algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
23°

El PSIB critica el PP per voler fer un “debat programat"

Els dos partits discrepen pel format del cara a cara que se celebrerà diumenge a IB3

El portaveu del PSIB, Antoni Diéguez, ha criticat l'actitud "rígida i innegociable" del PP sobre les condicions del debat electoral del diumenge entre els candidats d'ambdós partits, Francesc Antich i José Ramón Bauzá, que ha qualificat de "debat de fitxes" que no donarà lloc a discussió. Diéguez ha acusat a Bauzá de "no tenir valor" per defensar al PP, per elegir una fórmula tan rígida, i ha augurat que "tampoc no serà capaç de defensar a la ciutadania", després que el candidat popular s'hagués ofert a acceptar un debat en les condicions que fixàs Antich, quan finalment "no ha estat així". Segons ha explicat el socialista en una roda de premsa, el candidat popular ha plantejat un debat amb unes condicions "molt rígides i una estructura molt tancada", per al cara que emetrà diumenge IB3.

Diéguez ha detallat que socialistes i populars coincideixen que cada candidat faci una exposició de dos minuts a cada bloc temàtic, però discrepen sobre com ha de continuar el debat. El PSIB vol utilitzar el sistema americà, que ha descrit com el de les democràcies "més avançades", "que estan acostumades" a fer debats en els quals cada candidat té el seu temps i el distribueix com vol, sempre respectant el límit màxim de què disposa, i d'aquesta forma s'aconsegueix un "debat viu" en el que es pot interpel·lar.

El PP, per la seva part, pretén que després de l'exposició de cada un, es vagin alternant dos minuts entre candidats i tancar així els blocs per passar a un altre tema. Segons ha declarat Diéguez aquesta proposta és "una juxtaposició d'exposicions i no un debat pròpiament dit". El portaveu socialista ha reiterat que malgrat que Bauzá va dir que el debat es desenvoluparia sota les condicions d'Antich, el PP ha plantejat finalment que "o es fa així o no es fa", i davant aquesta actitud, el PSIB accepta el "debat de fitxes".

Diéguez ha manifestat que el PSIB vol que Bauzá no se senti incòmode, intranquil o nerviós" sinó que "estigui serè, se senti segur i que pugui seguir les fitxes que tingui amb tranquil·litat". El PSIB considera que aquest format és un inconvenient per als ciutadans perquè en les entrevistes electorals ja es pot exposar l'actitud del partit i l'interessant d'un debat és que s'intercanviïn opinions i es posin "pegues" respecte a les afirmacions del contrari.

Davant de les declaracions de Bauzá en les quals va dir tenir l'agenda molt atapeïda per dur a terme més debats, Diéguez ha declarat que li recorda a quan era professor i els seus alumnes li deien que no havien pogut fer un examen per haver de fer moltes coses. Respecte a això, la secretaria d'organització de PSIB, Rosa María Alberdi, ha afegit que es tracta de "les prioritats que té cada un" i que "és més fàcil fer un míting amb convençuts que presentar-se a un examen públic".

El debat, que moderarà la presentadora Cristina Bugallo, serà el diumenge a les 21:30 hores i durarà 90 minuts aproximadament. Els blocs temàtics i els temps estan pactats, el primer d'ells versarà d'economia i estarà subdividit en dues parts més, economia i ocupació per una part, i turisme per una altra, amb un temps de 16 minuts per a cada una. Sanitat i polítiques socials i territori tindran 12 minuts, i l'últim bloc, de caràcter institucional, serà de 16. Diéguez ha afirmat que es tractarà el tema de les mesures anticorrupció, probablement als blocs d'economia i institucional.

No es posen d'acord

PP i PSIB no acaben de posar-se d'acord sobre el format que ha de tenir el cara a cara que protagonitzaran diumenge a la televisió autonòmica IB3 els seus candidats al Parlament, José Ramón Bauzá i Francesc Antich. Mentre que els populars plantegen un format molt encotillat, els socialistes voldrien precisament el contrari. Les negociacions continuen.

El plantejament que fan els populars és el d'un debat estructurat fins al detall. El programa, que es preveu de 90 minuts, tindria molts blocs temàtics (fins a nou de deu minuts) i, per tant, les intervencions, rèpliques i contrarèpliques serien molt breus. Els socialistes, en canvi, just voldrien tres blocs temàtics, de mitja hora cadascun i més llibertat per al debat.

Mentre que la proposta socialista donaria més marge al debat, la del PP el limitaria i, a priori, podria acabar convertint-lo en una consecució de monòlegs. Al cap i a la fi, els dos partits defensen la fórmula que millor convindria al seu candidat. El PSOE considera que Antich es mou bé en aquest tipus de situacions si té marge de maniobra i pot cercar que Bauzá surti del guió. I el PP vol evitar el terreny d'Antich i afavorir que Bauzá pugui deixar caure sentències, titulars, que quedin i que el socialista no pugui contrarestar.

Les negociacions prossegueixen amb l'objectiu que es faci el debat previst per a les 21.45 hores de diumenge. De moment, cap de les dues formacions no es planteja que el cara a cara no es produeixi.

Precisament ahir, el dia que s'havia de fer el debat múltiple a IB3 que finalment no s'ha fet, els candidats al Govern de diversos partits minoritaris, com Biel Barceló (PSM-IV-ExM), Pep Melià (CxI), Jaume Font (Lliga) i Joan Lladó (ERC), criticaren que no es faci el debat múltiple i sí, en canvi, el cara a cara.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unitat de cures intensives, fa mes de 9 anys

@ Foraviler, la cosa no és si seria més o menys interessant. És que, amb tots els candidats, és democràtic i, sense, no ho és, ja que és només foment del bipartidisme espanyol

Valoració:3menosmas
Per Cobi, fa mes de 9 anys

No als qui donen suport a la Llei Sinde! Ni un sol vot al bipartidisme! Ni un sol vot als qui neguen el dret d'autodeterminació dels pobles!

Valoració:4menosmas
Per Cobi, fa mes de 9 anys

No als qui donen suport a la Llei Sinde! Ni un sol vot al bipartidisme! Ni un sol vot als qui neguen el dret d'autodeterminació dels pobles!

Valoració:7menosmas
Per MR, fa mes de 9 anys

NOELSVOTIS! Vot nul contra la demagògia, la mentira i la irresponsabilitat dels nostros polítics!

Valoració:8menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 9 anys

Això no és democràtic.
I la gent que no vota ni vol votar aquests dos? No compta?

Valoració:6menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys

Manual del perfecte idiota. La magnitud del cinisme de la gran majoria dels votants ès immensa, volen posar messions a cavall guanyador. No volen que els debats siguin entre Bauzá i en Font, o entre n'Antich i en Biel Barceló. Tant en Bauzá com n'Antich prefereixen debatre entre ells i no contra els seus homologs o similars.

Valoració:4menosmas
Per Foraviler, fa mes de 9 anys

Es realment patètic. Si fessin un debat els partits minoritaris seria molt més interessant

Valoració:4menosmas
Per breznev, fa mes de 9 anys

Bauza no el vol fer, cerquebn excuses. Ja ho veureu.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris