cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

El jutge condemna el guàrdia civil que agredí Ivan Cortès

Haurà de pagar una multa de 1.200 euros per haver comès una falta de lesions contra el jove que li parlà en català

125702

Ivan Cortès ha rebut, durant el procés, mostres de suport.

S. Amengual.

El jutge Antoni Rotger ha condemnat un guàrdia civil a pagar una multa de 1.200 euros com a autor responsable d'una falta de lesions contra Ivan Cortès, el jove que s'hi dirigí en català quan fou requerit perquè mostràs el DNI en un control a l'aeroport de Son Sant Joan. Els fets poc després de l'atemptat d'ETA a Palmanova el 2009. Un altre agent, que també fou denunciat per Cortès, ha quedat absolt. Contra la resolució judicial es pot interposar un recurs d'apel·lació davant l'Audiència, en un termini de cinc dies.

La sentència, escrita en català, assenyala que les circumstàncies que motivaren l'agressió no eren més que "castigar al denunciant per haver fet ús del català en aquesta Comunitat Autònoma, infringint així el dret reconegut en la Constitució i en l'Estatut d'Autonomia que, a més de reconèixer el caràcter oficial de la llengua, assenyala que tots tenim el dret de conèixer-la i d'utilitzar-la".

El magistrat considera com a fets provats que el 7 d'agost de 2009, durant un control de passatgers a l'aeroport, el denunciant fou interceptat pels dos agents que, en veure el DNI lliurat per Cortès, li demanaren diverses dades identificatives. El jove contestà en català dues vegades i un dels funcionaris li exigí que ho fes en "espanyol". Llavors, Cortès respongué en castellà al tercer interrogatori. A continuació, indicaren a Cortès que els acompanyàs a una habitació situada pels voltants i utilitzada privadament pels guàrdies de seguretat i pels agents de la Benemèrita, cosa que va fer sense oferir-hi resistència. En entrar-hi, el guàrdia civil condemnat "el subjectà violentament i li propinà diversos cops, alhora que li indicava que havia de parlar amb més educació, a la qual cosa Cortès respongué que tenia dret de parlar en el seu idioma". Com a conseqüència dels cops rebuts, Cortès patí lesions de les quals estigué quatre dies a recuperar-se.

A l'escrit, el magistrat considera que la declaració incriminatòria de la víctima "és persistent i coherent i no s'hi aprecia cap motiu espuri" i que és avalada per la testifical de la seva "núvia o companya, amb la qual anava de viatge", i que presencià que un agent copejava Ivan, "a més de percebre'n directament i immediatament tot l'episodi previ i l'actitud agressiva i amenaçadora d'almenys un dels dos agents implicats". A més, apunta que "cal tenir en compte el fet, admès pels mateixos agents i per un vigilant, que el noi havia demanat un torcaboques (sens dubte, i com afirmà Ivan Cortès, per fer-se net de sang el llavi)". Hi afegeix que "enfront d'aquests elements incriminatoris, els denunciats no encerten a donar cap explicació convincent de les raons per les quals varen dur Cortès a la cambreta".

OCB

D'altra banda, l'OCB "es fecilita pel resultat de la sentència, que demostra l'existència d'agressions per motius lingüístics per part dels cossos i forces de seguretat de l'Estat". L'entitat afirma que "aquest cas és només la punta de l'iceberg i que periòdicament se'n produeixen de semblants arreu de les Illes Balears".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 8
Siguiente
Per ciutadá, fa mes de 6 anys

Ciudadano, cuando un GC cobra cada mes también lo hace en catalán porque le pagamos con nuestros impuestos, ahí si le va bien

Valoració:0menosmas
Per 1950, fa mes de 9 anys

Ciudadano- és que una cosa és incompatible amb l´altre? la seva feina es sevir als ciutadans,i és de sentit comú que ho facin el millor possible.

Valoració:8menosmas
Per II*II, fa mes de 10 anys

Si per parlar la nostra llengua amb els cossos de seguretat de l'Estat espanyol ens estam jugant la vida és que aquest estat no ens serveix.

Valoració:6menosmas
Per estornell, fa mes de 10 anys

IntelBook, què és el perill? Per què me dius què he de fer? Qui juga amb les autoritats? Per mi l'intel·ligent és defensar el propi punt de vista amb serenor, vivor i respecte; per mi no és intel·ligent amagar-se darrera la falsa seguretat d'evitar un conflicte. La llengua es defensa quan es parla i quan s'exigeix el dret a parlar-la, entre altres casos.

Valoració:3menosmas
Per penso jo, fa mes de 10 anys

Intel-- em sembla molt bé pensar primer en la meva vida primer davant d´un lladre, un sicópata, qualsevol perill ....però devant la guardia civil? això ja es el colmo.Estan al nostre servei i vols dir que els tenim de deixar fer?que ens hem de rebaixar devant d´ells? si t´ho no tens amor propi i ho vols fer ,molt bé però no aconsellis als altres que o facin.

Valoració:4menosmas
Per Ciudadano, fa mes de 10 anys

¿Cuando un Guardia Civil participe en un rescate, un incendio, una busqueda, se juegue la vida para defender la nuestra, tambien tendra que hacerlo en catalan?, pandilla de sectarios!!!, ¡Viva la Guardia Civil!

Valoració:-18menosmas
Per Tomeu, fa mes de 10 anys

Estic completament d'acord amb INTELBOOK, és l'únic comentarista que té la suficient maduressa intel.lectual i cultura política per veure que això és un triomf legal, però una vergonya moral que una persona sigui incapaç de parlar castellà durant un maleït minut per identificar-se.

Valoració:-7menosmas
Per IntelBook, fa mes de 10 anys

@pep Orgull i prejudici no només és una gran novel·la sinó dues qualitats que fan a un home ser massa home. I la raó ens corregeix al llarg de la vida, si avui tinc prejudicis potser que demà apreciï la GC (no ho crec però).

@Estornell, Un ha de lluitar per sí mateix, no per la llengua. Si tu aprecies la llengua i lluites per tu mateix, estàs defensant la llengua. Però posar-te en perill o gosar a jugar amb les autoritats és una niciesa per molt que vulguis defensar una cosa, PRIMER va la TEVA vida abans que una llengua.

Valoració:7menosmas
Per Lili, fa mes de 10 anys

Si el jutge no hagués tengut nom catalans sinó forasters, aquesta sentència segurament no hagués estat la que celebram. I és que com va dir el poeta Holmes "una llengua és com un temple en el qual resta tancada l'ànima del qui la parla" , això és el que no entenen els castellans amb ànsies abolidores de la nostra llengua i cultura.

Per a mi la meva llengua és la millor perquè és amb la que som més hàbil per expresar els meus sentiments i pensaments. I som plurilíngue!

Valoració:3menosmas
Per pep, fa mes de 10 anys

encara que sigui cap a la guardia civil o la policia nacional, el que fas cap a ells és tenir prejudicis. I bastant marcats. Diga-li pensament subjectivista o com vulguis. @intelbook

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 8
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris