algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

Silenci absolut en la trama de corrupció de Turisme Jove

La darrera diligència fou a l'octubre i sembla que tot estigui aturat. La causa s'inicià a l'estiu de 2008 i no se sap quan acabarà. S'hi investiga una presumpta trama de comissions pagades a càrrecs del Consorci

Què fou del cas Turisme Jove? Fa mesos que no se'n sap res. La darrera diligència fou a l'octubre. El jutge Miquel Florit va sol·licitar a la Policia Judicial informació sobre els moviments bancaris d'un empresari hoteler imputat en la presumpta trama de comissions pagades per proveïdors del Consorci a càrrecs de Turisme Jove.

Abans d'aquesta diligència, ens hem de remuntar al 2009, quan prestaren declaració empresaris investigats que reconegueren el pagaments. També declarà llavors el principal imputat en la causa, l'excap de Serveis i Manteniment del Consorci Turisme Jove Juan Francisco Gosálbez, que insistí a incriminar els seus caps en la trama. Gosálbez afirmà que el director general de Joventut del darrer Govern del PP, José Enrique Gálvez, li havia ordenat que realitzàs un pagament irregular obeint "instruccions de la vice". És a dir, va voler esquitxar al cas Turisme Jove l'exvicepresidenta del Govern Rosa Estaràs, qui negà els fets de manera contudent.

Quan i com neix el cas?
La causa s'inicià a l'agost de 2008 després d'una querella de la Fiscalia. La Policia va detenir alguns dels antics responsables de Turisme Jove, organisme creat per posar a l'abast dels joves informació per organitzar viatges, allotjaments i diverses activitats. Entre els arrestats hi eren l'exgerent del Consorci Damià Amengual, l'antic comptable Jaume Cerdà, el cap de Serveis i Manteniment Gosálbez i i la seva exdona María Auxiliadora Pérez. S'hi investiguen possibles delictes de malversació, suborn, negociacions prohibides, falsificació documental, tràfic d'influències i prevaricació.

Gosálbez fou l'únic que ingressà a la presó. Abandonà el centre el desembre de 2008, després d'abonar una fiança de 12.000 euros. També hi està imputat l'exdirector general de Joventut Juan Francisco Gálvez, que havia estat president del Consorci. Gosálbez en les declaracions afirmà que compartia "comissions en parts iguals" amb els superiors Gálvez i Amengual, cosa que ambdós han negat. Les comissions les abonaven empreses proveïdores de Turisme Jove i podrien arribar als 3 milons d'euros.

L'embull de Gosálbez
La investigació al marge de la trama de comissions apunta que Gosálbez hauria malversat prop de 800.000 euros en benefici propi. L'excap de Serveis hauria llogat a Turisme Jove dos locals de propietat seva i també hauria passat despeses pròpies per valor de 21.000 euros, com si fossin despeses de representació de l'entitat.

Gosálbez i l'exdona llogaren un local a la Bonanova per 4.500 euros al mes, amb un contracte que blindava l'operació per 12 anys; és a dir, 648.000 euros. L'arrendament es féu al desembre de 2006, però els locals no foren seus fins a setembre de 2007. Els comprà per 638.000 euros. En cas que se'n rescindís el contracte, s'havia d'indemnitzar l'empresa llogatera Fanodi amb 300.000 euros. Gosálbez i la seva exdona n'eren els administradors. La Fiscalia sospita que l'excap de Serveis intentà finançar la hipoteca del local amb el lloguer blindat a 12 anys.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jo, fa mes de 9 anys

Com tots els asumptes políticament bruts que estàn actualment als Jutjats, s'aniràn allargant i acabaràn amb un no res. Tot lo més, una penalització económica que tendrà ben poc a veure amb tot lo defraudat. I si no ........ "al tiempo".

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris