algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

“Som els únics que podem frenar l'avanç neoliberal”

Amb el Pla d'Obres i Serveis, el Consell s'ha convertit en una repartidora clientelar de doblers”

123790

Albert Aguilera

El candidat d'Esquerra Unida al Consell de Mallorca, Albert Aguilera, compagina la campanya amb la feina de professor d'història en un institut. Feina que té clar que no deixarà encara que sigui conseller. Arriba a l'entrevista després d'explicar l'Islam als alumnes i d'aprofitar-ho per parlar de la mort de Bin Laden i de terrorisme d'Estat.

Dóna per fet que serà conseller insular?
És clar que sí. EU està en un bon moment; la societat s'adona, a poc a poc, que som els únics que podem posar un mur a l'avanç neoliberal i les mesures liberals del senyor Manera, els únics que es plantaran. Si jo entro al Consell, sens dubte m'encadenaré i faré el que sigui, abans de permetre que s'hi aprovi segons què.

Què ha de ser el Consell de Mallorca?
Ha de ser l'autèntic Govern insular que fins ara no hi ha hagut. Farem complir l'estatut i reclamarem les transferències que encara manquen. El gran litigi pendent és Benestar Social. A més, el Consell ha de començar a treballar perquè els ajuntaments comencin a ser autònoms econòmicament, en lloc de seguir instal·lats en la subvenció. Els ajuntaments han de crear mà d'obra per evitar que els municipis es converteixin en pobles dormitori.

Quines són les seves principals propostes per al Consell?
El medi ambient és una prioritat absoluta, perquè és una peça clau per assegurar el monocultiu turístic; tot i així, aquest fet també és un problema, perquè, si els emissors de turisme estan en crisi, nosaltres també la patim. El medi ambient també significa preveure la xarxa de carreteres, retocar el Pla Territorial de Mallorca...

Què hi voleu canviar al PTM?
Els camps de golf. El Pla Territorial de Mallorca diu que no s'han de fer camps de golf a la costa, però prima que se'n facin a l'interior. Això s'ha d'eliminar. A més, per suavitzar-ho diu que es poden fer, però sense oferta complementària. I això és absurd.
I sobre les carreteres?
La inversió en carreteres s'ha de fer per llevar punts negres, però no s'ha de fer la xarxa en funció del parc automovilístic. Cal fomentar el transport públic. Ara serà difícil, perquè implica aturar la via connectora, que, de fet, és un segon cinturó encobert.

Així, estau en contra de fer cap mena de via connectora?
No. Estam en contra de fer cinturons de ronda. Però, a Palma, ara vivim una situació de congestió de trànsit brutal i hem de prendre alguna solució, que consisteix a fer les mínimes destrosses possibles. Fer una via connectora -entre cometes- que connecti d'est a oest la ciutat, adaptada al medi, on puguin aturar-s'hi autobusos, amb un carril bici...

Això no és allò que preveu el projecte del PSIB, ja?
No és això. Si observes el mapa, veuràs que està totalment sobredimensionada.
El GOB diu que no hi cal.
És molt fàcil, de dir això. Allò que no farem és enganar la gent i dir que no hi farem res. Cal donar alguna mena de solució, però, alhora, s'ha de fer un pla de transport públic.

Teniu d'altres propostes?
També s'ha de potenciar l'extraordinari patrimoni històric i arqueològic que tenim, únic a la Mediterrània. A més, proposam que, qui menys recicli, més pagui. Volem afavorir sistemes de recollida i reciclatge municipals. Així crearíem més llocs de feina, s'incineraria menys i podríem rebaixar la tarifa. I també volem canviar el model de repartidora del Consell.

Pel Pla d'Obres i Serveis?
Sí, el Consell s'ha convertit en una repartidora clientelar de doblers. I això que ho duia EU... però quan s'arriba al Govern es fan coses per canviar la situació, no pot ser que tot continuï igual. És demencial, s'ha de racionalitzar el POS; s'ha de donar els doblers en funció de projectes, si són necessaris. Aquesta repartidora ha significat que els pobles tinguin deutes inassumibles i un excés de recursos que s'haurien de centralitzar.

Però per què no ho heu fet durant aquesta legislatura?
No vull criticar-lo, perquè ha estat una opció nostra... (fa referència a Miquel Rosselló, conseller insular d'Obres Públiques i escindit d'EU a IV). Però, per falta d'experiència i de visió, no hem fet el que havíem de fer. Entre les nostres propostes hi ha una avaluació anual dels càrrecs. I qui no funcioni, al carrer, per evitar que passi això. El senyor Rosselló no ha passat comptes i ha fet el que ha volgut.

L'hauríeu cessat, si això ja estigués en marxa?
Segur. I la senyora Santiago també es negava a donar explicacions. És gent que està per damunt del bé i del mal, però un no és eficient i l'altra és hipereficient.

Quina és la diferència principal entre el seu projecte i el de PSM-IV-ExM?
La política de fons, la nostra és transformadora. No som socialdemòcrates i ells sí, no transformen la realitat. I s'ha demostrat en pobles on fa anys que governen i no tenen reglament de participació ciutadana ni autèntics pressupostos participatius. Estructuralment, gairebé coincidirem, però la pràctica la feim d'una altra manera, perquè volem canviar les coses per aprofundir en la democràcia. I per això cal participació ciutadana, que és el nostre eix fonamental.

Amb la Televisió de Mallorca què faríeu?
Estam molt emocionats amb la TV Mallorca, perquè per fi tenim una televisió culta. Suprimir-la, de cap manera! En tot cas potenciar-la. Es pot estudiar que sigui un segon canal autonòmic, però creim que no ha de desaparèixer.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ligeia, fa mes de 9 anys

@ Black&Decker: La candidata de l'any passat es passejava per Palma en Mercedes...

Valoració:5menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 9 anys

I qui diu que s'hagi de frenar?

Valoració:18menosmas
Per Dissidents, fa mes de 9 anys

Som els únics que podem frenar l'avanç neoliberal, (Pactant ámb els lliberals ex-UM i amb els social-lliberals del PSIB-PSOE ?). A vewndre fum a un altre lloc.

Valoració:-2menosmas
Per Black&Decker, fa mes de 9 anys

Una pregunta..... pel que fa a la "participació ciutadana"..... podem participar tots els ciutadans del BMW del senyor candidat comunista????

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris