera el Delegat del Govern a fer-los fora, o s'han de fer del PP ?

Valoració:-5menosmas
Per Jimi, fa mes de 9 anys

Es peperos ja deuen celebrar sa victoria per anticipat, saben perfectament que quanta menys gent vagi a votar, més s,asseguren sa majoria absoluta...si fins i tot en Rajoy els ha donat suport.

Valoració:-5menosmas
Per Vota, fa mes de 9 anys

No votar = majoria absoluta del PP

Valoració:7menosmas
Per Guida, fa mes de 9 anys

Que comencin per aclarir si volen ser espanyols o catalans de Mallorca i després ja en parlarem. Amb pancartes en espanyol o servilment bilingües no ens entendrem mai.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris