cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
22°

“Més enllà de guanyar el PP, s'ha d'avançar com a país”

No repetiria l'acord d'aquest mandat. Fer el mateix que hauria fet un PSOE poc d'esquerres no m'engresca”

51366

Joan Lladó, candidat d'Esquerra al Parlament.

T.Ayuga

El candidat d'Esquerra al Parlament, Joan Lladó, diu que el seu és un partit coherent i que votar-los a ells és fer vot útil, perquè si no surten s'afavoreix la majoria absoluta del PP. Té crítiques per a PSOE i PSM i assegurà que no tornaria a fer un pacte com el de la legislatura passada.

El vostre lema "Gent de Paraula" supòs que té a veure amb la vostra sortida de les institucions.
Té a veure amb el fet d'haver estat coherents amb els pactes signats. Quan s'incompliren, fórem conseqüents i això no tots els partits ho poden dir. Vàrem signar un acord el 2007 amb Antich en què hi havia una estructura de propostes d'autogovern i s'han incomplit totes. Des del finançament fins a la policia autonòmica, la llei del cinema, el 6% del PIB a Educació i la cogestió aeroportuària.

Creis que la gent sap que Esquerra ha estat a les institucions i n'ha sortit?
Sí. Les 380 persones que formen part de les 21 candidatures d'Esquerra segurament, si no sabessin això, no s'hi haurien animat.

Em referia a l'electorat.
Les candidatures són un reflex de l'electorat i de la societat. Si no se'ns visualitzàs com un partit coherent, no hauríem passat de dues candidatures al 2003 a 21.

Per què no hi ha Bloc?
En primera instància perquè el PSM no ha volgut. Nosaltres vàrem fer una proposta que era fer una assemblea de l'esquerra nacional on cada militant tingués un vot i això es va rebutjar i ens varen demanar la dissolució com a partit. Clar, allò que no podem fer és dissoldre la nostra manera de veure la política a les Illes. Jo ara no participaria en un acord en què passàs el mateix que aquesta legislatura. Fer un acord per fer el mateix que hauria fet un PSOE poc d'esquerres en solitari no m'engresca. Més enllà de guanyar el PP, s'ha d'avançar com a país.

No creis que una esquerra dividida facilita les coses al PP?
Jo no seria tan alegre donant etiquetes d'esquerres. De fet, jo diria que al Parlament hi ha un 93% de partits de dretes.

Qui hi incloeu?
Els partits que abarateixen l'acomiadament en una reforma laboral no són d'esquerres; els que il·legalitzen o intenten il·legalitzar partits democràtics que han condemnat la violència no són partits d'esquerres, són partits reaccionaris; els partits que donen crèdits als bancs sense demanar-los res a canvi no són d'esquerres; els que augmenten la jubilació a 67 anys, els que fan retallades socials no són formacions d'esquerres.

El PSOE no és d'esquerres?
Però també diria que els que permeten el segon cinturó, Son Espases, Son Bordoi i els que duen els militars a fer maniobres a Cabrera tampoc són ecologistes.

El PSM no és ecologista?
Jo no he vist que hagin mantingut la posició en qüestions estructurals del Pacte, com pugui ser Son Espases, el segon cinturó o Son Bordoi. I, des d'un punt de vista d'autogovern, si no dius res quan Antich incompleix la cogestió aeroportuària, si no dius res quan Antich incompleix el compromís de tirar endavant la llei de la policia autonòmica, si no dius res quan rebaixen un 17% la política lingüística a partir de 2009... Nosaltres partírem quan hi va haver corrupció econòmica, però més greu que la corrupció econòmica, vist en prespectiva, és la corrupció ideològica. Quan unes setmanes després d'haver-se incomplit el codi ètic, les àrees gestionades per UM continuen amb pressuposts astronòmics i es retalla a Educació, Sanitat i Política Lingüística, mentre IB3 continua comprant els drets del futbol, s'està anant en contra de la ideologia i de les prioritats del Pacte.

Tanmateix, si el PSOE és de dretes i el PSM no és ecologista, amb qui pactaríeu?
Jo crec que no estam en condicions de fer un govern d'esquerres, perquè realment l'esquerra és minoritària i allò que plantejam és donar suport extern a governs a canvi d'avançar.
És a dir, si ara obtinguéssiu representació, no tornaríeu a entrar en un govern.
No. D'entrada no. Hauríem de veure reflectit en un pressupost el 6% del PIB per a Educació, voldríem que el Govern reivindicàs el Concert Econòmic i no entraríem a cap govern que no exigís que els imposts dels mallorquins quedassin a Mallorca.

Quan deis nosaltres, incloeu Esquerra d'Eivissa, perquè aquí es presenten en solitari i allà van amb el PSOE
.
Esquerra no s'hi presenta, s'hi presenta Pacte per Eivissa, un grup de gent que fan aquesta proposta amb el PSOE. Jo supòs que el PSOE ha complit els seus acords a Eivissa, aquí no.

I per què votar Esquerra si la majoria d'enquestes diuen que no sortiran?
Per demostrar que les enquestes no tenen fonament. Estic convençut que quan mobilitzes 380 persones per fer candidatures, quan et presentes als municipis on hi ha més del 80% de la població, quan veus que les llistes van bé, això ha de tenir una translació. Hi ha molta gent que em diu "jo una candidatura a Palma on hi va Jaume Santandreu, la vot". Aquesta vegada tenim una possibilitat de ser-hi. A més, som el vot útil. Un pacte és possible si els partits que estam fregant la barrera del 5% la superam perquè, si no, aquests vots es perden i això fa que el PP tingui la majoria absoluta. El vot útil està en els partits que fregam la barrera i que no tenim intenció de pactar amb el PP. Nosaltres no només no pactarem amb el PP, sinó que volem condicionar de bon de veres un govern de progrés. De bon de veres, no això que s'ha fet aquesta legislatura.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Dídac, fa mes de 9 anys

Jo no vull convèncer a ningú, explic sa realitat des partit.
Vos pensau que som una sucursal des Principat, però sa realitat és que tenim total autonomia.

I qui no entengui això és perquè no ho vol entendre, perquè noltros "som i serem es dolents, si o si".

Te torn a dir, Esquerra Republicana de ses Illes Balears i Pitiüses no pactarà tant davant un PSOE com davant d'un PSM que incompleix acords de progrés i de país.

Valoració:1menosmas
Per guapo, fa mes de 9 anys

Ara diuen "picar pedra" a aguantar l'ansa a en Montilla?

Valoració:1menosmas
Per Patriotes Associats, fa mes de 9 anys

@Dídac, això que dius no convenç.

La política duita a terme a Catalunya pel partit és un bagatge que no es pot ignorar a l'hora de valorar-lo. I la cosa va ser grossa. GROSSA. No venguis ara amb "línies"... És ben de TENIR EN COMPTE la política Montillera. Preferir això a entendre's amb un partit nacionalista que ha estat més votat és molt GROS. i les actuacions polítiques del govern montiller... són història contrastada en premsa.

No hi ha excuses per justificar aitals desbarats.

Valoració:9menosmas
Per Dídac, fa mes de 9 anys

"Patriotes Associats": Es partit no actuarà igual en es Principat, a Catalunya Nord, en es País Valencià ni a ses Illes, fins i tot a ses Pitiüses tenim un President des partit (allà, per exemple, anam en coalició amb el PSOE). Tenim realitats diferents i sa militància des diferents indrets des País triam sa línia a seguir. Ho dic perquè lo que facem Esquerra - Illes no té res a veure amb lo que facin o hagin fet en es Principat.

Salut!

Valoració:-23menosmas
Per Ligeia, fa mes de 9 anys

Esquerra és l'únic parti que es mereix la meva confiança i que té un projecte realment d'esquerres, nacionalista i ecologista. I com diu en Joan Lladó, és l'únic vot útil perquè si tots aquells que no volem renunciar als nostres ideals i que estam decebuts del govern que hem tengut els donam el vot trauran representació. Votar en blanc no és castigar el Bloc, és regalar la majoria al PP, I votar el PSM i companyia és votar el PSOE, com han demostrat en aquesta legislatura.

Valoració:-11menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

Esquerra Republicana s'ha guanyat, picant molta predra, el dret a ser a les institucions! És l'únic partir de tot l'escenari polític que enfgresa i il·lusiona!

Valoració:-11menosmas
Per Ca, fa mes de 9 anys

Pep, perquè no expliqyen sa veritat dobre el desastre del tren de la vergonya, el tren de llevant i l'implicació de batles corruptes i els seus antic socis, el PSM! Pq no en parlen i desenmascaren aquella gent?

Valoració:56menosmas
Per pep, fa mes de 9 anys

Esquerra és l'únic partit que ha fet el que tocava i que ha estat coherent!

Valoració:-14menosmas
Per Patriotes Associats, fa mes de 9 anys

Efectivament.

I no fer el que vàreu fer a Catalunya quan hi posàreu en Montilla. Per sort, són èpoques superades si no tornau a fer de les vostres.

Sigau més responsables.

Valoració:45menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris