algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
18°

Cort ressalta la “voluntat democràtica” a la placa que contextualitza el Baleares

L'Ajuntament col·loca una inscripció “històrica” del Crucero a la Feixina per justificar així la no-demolició d'aquest monòlit

123834

Aquest és la mena de pupitre que Cort ha col·locat per justificar la no-demolició del monument.

Cort ja ha col·locat un faristol per contextualitzar el monument del Crucero Baleares. En aquest escrit queda palesa la voluntat de l'Ajuntament de Palma de conservar aquest monòlit. Però, a més a més, l'escrit de la placa remarca "la voluntat democràtica de no oblidar mai els horrors de les guerres i les dictadures".

La regidora de Cultura i Patrimoni de Cort, Nanda Ramon, justifica que aquesta contextualització només pretén fer "una interpretació històrica" d'allò que fou el Baleares.

La inscripció assenyala que aquest monument "ens recorda els centenars de milers de víctimes d'aquell període i, singularment, les vinculades a la singladura del creuer: els morts, els desapareguts i els ferits en els enfonsaments i els bombardejos, els milers de refugiats assassinats durant l'evacuació de Màlaga i els centenars de mariners morts a bord del vaixell. Uns fets que no ens és permès d'oblidar".

Josep Quetgles, l'arquitecte detractor d'aquesta contextualització -i que sempre s'ha posicionat a favor de l'esbucament del monument-, ha recriminat de nou el posicionament de Cort: "S'ha de tomar tot el monument, perquè tot ell és el símbol de la repressió". A més, ha afegit que "si no l'han tomat és perquè encara hi ha por". La inscripció comença dient que "El Crucero Baleares entrà en servei el 1936, iniciada ja la Guerra Civil, en el bàndol franquista i bombardejà 33 pics les ciutats del litoral peninsular i el port de Maó. Contribuí al bloqueig marítim de la República.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per memòria, fa mes de 10 anys

Per a quan un monument per a totes les víctimes de Menorca e Eivissa morts a mans dels que se suposava era el "govern legítim republicà"

Valoració:-1menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 10 anys

E-lec-to-ra-lis-me pso-ci-a-lis-ta.

Valoració:5menosmas
Per falange balear, fa mes de 10 anys

me pararece mui bien que se mantenga el monumento y que explique lo que fue el crucero baleares eso si es memoria historia,lo que no es memoria historica es quitar monumentos de un bando y poner los del otro,eso es enfrentar al pueblo español,la falange balear no esta en contra de que los del frente popular hagan homenajes a sus muertos y pongas sus monumentos,pero lo que ha echo el zp es revanchismo y lo que no se puede quitar es los monumentos como los talibanes.que yo sepa stalin y el comunismo no era mui democrata si a franco lo apoyaba el fascismo al frente popular lo apoyaba el comunismo,no manipulemos la historia.

Valoració:-39menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys

Aquella guerra (1936-1939) estava previst el guió que la hauria de guanyar en Franco.
Stalin, Churchill, Hitler i Roosevelt procuraren que la guerra duràs lo més possible. Lo contrari de lo que se pensa en Hitler volia que guanyàs el bandol republicà però finalment se imposà la opinió de Stalin que guanyàs el bàndol nacional (en Franco). Alemanya a aquella època no tenia armament que pogués proveir a en Franco a guanyar la guerra, ja que els proveïdors del bàndol republicà (França i Rússia) tenien millor arnament que el que fabricava Alemanya o Itàlia.

Valoració:1menosmas
Per Guillem Bassa, fa mes de 10 anys

Mallorquín, al manco els joves allistats al bàndol Republicà ho feren per lluitar per la democràcia republicana i no pel feixisme assassí. Monument avall ja.
Salut

Valoració:1menosmas
Per Carme, fa mes de 10 anys

Gràcies als PSOE-PSM tenim el gran honor de mantenir el monument feixista més gran del món. Entre els primers llistats d'aportacions per aixecar el nyarro, hi ha els noms de Franco, Hitler i Mussolini, a més de falangistes espanyols, feixistes italians i nazis alemanys.
Les víctimes han patit l'oprobi de veure un monument als seus botxins des de 1948. Ara un segon oprobi més vexatori, els fa compartir el monòlit amb els assassins. Més que inaudit, això és intolerable.

Valoració:-31menosmas
Per Mallorquín, fa mes de 10 anys

Gillem Bassa y Manel:Els fletxas eran aixi anomenats en temps des franquisme tan sols per ser es mes joves,y no podeu opinar desde es punt de vista actual sobre sa situacio de uns nins allistats a s'ejercit an aquella epoca,ya que era de lo mes comu que amb setse anys aixi ho fecin.Es segur que en es band republica tambe existian aqueitx altlots que a sa mateixa edat se enrolaban per fer carrera militar,y per favor,Guillem,no en tractis se mevas opinions de demagogia,primer auras de saber de sa historia de sa guerra civil y despres donem llisons.De totas maneras ha estat un plaer compartir opinions sobre aqueix tema am tu. Una afarrada.

Valoració:-8menosmas
Per Guillem Bassa, fa mes de 10 anys

Mallorquín, quin millor homenatge per aquests 8 fletxes que esbucar el monument inaugurat pel dictador que els va dur a la mort.....no ho creus... . I els centenars de nincs innocents que ni tan sols es van poder defensar de les bombes del "BALEARES"? No hi haurà monument per ells. Al manco els fletxes si que es podien defensar amb els seus canons....manco demagògia.

Valoració:11menosmas
Per Raons, fa mes de 10 anys

Si el PSOE perd les eleccions serà:
1. per mor de l'altíssima taxa de desocupació.
2. perquè la majoria al·lòctona o botiflera no vol el català.
3. perquè en Zapatero és molt lleig, sobretot quan somriu.

Valoració:-1menosmas
Per xaume, fa mes de 10 anys

Quan el comitè polític del PSOE es reuneixi d'aquí unes setmanes per analitzar el perquè han perdut les eleccions, que sàpiguen els vots que els hi ha costat el manteniment d'aquest monument. Que s'enteri aquesta gent que els socialistes de veritat no poden votar aquest PSOE.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris