algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

“No cal destruir més el territori”

No vull dir si faré una autovia o una carretera desdoblada. Hem d'arribar al Consell i veure què hi ha”

125708

Maria Salom

La candidata del PP a la presidència del Consell de Mallorca, Maria Salom, té clar que aconseguirà la majoria absoluta. Quan parla, ho dóna per fet. Allò que no té tan clar és què farà, si governa, en alguns aspectes clau com ara la via connectora o, fins i tot, si afavorirà la construcció de més camps de golf a l'Illa.

Quines són les vostres principals propostes per al Consell?
Hem de fer un Consell més petit, l'hem d'aprimar. Amb els anys hem fet el Consell que interessava als polítics i ara, en un moment en què la societat mallorquina ho passa malament per la crisi, hem de pensar quin Consell interessa als mallorquins. Ha de ser més petit, costar manco doblers, més eficaç i més àgil. No hi ha d'haver duplicitats de competències, cal seguretat jurídica, hem d'actuar amb criteris d'austeritat i transparència i la prioritat han de ser els serveis socials. L'altre tema important és que fins ara hem viscut del turisme quatre o cinc mesos l'any, però ara hem de viure-hi els 365 dies de l'any. A l'interior de Mallorca hi ha una extraordinària riquesa cultural, arquitectònica, de gastronomia, de tradicions, de paisatge, de folklore... i tot això hem de ser capaços de posar-ho en valor i donar-ho a conèixer perquè els turistes vinguin a l'hivern. La serra de Tramuntana, per exemple, és més bella a l'hivern que a l'estiu. No fa falta destruir més el territori, perquè les infraestructures estan fetes. Tenim l'aeroport, tenim -bàsicament- les carreteres, tenim els hotels, les depuradores... però a tot això li donam rendibilitat quatre o cinc mesos i hem d'intentar que ens reti tot l'any.

Fa temps que es parla de desestacionalitzar el turisme, però no s'ha fet. En què s'ha fallat?
No n'hi ha hagut la necessitat. No hi havia atur i més o manco la societat vivia bé i estava satisfeta. Ara és un moment de dificultat i la gent està estreta i es veu malament. Ara és quan s'ha d'aguditzar l'enginy per aconseguir més rendibilitat.

Parlau d'aprimar el Consell. Què ha de ser: un govern insular, un ajuntament gran, ha de desaparèixer?
Ha de ser una institució que funcioni bé i doni resposta als mallorquins, àgil. Ha d'ajudar molt més els ajuntaments. Aquests quatre anys només hi ha hagut un consell de batles, que ha estat una foto dels batles cada any amb la presidenta del Consell, però no se'ls ha escoltat. El Consell no ha gestionat bé les competències, com la de carreteres. Ha tingut els doblers per fer-ne i no les ha fetes. Evidentment, s'ha de mantenir el Consell, jo hi crec i vull que esprestigiï fent les coses bé.

Si governau, fareu via connectora o el segon cinturó?
A mi el nom m'és ben igual. Dels dos projectes, el que ha presentat el PSOE són set trams, i els sis primers són ben iguals que el nostre. L'única diferència és en el darrer. Tanta història i tanta crítica pel projecte del PP i només en canvien el darrer tram.

Ells preveuen deu metres menys d'amplada a tota la via.
Només canvia el darrer tram i, segons diuen ells, ara el projecte dels sis primers consumeix més territori que el nostre. I una altra cosa: costa cinquanta milions més. Molt més ciment, hi posaran, si costa un 50% que el del PP. I el projecte que ha presentat Francina Armengol no estava parlat amb la senyora Calvo. Com és possible? No sé com fan feina al Partit Socialista, amb gelosies, amb enveges...

Perdonau que hi insisteixi. El PSIB afirma que el seu projecte no és una autovia, sinó una carretera desdoblada i que té deu metres menys d'amplada que el del PP.
No ens han ensenyat el projecte concret. Xerren, però no ens l'ensenyen.

Per què us inclinau, doncs?, per una autovia o per una carretera desdoblada?
No vull dir si faré una cosa o l'altra. Hem d'arribar al Consell i veure què hi ha, si hi ha doblers. Ens diuen que als calaixos no hi ha ni un euro i són plens de factures. El projecte que va fer el PP és de fa cinc anys. Des de llavors, la situació econòmica ha canviat: l'hospital de Son Espases està en funcionament, la carretera a la universitat està feta... Han passat uns anys i les coses són diferents. No em vull comprometre. M'asseuré amb Mateu Isern, els enginyers del Consell, els de l'Ajuntament i els afectats, i trobarem una solució que ens vagi bé a tots.

Deis que la Televisió de Mallorca és massa cara. Fou un error la gran despesa en ràdio i en televisió de la legislatura anterior?
Quan les coses van bé, mira, tot va bé. Però avui les coses no van bé, l'Administració no té ni un euro. Hem de posar seny i en aquests moments no hi ha recursos per fer-ho, malgrat mantenir-ho tot tal com està ara. I la prioritat, avui, no és la Televisió de Mallorca. Tenim dues televisions públiques, hem de posar sentit comú. Som conscient que hi ha un problema amb els treballadors i hem d'asseure i n'hem de parlar.

Calen més camps de golf?
Si n'hi ha demanda, sí.

I n'hi ha?
En aquests moments de crisi tot canvia. Hem d'asseure amb els actuals propietaris de camps de golf i veure si n'hi ha. Ara, cal seguretat jurídica. El que no és possible és el que ha passat amb el golf de Son Bosc, que tenien tots els permisos i de cop els polítics decideixen que no el volen. Vivim en una democràcia i hem de donar imatge de seriositat. Coses com aquesta fan que inversors de tot el món, quan veuen Mallorca al mapa, l'esborrin i diguin que a Mallorca, ni un euro.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Elisa, fa mes de 9 anys

Clar.... No cal destruir més territori.... Ja hem destruit tot el que hem pogut abans!

Valoració:1menosmas
Per Nemo, fa mes de 9 anys

I a la seva llista en duu un que Matas va destituir la passada legislatura per tenir simultàniament el carnet d'UM (això és vocació de servici), a més d'altres joies. Què podem esperar d'aquesta tropa?

Valoració:1menosmas
Per Josaco, fa mes de 9 anys

Es faràn les coses segons convengui als seus amics constructors i dependrà de quants de mils d'euros es podràn embutxacar.Ja els coneixem bè.

Valoració:2menosmas
Per Joan Pericàs, fa mes de 9 anys

"No cal destruir més territori"+inversors i camps de golf= oxímoron

Valoració:-1menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 9 anys

No vol dir això,no vol dir allò.Tot això significa que no tenen cap idea.Els a venen les idees,con en temps d'en Matas,quant els promotors i especuladors els a proposen fer negocis bruts.Pareix mentida encara sa gent no vegi quines son les maneres d'aquesta tropa.Aprofit,per recordar,una vegada mès,la imputaciò i declaraciò de culpabilitat de na Maria Salom per el cas tùnel de Sòller.

Valoració:4menosmas
Per Corruppció, fa mes de 9 anys

I els doblers del tunel de Soller els pensa tornar?

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris